Tradiční vánoční pudink

Ingredience

250 g másla
250 g strouhanky
200 g rozinek
200 ml brandy
110 g hladké mouky
4 vejce
1 jablko
½ lžičky mletého hřebíčku
250 g krystalového cukru
160 g vlašských ořechů (nebo jiných libovolných ořechů)
40 g kandovaného pomeranče (kůra)
60 g kondenzovaného zázvoru
3 lžíce medu
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého muškátového oříšku
2 citrony (šťáva a nastrouhaná kůra ze dvou citronů)
máslo (na vymazání formy)
strouhanka (na vysypání formy)

Popis

TIP: Puding je nejlepší dva až tři dny odleželý. Před podáváním ho polijte neušlehanou smetanou a brandy.

Postup přípravy

1

Oříšky si osmažíme nasucho na pánvi. Ve větším kastrolu si rozpustíme máslo, přidáme med a směs necháme vychladnout. Potom přimícháme brandy, vejce, šťávu a kůru ze dvou citrónů.

2

V jiné míse si smícháme strouhanku, hladkou mouku, cukr, opražené oříšky, kandovanou pomerančovou kůru, kandovaný zázvor, koření a rozinky. Přidáme vaječnou směs a oloupané a nakrájené jablko a pořádně promícháme.

3

Formu na pudink si vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Hutnou pudinkovou směs vlijeme do ní a zatřeseme, aby se hmota rozmístila.

4

Připravíme si větší hrnec, který naplníme teplou vodou. Dáme do něj formu. Voda by měla dosahovat tak do tří čtvrtin formy. Vrch zakryjeme alobalem.

5

Puding pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C tři hodiny. Hodinu před koncem pečení sejmeme alobal.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3