Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vychutnat si ji můžeme jako krémovou polévku, v podobě koláčů, džemů, špaget nebo domácího kečupu. Její odrůda hokkaido patří mezi ty nejoblíbenější, protože má sladkou a výraznou chuť. Její další výhodou je, že ji nemusíme loupat, vaří se se slupkou, která je lehko stravitelná a chutná.
Jak vidíte, chutný domácí kečup nemusí být pouze z rajčat, ale jde ho vylepšit i dýní. Určitě víte, jak děti kečup milují, a tato dýňová varianta je super způsob, jak jim dostat do stravy ještě více zeleniny. Kečup se automaticky nerovná nezdravá potravina, zvláště když jde o domácí kečup z dobrých ingrediencí. Dodat mu sladkou chuť můžete také mnoha způsoby, nejen třtinovým cukrem. My jsme v receptu použili javorový sirup, dále lze zkusit třeba sirup z agáve nebo kokosový cukr.
Víte, že…
Když se podíváme do historie kečupu, zjistíme, že se v původních recepturách používaly přísady, jako je vaječný bílek, houby, ústřice nebo vlašské ořechy. Dnešní receptury jsou mnohem jednodušší. Běžně se kečup vyrábí z rajčat, cukru a octa v kombinaci s různým kořením, od koriandru po česnek.
TIPY:
Jadérka z dýně nevyhazujte, můžete z nich připravit výbornou pochoutku na dlouhé zimní večery. Rajčatovodýňový domácí kečup se skvěle hodí na grilování, třeba ke grilovanému masu, pečeným bramborám nebo zeleninovým špízům. Domácím kečupem to nekončí. Skvělé jsou i domácí marmelády. Nechcete vyzkoušet například rajčatový džem?
Důkladně omyjeme dýni, zbavíme ji nečistot a nepěkných míst na povrchu. Neloupeme. Rozkrojíme ji, vybereme jadérka a nakrájíme ji na menší kousky.
Opláchneme rajčata a nakrájíme je na měsíčky.
Do hrnce dáme nakrájená rajčata a dýni, zalijeme pomerančovou a limetkovou šťávou, přidáme ostatní ingredience a vaříme doměkka.
Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem a redukujeme ji.
Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme směs ještě hodinu vařit.
Pyré z rajčat a dýně ještě za horka přelijeme do připravených sterilizovaných sklenic na zavařování, zabalíme je do utěrky a necháme přes noc vychladnout.
Domácí kečup podáváme s nachos, chlebem nebo dalším pečivem.