Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pokud si doma chcete vysadit jabloně, myslete na to, že potřebujete prostory, kam dáte vypěstovanou úrodu. Na dlouhodobé skladování se nehodí moučnatá jablka, protože dlouho nevydrží ve stejném stavu jako při sběru. Dužina postupem času měkne a je moučnatá. Tento typ jablek rychle přezraje a ztrácí své vlastnosti. Proto oblíbenou odrůdu Golden Delicious nepěstujte a raději si ji kupte přímo ke konzumaci v obchodě. Navíc tento druh vyžaduje speciální skladovací prostory. Dejte si pozor i na letní odrůdy, které se skladují krátkodobě a jablka vydrží jen pár týdnů. Při výsadbě upřednostněte podzimní odrůdy. A které?
Fuji
Tato japonská odrůda dozrává zhruba v polovině října. Její jablka jsou velmi šťavnatá a sladká. Vhodná jsou na uskladnění v domácích podmínkách, vydrží až do května i déle. Existuje hned několik klonů této odrůdy, nejznámější jsou jablka Kiku. Mají výbornou chuť a dostupná jsou hlavně u polských sousedů.
Goldstar
Plody mají růžovozelenou barvu, jsou výrazně aromatické, šťavnaté a sladké. Sklízejí se v říjnu. Konzumujeme je od ledna a skladujeme do dubna. Jsou vhodné k pěstování v naší zeměpisné šířce.
Granny Smith
Nádherná zelená jablíčka, která můžete skladovat až do května. Tato odrůda patří mezi tvrdé druhy, jejichž chuť je kyselejší.
Jablka obsahují mnoho vitamínů a důležitých živin, od vitamínu C, který je silným přírodním antioxidantem schopným zvyšovat odolnost těla vůči infekcím, přes komplex vitamínů B, jež jsou klíčové při tvorbě červených krvinek, až po vlákninu, která zabraňuje rozvoji chorob a zvyšování „zlého“ cholesterolu. Můžete z nich udělat netradiční jablečné koláče, jako je oblíbený obrácený jablečný koláč, nebo jablečnou chia kaši k snídani.
Nejznámější jablečný koláč je americký apple pie. A nejznámějším faktem je, že většina lidí netuší, že pochází z Anglie. Americká fráze „... za mámu a jablečný koláč“ se stala slavnou během druhé světové války. Přesně to zaznívalo z úst vojáků jako odpověď na otázku, proč nastoupili do armády. Tím se jablečný koláč proslavil ve Spojených státech a stal se symbolem.
Anglický apple pie
První známý recept pochází z roku 1391 a najdeme v něm kromě jablek také rozinky, fíky nebo hrušky.
Holandský jablečný koláč
Holandská verze jablečného koláče má svůj původ v 16. století. Kromě jablek se do něj přidává také citronová šťáva, skořice a někdy i poleva.
Francouzský Tarte Tatin
Francouzská verze tohoto koláče byla náhodou vytvořena majitelkou hotelu paní Stephanie Tatin, která se v roce 1880 snažila vytvořit tradiční jablečný koláč.
„A ten je odkud? Od babičky!“ Asi tak by zněla odpověď na otázku, odkud pochází štrúdl. Každý si představí vysmátou kuchařku natahující štrúdlové těsto přes půl domu.
Ovšem štrúdl není tak český, jak se může zdát. Říká se, že se k nám dostal původně jako turecká baklava v roce 1453. Krátce nato si ji přivlastnili Rakušané a pojmenovali ji jablečný závin. Dokonce i samotná Marie Terezie „ujížděla“ na jablečném štrúdlu ve vídeňských salonech. Ten nejlepší je křupavý, voňavý, s tenkým těstem, které je vytahané jako list papíru. Štrúdl se těší stále větší popularitě. V Rakousku jsou dokonce v nabídce i speciální odrůdy štrúdlových jablek.
Milovníci štrúdlu pravidelně organizují soutěž v tahání štrúdlového těsta. Prvenství získal Rakušan Roman Heumer, který za 1 minutu a 53 sekund dokázal vytáhnout štrúdlové těsto do šířky tří čtverečních metrů a upekl z něj štrúdl dlouhý 252 cm.
Jablka jsou výborná nejen v koláčích. Vyzkoušejte naše speciality – jablečnou pomazánku nebo telecí medailonky s jablky.
Je to vhodné pro vegany, nízkohistaminové, bezlepkové, bez laktózy, ale určitě ne bez chuti. Co je to? No přece jablkový raw dort. Novodobý výraz „raw“ představuje jídla připravená ze syrových surovin bez tepelné úpravy. Do takových nepečených dortů a koláčů jsou jablka jako stvořená. Vyzkoušejte kombinaci jablka, datlového sirupu, máku a kokosového oleje a na korpus použijte mandle a datle. No a k tomu vřele doporučujeme fresh z červené řepy, jablka a mrkve.
Jedno jablko denně a máte o zdraví postaráno. A když nestíháte jablka jíst a máte přebytky, zpracujte je například do podoby jablečného octa. Tento univerzální lék a čistič si poradí se zvadlými květinami, poškrábaným nábytkem, páchnoucím smetím nebo ucpaným odtokem. Jablečný ocet si jednoduše a levně vyrobíte doma.
Zdroj: zahrada.sk, wikipedia.org, restauracie.sme.sk