Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Sahají vaše znalosti o steacích dál než po okraj talíře, na kterém je vaše maso naservírované? Devět otázek našeho testu prověří vaše znalosti!
1. Hovězí steak je plátek hovězího masa. Ale nestačí jen tak odříznout kus hověziny.
Existují plemena, která jsou chována vysloveně kvůli fajnovému masu na perfektní steaky. Jedno z nich vidíte na obrázku. Je to býk plemene, které je na chov nenáročné, jeho maso je křehké s jemným mramorováním:
A) Wagyu
B) Angus
C) Charolais
2. Chcete-li udělat steak, není jedno, z které části těla ho budete dělat. Na steaky nepoužívejte maso z:
A) ocasu
B) pupku
C) roštěné
3. Jednotné pojmenování druhů steaků na celém světě neexistuje. Z větší části se však shodují. Největší rozdíly jsou mezi Evropou a Amerikou. Tento steak však znají pod stejným názvem všude, protože je pojmenován podle tvaru kosti. Je to:
A) flank steak
B) rump steak
C) T-bone steak
4. Dalším steakem s charakteristickým "rysem" je tento. Jeho výrazný tukový střed dává masu šťavnatou, plnou chuť. Steak s charakteristickým tukovým okem nese název:
A) strip steak
B) wagyu
C) rib eye
5. Maso na steak je nejchutnější, když je vyzrálé. Zrát může za sucha nebo za mokra. Suché zrání probíhá v chladu za přísných podmínek a jeho výsledkem je křehká svalovina bez zbytečné vody, s dokonalým aroma, rozplývající se na jazyku. Hovězí maso by mělo suchou metodou zrát nejméně:
A) 3 dny
B) 14 dní
C) 28 dní
6. Každý milovník steaků má svůj oblíbený stupeň propečení. Obecně nejoblíbenější je medium rare. Mírně propečený steak zvládají i příležitostní konzumenti tohoto druhu jídla. Medium rare je na obrázku:
A) druhý
B) třetí
C) čtvrtý
7. Stupeň propečení závisí na čase i tloušťce masa. Pokud budete běžný, cca 2,5 centimetrů tlustý steak péct 3 minuty z každé strany, získáte stupeň:
A) rare
B) medium rare
C) medium
8. V americké restauraci The Big Texan Ranch ve státě Texas se můžete pokusit udělat rekord ve snědení steaku. Naservírují vám tam pořádný kus masa a k tomu i přílohy. Steak Big Texan váží:
A) 2,04 kg
B) 2,50 kg
C) 2,17 kg
9. Když jsme už u těch rekordů - tipněte si, kolik stojí nejdražší steak?
Jeho název je A5 Kobe strip steak a cena je:
A) 350 USD (302 eur)
B) 703 USD (606 eur)
C) 984 USD (849 eur)
Správné odpovědi:
1. B) Angus (Aberdeen Angus, Black Angus)
2. A) Maso z ocasu
3. C) T-bone steak
4. C) Rib eye
5. B) 14 dní
6. B) Třetí
7. B) Medium rare
8. A) 2,04 kg
9. A) 350 USD
Tento test jste zvládli. A jak jste na tom se znalostmi piva? Otestujte se!