Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
V naší krajině ještě donedávna panoval názor, že jediné vegetariánské jídlo je smažený sýr s hranolky a že květák chutná nejlépe smažený v těstíčku. Takové názory nás však naštěstí rychle opouští a dávají přednost jiné pravdě: že zelenina je nejlepší v co největších a nejrozmanitějších dávkách! Dovolte si popustit uzdu své fantazii a přivítat na svém talíři konečně tolik zeleniny, kolik si vaše tělo doopravdy zaslouží!
Zapojení zeleniny do denního jídelníčku je extrémně důležité pro naše psychické i duševní zdraví. Zelenina totižto překypuje vitaminy, minerály a antioxidanty posilující obranyschopnost a také normální fungování orgánů lidského těla. Navíc s sebou její konzumace přináší spousty dalších výhod. Mezi jinými zejména nízký kalorický přísun znamenající lepší kontrolu hmotnosti. Zdravotnické organizace nás vybízejí k tomu, abychom zeleninu konzumovali několikrát za den, ale pro mnohé z nás to není tak jednoduché. Problémů je hned několik:
Abyste jedli více zeleniny, nemusíte se stát vegetariánem. Pouze se naučte, jak mít zeleninu každý den na talíři a jednoduše se jí nepřejíst. Pomůžeme vám!
Zelenina váš může provázet hned od rána a to chutném a výživném smoothies. Pokud jste zvyklí na sladké smoothies s ovocem, nemusíte své chutě a návyky měnit hned. Do svého obvyklého borůvkového smoothies postupně začněte přidávat špenátové listy, do jablkově-banánové směsi přidejte i kadeřavou kapustu. Právě jeden hrnek kadeřavé kapusty totiž obsahuje 206 % vaší denní potřeby vitaminu A, 134 % vitaminu C a až 684 % denní potřeby vitaminu K.
Smoothies s okurkou, avokádem a špenátem vás postaví na nohy každý den!
I pomazánky jsou místem, kam zelenina více než patří. Zdravé zeleninové pomazánky můžou nenápadně přidat do vašeho jídelníčku opravdu velké množství zdravé zeleniny bez toho, abyste museli neustále chroupat saláty.
Tip: Na extra rychlou zeleninovo-sýrovou pomazánku nakrájejte na kostičky zelenou a červenou papriku, cibulku a mrkev, smíchejte je s jemným krémovým sýrem a dochuťte solí a pepřem. Jednoduché a opravdu chutné!
I při přípravě pizzy můžete být kreativní a myslet na to, že do svého jídelníčku máte zakomponovat více zeleniny. Místo šunky a sýru na ni totiž můžete jednoduše naskládat růžičky květáku, které ji dodají báječnou chuť i vzhled. Pokud do toho chcete jít opravdu „po hlavě“, vyzkoušejte i pizzu s květákovým těstem. Připravíme ji takto:
Květák si rozmixujeme a asi čtyři minuty necháme v na páře. Usušíme a v míse smícháme se dvěma vejci, ¼ hrnkem mouky, oreganem, bazalkou, sušeným česnekem, solí a pepřem. Vytvarujeme do tvaru pizzy, pokryjeme rajčaty, sýrem nebo dalším květákem a 15 minut pečeme asi na 200 °C.
Recept na květákovou pizzu si opravdu vychutnáte.
Milujete sendviče a wrapy, ale zjistili jste, že je v nich žalostně málo zeleniny? Co tak vyměnit bulku za salátový list či nakrojený a opečený sladký brambor? Je to pohodlné a snížením množství zkonzumovaného pečiva snížíte nejenom příjem kalorií ale také omezíte zbytečné uhlohydráty a cukry. Náhrada za živé vitaminy, antioxidanty a množství vlákniny pak stojí za to!
Kdežto kuře, skopové nebo hovězí se vám rychle zají, zeleninová jídla se dají připravit na nekonečně mnoho způsobů. Při přípravě salátů stačí změnit jednu ingredienci nebo třeba zálivku a hned je z něj úplně jiný pokrm. Salátky si obměňujte podle své fantazie a myslete na to, že by měly být přítomné téměř na každém vašem talíři. Tedy tvořit z něj přesněji 2/3.
Tip redakce Hello Tesco: Proč nestrávit nastávající sezonu grilovaček opékáním barevných zeleninových špízu s tofu raději než špekáčků či kalorických klobás?
Mnozí z nás se vymlouvají na to, že na zeleninu a saláty mají chuť pouze v létě, kdy je teplo a že zelenina v zimě nezahřeje. To však není pravda. Pomyslete předci na ty báječné polévky, které z obyčejné mrkve a petrželky dokázali vykouzlit naše babičky. A co teplé saláty, které zahřejí nejenom na těle ale i na duši?
Zdroj: www.healthline.com, www.paloeleap.com