Recepty Dezerty Karamelový nákyp

Ingredience

60 g másla
100 g hnědého cukru
1 lžička vanilkového aromatu
1 lžička jedlé sody
140 g sušených datlí
200 ml vody
1 lžička prášku do pečiva
175 g hladké mouky
Na omáčku
140 g hnědého cukru
60 g másla
125 g smetany ke šlehání

Popis

Prezident Tomáš Garrigue Masaryk sice poměrně dost dbal na zdravou stravu, ale moučníky si čas od času neodpustil. Kromě švestkových knedlíků s mákem miloval i karamelový nákyp.

Postup přípravy

1

Máslo utřete s cukrem. Do hmoty zašlehejte vejce a vmíchejte mouku a kypřící prášek. Datle přelijte vroucí vodou a přidejte k nim jedlou sodu a vanilkovou esenci. Směs vyklopte do máslové hmoty a důkladně promíchejte. Vlijte do žáruvzdorné nádoby (asi 30 cm x 20 cm) a předehřejte gril.

2

Příprava omáčky: Hnědý cukr, máslo a smetanu dejte do rendlíku a pomalu zahřívejte asi 5 minut. Vyndejte z trouby nákyp, zalijte ho polovinou karamelové omáčky a ohřívejte pod grilem, až karamel začne probublávat. Zbývající omáčku podávejte zvlášť.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3