Recepty Dezerty Mrkvový dort

Ingredience

5 vajec
200 g třtinového cukru
2 vanilkové cukry
1 citron
500 g mrkve
120 g mletých vlašských ořechů
120 g kokosu
250 ml slunečnicového oleje
200 g celozrnné mouky
1 lžička jedlé sody
1 špetka soli
Na vymazání a vysypání
máslo
strouhanka
Na krém
120 g másla
120 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
400 g smetany ke šlehání
750 g měkkého tvarohu
100 g vlašských ořechů

Postup přípravy

1

Celá vejce vyšlehejte se třtinovým i vanilkovým cukrem v jemnou pěnu. Přidejte na jemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a promíchejte. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemno, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a vmíchejte do směsi. Pak vsypte kokos, mouku, namleté ořechy, sodu a špetku soli. Nakonec vlijte olej a důkladně celou směs promíchejte.

2

Troubu předehřejte na 170 °C, těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, nechte chvilku odpočinout a dejte péct na asi 30 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte podle klasického testu špejlí (po zapíchnutí do těsta musí zůstat suchá).

3

Mezitím, kdy se peče korpus, si připravte krém. Máslo v kastrůlku na vařiči rozpusťte, nechte ho chvilku zchladnout, a vyšlehejte ho s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a tvarohem. V jiné misce vyšlehejte smetanu do tuha a opatrně ji vmíchejte ke tvarohové směsi.

4

Když je korpus upečený, nechte ho vychladnout, podélně ho v půlce rozkrojte, potřete částí krému a zase přikryjte. Zbylým krémem potřete vršek i strany dortu, který na závěr posypte nahrubo nasekanými ořechy.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3