Recepty Hlavní jídla S masem Svatováclavská kachna s bílým zelím a bramborovým knedlíkem

Ingredience

Na kachnu
1 celá kachna
2 jablka
1 ks celé skořice
1 ks badyánu
celý kmín
sůl
mletý černý pepř
Na bramborové knedlíky
500 g brambor (varného typu B)
200 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
Na zelí
1 bílé zelí
1 cibule
2 lžičky hladké mouky
sůl
mletý černý pepř
celý kmín
krystalový cukr
bílý vinný ocet
voda
slunečnicový olej
Na podávání
3 cibule
slunečnicový olej

Popis

TIP 1: Pekáč není třeba vymazat tukem, kachna je dost tučná a během pečení pouští sádlo.

TIP 2: Ještě křupavější kůrčičku získáte, když kůži během pečení bez poklice párkrát propíchnete.

Postup přípravy

1

Připravíme si kachnu, kterou očistíme, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Jablka oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme je na větší kousky a společně se skořicí i badyánem vložíme do dutiny.

2

Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si pekáč a kachnu do něj položíme prsní částí dolů. Pekáč přiklopíme pokličkou a kachnu pečeme 90 minut.

3

Během pečení kachny si připravíme bramborové knedlíky. Brambory uvaříme ve vroucí vodě do měkka, necháme je vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno.

4

V misce smícháme brambory s moukou, špetkou soli a vejcem. Ze vzniklého těsta vytvoříme dva bramborové knedlíky.

5

Knedlíky vaříme 10 minut ve vroucí osolené vodě z každé strany. Jakmile jsou hotové, propíchneme je a necháme vychladnout.

6

Po 90 minutách pečení kachny odklopíme poklici, kachnu otočíme a pečeme další hodinu.

7

Ke kachně patří bílé zelí. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme na rozpáleném oleji. Přidáme zelí a zamícháme. Zelí krátce dusíme, asi 5 až 10 minut. Podle chuti ho ochutíme octem, cukrem, solí, kmínem a pepřem. V troše vody rozmícháme mouku a zelí zahustíme.

8

Všechny tři cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli osmažíme na rozpálené pánvi dozlatova. Hotovou kachnu podáváme se zelím, bramborovým knedlíkem a cibulkou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3