Recepty Dezerty Pečené Mazanec jako věnec

Ingredience

500 g hladké mouky
110 g másla
110 g krupicového cukru
2 ks vejce
30 g čerstvého droždí
200 ml mléka (200 až 250)
1 špetka soli
1 citron (trocha kůry)
rozinky (podle chuti)
1 kapka vanilkového aromatu
hladká mouka (na podsypání)
1 lžíce slunečnicového oleje (nebo másla na omaštění skořápek)
1 hrst mandlových plátků (na posypání)
1 ks vejce (na potření)

Postup přípravy

1

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, a asi 50 ml ho odlijte do misky. Přidejte k němu 1 polévkovou lžíci cukru a rozdrobené droždí, vše promíchejte a uložte asi na čtvrt hodinky do tepla, aby vzešel kvásek.

2

Dvě vejce omyjte teplou vodou od případných nečistot, oddělte žloutky od bílků a skořápky si tentokrát schovejte, budete je ještě potřebovat! Máslo nechte v teple změknout, a pak ho za postupného přisypávání zbývajícího cukru utřete se žloutky dohladka.

3

K ušlehané směsi přidejte hladkou mouku, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, podle chuti vanilku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu, rozinky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka a zadělejte těsto. Mléko přidávejte spíš postupně, jeho množství záleží na tom, jak moc „savá“ je vaše mouka. Méně než 200 ml ho ale určitě nebude! Těsto nesmí být tuhé ani řídké, ideální konzistenci poznáte podle toho, že je krásně pružné a přitom na dotek nelepí.

4

Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a uložte do tepla vykynout. Pokud ještě topíte, tak k topení, jinak je ideální okno, na které svítí sluníčko. Těsto kyne asi 40 minut.

5

Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu poprášenou hladkou moukou a ještě jednou ho propracujte. Pak ho rozdělte na 3 stejně velké části a z každé z nich vyválejte dlouhý pramen. Z nich pak spleťte věnec – jednoduše jako cop. Jeho začátek ale nechte volný a konec do něj zase zapleťte, ať má věnec pravidelný tvar. Věnec pleťte rovnou na plechu vystlaném pečicím papírem, nebo ho na něj pak opatrně přeneste.

6

V misce rozšlehejte vajíčko, hotový věnec jím opatrně potřete a posypte plátky mandlí. Omyté čtyři poloviny skořápek z vajec zvenčí potřete tukem (stačí troška oleje nebo kousek másla) a v pravidelných rozestupech je vmáčkněte do věnce. Během pečení v něm udrží dolíčky, do kterých pak zapadnou kraslice. Věnec vložte do trouby a pečte při 200 stupních Celsia asi 35–40 minut dozlatova. Upečený věnec nechte trochu zchladnout, opatrně sundejte skořápky a do ďolíčků vložte kraslice. Máte hotovou krásnou velikonoční dekoraci, ale i výborný zákusek ke kávě při velikonoční pohodě.

7

VELIKONOČNÍ SVÁTKY NADCHÁZEJÍ, JEJICH POHODOVÉ PROŽITÍ VÁM TEDY PŘEJI.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3