Krupicový švestkovo - jablečný koláč

Ingredience

Na těsto

300 g hladké mouky

1/2 prášku do pečiva

80 g moučkového cukru

1 vanilínový cukr

125 g změklého másla

1 vejce

4 polévkové lžíce mléka

Na potření a obložení

švestková nebo jablečná povidla

půlené švestky

jablka

Na posypání

cukr krupice

skořice nebo skořicový cukr

Na krupicovou náplň

1,5 l mléka

200 g dětské krupičky

70 g másla

2 vanilínové cukry

3 - 4 polévkové lžíce cukru krupice

200 - 250 ml smetany na šlehání

4 vejce

Postup přípravy

1

Předem uvaříme za stálého míchání z mléka, krupičky, másla, vanilínového a krupicového cukru hustou kaši. Odstavíme a na 10 minut zakryjeme poklicí. Odklopíme a za občasného promíchávání necháme vychladnout.

2

Těsto připravíme z uvedených surovin, propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a vysypaný hlubší plech (můžeme použít i pečicí papír).

3

Těsto lehce potřeme povidly a naneseme na něj střídavě půlky švestek a na osminky nakrájená oloupaná jablka. Posypeme skořicí a cukrem nebo skořicovým cukrem.

4

Do vychladlé kaše přilijeme smetanu a dáme 4 vejce, prošleháme na mírném stupni. Tuto směs nalijeme rovnoměrně na těsto s ovocem, mírně s plechem potřeseme, aby se náplň dostala všude, a uhladíme.

5

Plech vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme cca hodinu. Já celý plech asi po půl hodině přikryla alobalem a sundala před koncem, aby se dopekl shora. Koláč necháme zcela, zchladnout nejlépe přes noc. Je opravdu velmi šťavnatý a vláčný.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy


1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4