Jidášky

Ingredience

170 ml plnotučného mléka
20 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
70 g krupicového cukru
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 lžička soli
70 g másla
1 vejce (jen žloutek)
1 vejce (na potření)
med (na potření)

Popis

Tip: Hotové jidášky můžete posypat sezamovými semínky.

Postup přípravy

1

Do mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

2

V míse smíchejte obě mouky se solí, rozehřátým máslem (pozor, nesmí být horké) a žloutkem. Nakonec vmíchejte vzešlý kvásek.

3

Vypracujte těsto. Přikryjte jej potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte v teple alespoň 40 minut kynout. Zdvojnásobí svůj objem.

4

Těsto rozdělte na 20 stejně velkých dílů. Vyválejte z nich delší prameny a smotejte je do uzlu.

5

Uzly dejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je ještě 20 minut kynout v teple.

6

Uzly potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 160 °C dozlatova, asi 15 až 20 minut.

7

Horké jidášky potřete medem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3