Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Cukroví je neodmyslitelnou součástí adventu a každé vánoční tabule. Často jsou to právě hory různých druhů tradičního vánočního cukroví, která stojí za svátečními kily navíc. Letos ale může být vše jinak! I cukroví lze mlsat „zdravě“. Nemusíte se přitom vzdávat tradičních receptů – stačí si je trochu upravit a nahradit některé zásadní suroviny zdravějšími.
Vánoce bez vosích hnízd, vanilkových rohlíčků, pracen nebo perníčků by nebyly to pravé? S tím si nelamte hlavu. Poradíme vám, jakých surovin se v receptech vyvarovat a čím je nahradit. Vaše oblíbené cukroví tak dostane nový rozměr. Letošní moderní cukroví upečete zdravé, low carb a klidně i bez lepku! Přečtěte si, jak na to.
Už samotné slovo „cukroví“ v sobě obsahuje cukr a ve fyzických cukrátkách ho najdete skutečně habaděj. Cukr ale nejíme jen o Vánocích, průměrný Čech za rok spotřebuje 38 kilo cukru. To je zhruba jednou tolik, než je doporučená dávka. Nadbytečná konzumace cukru přitom může být nevítanou zátěží pro váš organismus.
Pokud chcete omezit příjem cukru alespoň z vánočního cukroví, zkuste začít tím, že ho do receptu dáte pouze poloviční dávku. Bílý cukr ve vánočním cukroví snadno zcela nahradíte některou z jeho alternativ, při volbě náhradního sladidla ale buďte opatrní. Ne vždy se totiž nutně musí jednat o zdravější variantu.
Příliš si nepomůžete ani tím, že bílý cukr nahradíte hnědým třtinovým – jejich hodnoty se totiž příliš neliší. Větší službu vám udělají různé sirupy:
Vhodnou volbou pro vaše moderní cukroví může být xylitol neboli březový cukr, který má velmi nízký glykemický index, minimum kalorií a nezvyšuje hladinu krevního cukru. Skvělá volba pro diabetické cukroví! Při požití většího množství ale může mít projímavé účinky, proto je vhodné ho střídat s dalšími alternativami. Například s erythritolem neboli alkoholovým cukrem. Ten se přirozeně vyskytuje například v hruškách, hroznech, houbách, sýru a dalších potravinách a je přirozeně nízkokalorický. Ideální parťáci pro vaše zdravé cukroví, bez lepku i bez laktózy!
Vyzkoušejte náhradu za cukr v některém z našich receptů na vánoční cukroví.
Mouka je často základní surovinou těsta na cukroví. Pokud těsto válíte a cukrátka z něj vykrajujete, bez mouky se ani v dietním cukroví zkrátka neobejdete. Alternativních druhů mouky dnes naštěstí existuje celá řada. Do receptů nejen na zdravé fitness cukroví zvolte například mouku mandlovou, kokosovou nebo jinou ořechovou mouku. Různé druhy ořechů jsou ostatně také častou přísadou v cukroví, takže s nimi nešlápnete vedle. Nebo si mouku vyrobte doma tak, že nadrobno rozmixujete ořechy (například mandle).
V receptech se nemusíte omezovat na jediný druh mouky, ale smíchat například rýžovou nebo špaldovou mouku s trochou luštěninové (například cizrnové). Pokud pracujete se svým klasickým receptem, nahraďte jen část pšeničné mouky alternativou. Jinak buďte připraveni, že se vaše těsto bude chovat jinak, než jste zvyklí.
Tip: Zdravé cukroví by bylo, ale dárky pořád chybí? Přečtěte si, s jakými vánočními dárky letos zabodujete.
Živočišným tukům by se měli vyhýbat především diabetici. Máslové krémy můžete nahradit pudinkem, tvarohem nebo želatinou, při pečení se ale tuku nevyhnete. Část tuku (zhruba třetinu) můžete nahradit mlékem nebo nízkotučným jogurtem (tak si můžete vypomoci i u mouky). Zcela nebo částečně vám pak při náhradě másla dobře poslouží kokosový tuk. Ten cukroví dodá křehkost a lehkost a v receptu ho klidně zkombinujte i s běžným máslem.
Do receptu na veganské cukroví nepatří vajíčka, právě ta ale těsto drží pohromadě. Ať už jste vegani, nebo si hlídáte cholesterol, můžete místo vajíček použít sójovou mouku nebo škrob – buď bramborový, nebo zdravější škrob z kořene keře puerarie.
Do veganského cukroví a cukroví bez laktózy nepatří ani mléko. Tady zkuste sáhnout po rostlinné alternativě, jakou je například mandlové, pohankové, ovesné, sójové nebo rýžové mléko. Také smetanu vyměňte za mandlovou smetanu, nebo si rovnou vyrobte svou vlastní z mandlí nebo ovesných vloček.
Tip: Chcete letos vyzkoušet něco nového? Objevte nové vánoční chutě s exotickým ovocem.
Netlačte se v obchodech a užijte si vánoční atmosféru v klidu a teple domova. S pomocí Tesco Online Nákupy zaplníte prázdnou ledničku na pár kliků. Pečení zdravého cukroví už nic nebrání!