Tipy a rady Jak správně grilovat: 13 začátečnických chyb, kterým se vyhněte

Než začneme grilovat aneb nejprve se poučte z chyb ostatních

Krásné počasí láká rozpálit gril a užít si chvíle s rodinou a přáteli u chutných grilovaných pokrmů. Jenže místo dobrého steaku se vám zase povedlo spálit maso, zelenina je naopak syrová a dospod grilu vám vytekl hermelín. Tak přesně tyto chyby mohou zkazit celkový dojem z pohodového grilování s přáteli.

Naučíme vás:

  • Jak dlouho grilovat různé druhy potravin.
  • Jaké potraviny jsou pro grilování vhodné.
  • Co všechno koupit na grilování, abyste byli opravdu na vše připraveni.

1. Nedostatečná příprava před samotným grilováním

Hodíte maso na gril a začínáte dělat salát, krájet chléb, chystat talíře… Mezitím se poohlížíte po grilovacích kleštích, abyste obrátili maso, a vtom vám vítr rozfouká tácky na grilování. Když se do toho nedočkaví hosté zeptají, kdy už to bude hotové, máte chuť explodovat.

Kvalitní příprava je základem pohodového grilování. Přichystejte si nejprve maso a zeleninu na grilování. V dostatečném předstihu vše naložte do marinády nebo dochuťte. Udělejte salát, nakrájejte čerstvý chléb a nachystejte porce na grilování. Než se gril zahřeje, připravte si grilovací nářadí, nádobí, papírové utěrky a vše, co budete při grilování potřebovat.

Tip proti nudě hostů: Poproste ostatní, aby vám s přípravou pomohli. Rychleji jim uteče čas a vy se budete moci věnovat grilování.

2. Nevhodná teplota grilování

Rozpálíte gril a hned na něj dáváte maso. To je pak zvenku křupavé a uvnitř nepropečené. Myslete na to, že grilu trvá několik minut, než se dostatečně rozpálí. Zejména pokud používáte gril na uhlí, dejte mu alespoň 20 minut, ideálně půl hodinky. Šedé žhnoucí uhlíky jsou signálem, že nastal čas gril používat.

Příliš mnoho žáru ale také dělá neplechu. Jídlo se rychle spálí dočerna a už ho nepropečete. Uhlíky proto v grilu rovnoměrně rozdělte a průběžně je prohrabávejte.

Tip na určení teploty grilu rukou: Podržte otevřenou dlaň nad grilem. Pokud vydržíte zhruba 5 vteřin, teplota je ještě nízká. Dávejte si ale pozor a ruku nad grilem nedržte o nic déle, než vám dovolí instinkt, a odtáhněte ji hned, jak ucítíte vysokou teplotu!

3. Opékání v plamenech

Šlehající plameny sice vypadají dobře na efekt, ale jídlu na grilu moc dobře nedělají. Občasné vzplanutí ohně nevadí, způsobuje ho tuk kapající z jídla do ohně. Pokud je však plamínků mnoho nebo jsou velké, postříkejte gril trochou vody, aby se oheň uklidnil.

Tip proti ohni: Jídla s vysokým podílem tuku raději grilujte na tácku.

4. Příliš suché maso a připečená zelenina

Nikdo nemá rád suchý hamburger. Čím déle maso grilujete, tím více se vysušuje. Vezměte si na pomoc teploměr na grilování, který vám pomůže zjistit, jak je na tom maso uvnitř.

5. Jídlo propadává přes gril

Nakrájeli jste úhledné kousky jídla a nyní jen bezmocně přihlížíte, jak propadávají přes rošt do ohně. Pozor na to, jídlo při tepelné úpravě mění tvar. Na menší potraviny nebo třeba na sýry používejte raději grilovací tácky. Z nich už nic neproklouzne.

6. Špízy se připekly na špejli

Ugrilovali jste dokonalé špízy, ale ony ne a ne se pustit špejle! Bojujete s masem, dokud všechny kousky nějak nedostanete dolů, ale jsou potrhané a ty chutné se drží špejle jako přitavené. Čím to je? Suché dřívko nasálo tuk z masa a to se ke špejli připeklo. V ještě horším případě vám špejle na grilu začne hořet.

Tomu zabráníte tak, že špejle na špízy před grilováním namočíte do vody, ideálně na noc. Maso z nich pak snadno sklouzne na talíř. Používejte raději grilovací jehly, které slouží přesně k tomuhle účelu.

7. Gril nevyužíváte naplno

Zatímco se na mřížce griluje maso, na uhlí grilujte brambory, zeleninu nebo ovoce zabalené do alobalu. Budete tak mít současně hotové maso i přílohu.

8. Zapomínáte namazat tukem grilovací mřížku

Ano, slyšíte správně. Předtím, než se pustíte do grilování, namažte grilovací mřížku trochu olejem – využijte třeba kousek slaniny nebo potřete mřížku kapkou oleje.

9. Nemyslíte na vegetariány

Grilované klobásy a maso nejsou jediný pokrm, který můžete při grilování nabízet! Existuje množství receptů na grilování pro vegetariány, které zachutnají i milovníkům nefalšovaných hamburgerů. Zkuste také výborné recepty na grilované ovoce. Možná vám to teď zní zvláštně, ale jakmile jednou ochutnáte grilované ovoce, už nebudete chtít jíst nic jiného.


Jak správně grilovat: 13 začátečnických chyb, kterým se vyhněte

10. Časté otevírání grilu

Máte zakrytý gril? Pak jej nekontrolujte tak často. Při každém otevření grilu se ztrácí teplo a tím prodlužujete dobu, za kterou si na svých grilovaných dobrotách pochutnáte.

11. Pícháte do masa vidličkou

Tato metoda vám sice pomůže zjistit, zda je maso už dostatečně propečené, ale zároveň šťavnaté masíčko zbavujete chutné šťávy, která přes otvory po vidličce vytéká ven. Pro efektivní zjištění správného stupně propečení používejte digitální teploměr na vaření.

12. Maso krájíte hned po ugrilování

Tato chyba se netýká jen letní grilovačky, ale obecně pečení a grilování masa. Dopřejte hotovému kousku 5 minut pod alobalem. Maso se uvolní, chutě se v něm krásně spojí a vy si vychutnáte opravdu dokonale ugrilovaný steak nebo kotletu.

Tip proti zchladnutí: Půl minuty na grilu z každé strany stačí na to, aby se maso ohřálo.

13. Nevyčistíte gril

I když se vám nechce, vždy čistěte gril, dokud je teplý. Přečtěte si, jak správně vyčistit gril.

Průvodce grilovacím vybavením aneb Co nutně musíte koupit ke grilování

Čím častěji budete grilovat, tím vyšší budete mít požadavek na vhodné grilovací potřeby. Kromě grilu budete potřebovat také:

  • Grilovací nářadí: Kleště, obracečku nebo štětec na marinádu.
  • Teploměr na maso: Můžete tak pravidelně kontrolovat teplotu uvnitř masa, abyste dosáhli požadovaného výsledku.
  • Grilovací tácky a alobal: Tohle jsou pomůcky, na které velmi často zapomínáme, ale využijete je především pro menší druhy zeleniny a kousky masa.

Co grilovat: Od tradičního masa přes zeleninu až po grilované ovoce

Nemusíte grilovat jenom kuřecí maso a klobásky. Dejte šanci také dalším potravinám, které se hodí na grilování:

  • Maso: Vyzkoušejte různé druhy hovězích steaků, vepřových kotlet a hamburgerů.
  • Zelenina: Skvělý doplněk k masu nebo samostatný pokrm pro vegetariány. Grilujte papriky, cukety, lilek, cibuli, kukuřici, ale i rajčata a žampiony.
  • Sýry ke grilování: Tradiční hermelín nebo exotické halloumi.
  • Ovoce: Ano, i ovoce se dá grilovat. Zkuste grilovaný ananas, broskve nebo banány.
  • Mořské plody: Čerstvé krevety, kalamáry a ryby vás nejenom zasytí, ale také přirozeně navýší váš příjem omega-3 mastných kyselin.

Jak dlouho grilovat: Průvodce dobou grilování

Každá potravina potřebuje jinou dobu grilování. Vždy záleží na druhu masa, jeho tloušťce a požadovaném stupni propečení. Mrkněte na tabulku, která vám pomůže určit, jak dlouho co grilovat:

Potravina:                   Doba grilování (přibližná):                                            Poznámky:

Steaky (2 cm)              4–8 minut (podle propečení)                                        Použijte teploměr na maso.

Klobásy                        15–20 minut                                                                     Otáčejte pravidelně.

Kuřecí prsa                 20–30 minut                                                                     Ujistěte se, že jsou propečená.

Vepřové kotlety          15–25 minut                         

Zelenina                       5–10 minut                                                                       Grilujte do změknutí.

Brambory                    20–30 minut (v alobalu)                                                 Předvařte pro rychlejší grilování.


TIP: Posuňte grilování s přáteli ještě o level výše s jednoduchými koktejly v alko i nealko verzi. Najdete je v článku Dokonalé grilování: Namíchejte si svěží drinky.


Vytisknout stránku
Sdílet článek