Recepty Hlavní jídla S masem Šťavnatá kachna pečená na pomerančích a bílém víně

Ingredience

1 celá kachna (bez drobů)
4 pomeranče
2 snítky čerstvého rozmarýnu
2 lžičky majoránky
3 stroužky česneku
100 ml bílého vína
100 ml kuřecího bujónu
1 cibule
1 mrkev
2 řapíkaté celery (stonky)
sůl
slunečnicový olej

Popis

TIP 1: V závěru pečení zvyšte teplotu na 200 °C, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

TIP 2: Před pečením odstraňte křídla. Ta se při pečení rychle přichytávají a je na nich nejméně masa. Použijte je raději na přípravu vývaru.

Postup přípravy

1

Kachnu opláchneme (i zevnitř), osušíme a očistíme. Důkladně ji osolíme ze všech stran a nezapomeneme ani na vnitřek.

2

Všechny pomeranče dobře opláchneme. Na náplň kachny budeme potřebovat jeden pomeranč, který oloupeme a nakrájíme na větší kousky.

3

Z jedné větvičky rozmarýnu otrháme snítky, česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kousky oloupaného pomeranče promícháme v misce s připraveným česnekem, jednou lžičkou majoránky a rozmarýnem. Touto směsí naplníme vnitřek kachny.

4

Tři zbylé pomeranče rozpůlíme, poté z jednoho a půl pomeranče důkladně vymačkáme šťávu. Zbylý jeden a půl pomeranče nakrájíme na větší kousky i s kůrou.

5

Do pekáče nalijeme trochu oleje a kachnu nejprve ze všech stran orestujeme, aby se zatáhla a zůstala šťavnatá.

6

Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Stonky celeru dobře očistíme a nakrájíme nadrobno.

7

Zeleninu vložíme do pekáče ke kachně, ochutíme ji snítky ze zbylé větvičky rozmarýnu a lžičkou majoránky. Vše zalijeme pomerančovou šťávou, vývarem a bílým vínem.

8

Pekáč přikryjeme poklicí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 1 hodinu a 30 minut.

9

Po této době přidáme do pekáče nakrájené kousky pomeranče a kachnu pečeme dalších 40 minut bez poklice dozlatova.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3