Recepty Dezerty Mřížkový džemový koláč

Ingredience

3 hrnky hladké mouky
¾ kostky margarínu
2 vejce (žloutky)
½ hrnku krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
½ balíčku prášku do pečiva
5 lžic mléka
jablečno-meruňková marmeláda
1 vejce (na potření)

Postup přípravy

1

Ze všech surovin kromě džemu vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu v chladu odležet. Polovinu těsta vyválíme na plát o tloušťce asi 5 mm, položíme ho na mírně vymazaný plech a potřeme džemem. Druhou polovinu vyválíme na plát o něco tenčí než první, rádýlkem ho nakrájíme na úzké pásky a ty uložíme úhlopříčně na první těsto (asi 1 - 1,5 cm od sebe). Druhou řadu pásků uložíme křížem přes první, aby vznikly pravidelné mřížky. Mřížky potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme je také posypat nasekanými ořechy) a koláč pečeme ve vyhřáté troubě. Ke konci pečení teplotu snížíme a pomalu dopékáme. Upečený mřížkový koláč posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a ještě teplý nakrájíme.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3