Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Zeleninu důkladně omyjeme a necháme okapat. Brambory, mrkev a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, brambory a mrkev na kostky. Sýr nastrouháme na hrubo.
Brokolici a květák rozdělíme na růžičky a společně s mrkví a bramborami dáme vše vařit do vroucí osolené vody.
Vaříme asi deset minut. Po 10 minutách zeleninu scedíme a necháme vychladnout.
Vařenou zeleninu v míse promícháme s cibulí, ochutíme solí a pepřem. Přidáme na drobno nakrájené bylinky, lisovaný česnek a vše pokapeme olivovým olejem. Zamícháme.
Připravíme si bešamel. V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a zamícháme.
Základ zalijeme trochou mléka a vše rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Dolijeme zbytek mléka, bešamel ochutíme bobkovým listem, pepřem, solí a novým kořením. Vaříme na mírném stupni do zhoustnutí.
Do zapékací mísy vhodíme zeleninu a zalijeme ji bešamelem. Mísu zakryjeme víkem nebo alobalem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Pečeme asi 20 minut, pak alobal či víko sundáme a zeleninu posypeme sýrem. Zeleninu necháme ještě 10 minut péct, hotové jídlo necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat.