Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Mango naší stravě dodává velké množství živin a vitamínů, no zároveň dokáže každý zdravý jídelníček příjemně osvěžit svou chutí. Hodí se do mnoha sladkých i slaných receptů, vašim smoothies dodá vláčnou a plnou texturu a děti ho prostě milují. Odradí vás od manga v obchodě to, že si neumíte správně vybrat nebo ho naopak pohodlně naporcovat? Tak s tím je konec – dnes vám ukážeme, jak si mango užít do poslední dužiny.
Mangovník je robustní strom, který se nejvíce vyskytuje v asijských krajinách. I když se při pěstování manga udržuje v nižším vzrůstu, v dešťových pralesích může dorůstat až do 600–1000 metrů. Legendy praví, že ve stínu mangovníku meditoval i Buddha, jeho květy a listy mají významnou roli při hinduistických obřadech a miska plodů manga znamenala v Indii symbol přátelství.
Mango smoothie si můžete dopřát každý den místo dopolední svačinky.
Mango je tropické ovoce, které má rozhodně smysl – ať už čerstvé či tepelně upravené, zařadit do jídelníčku. Existuje celá řada jeho odrůd, přičemž všechny vynikají skvělou chutí, přitažlivou vůní a navíc jsou nesmírně zdravá.
Mango obsahuje přes 20 různých vitaminů, které z něj dělají nutriční bombu a nepřekonatelnou superpotravinu. Věděli jste, že:
Mango doporučuje také odbornice na zdravou výživu Zuzana Pavelková Šafářová: “Pohár čerstvého manga pokryje denní potřebu vitamínu C. Mango má rovněž významný obsah vitamínu E a „béček“, lze ho jíst samostatně a výborně se hodí i do zeleninových a ovocných salátů. Kombinací manga a bobulovin vytvoříte protichřipkovou a protirakovinnou “bombu”, kterou můžete ještě ochutit další super ingrediencí – limetkovou šťávou. Smoothie a mléčné koktejly z manga jsou svou chutí bezkonkurenční. Přidáte-li kousky manga do sladké mléčné rýže, pudinku či dezertu, úspěch máte zaručený.”
Mango nemusíte konzumovat jen jako čerstvé ovoce. V Asii se hojně používá v teplé kuchyni, například v curry pokrmech v kombinaci s masem i rybou. Z manga lze připravit sladké pudingy, nákypy, muffiny či marmelády. I po tepelné úpravě v mangu zůstává velké množství vitamínu A, který významně zvyšuje imunitu. Neztratí se ani draslík, který řídí v našem těle vodní hospodářství a vyvažuje náš často extrémní přísun sodíku ze solení a tepelnou úpravou mango neztrácí ani našemu zažívání prospěšnou vlákninu.
Nesoustřeďujte se na barvu. I zralé mango může být zbarveno do zelena. Při výběru toho správného kusu bude nejdůležitější váš hmat a čich. Potěžkejte mango v ruce a velmi jemně zmáčkněte. Zralé mango nebude tvrdé, naopak se trochu podvolí. Při výběru používejte své zkušenosti s avokádem nebo broskvemi – platí pro ně úplně to samé. U zralého manga ucítíte při jeho stopce také jemné nasládlé aroma.
Mango ve svém prostředku ukrývá podlouhlou kůstku, která znesnadňuje jeho krájení. My vám však ukážeme, jak na to jít snadno a rychle:
1. Stopku nasměrujte směrem nahoru a pod ní si představte linii, která vertikálně přepůlí mango.
2. Z každé strany rozřízněte ovoce asi 1,5 centimetrů od této vertikální linky.
3. Dužinu pak nožem rozdělte na kostky bez toho, abyste rozřízli slupku.
4. Poté kostičky od slupky oddělte polévkovou lžící.
Tip: V obchodech najdete také specializovaný kráječ na mango, který přímo vykrojí jádro a manga a tak je celý postup krájení mnohem jednodušší.
Grilované mango přelité malinami si zamilují všechny mlsné jazýčky!
V Hello Tesco najdete mnoho zdravých a chutných receptů s mangem. Který si oblíbíte nejvíce?
Zdroje: mango.org, nutrition-and-you.com, www.zuzanasafarova.cz