Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
I když vám v Hello Tesco většinou doporučujeme držet se přesně předepsaných receptů, víme, že život nám někdy hodí pod nohy malý klacík v podobě zavřených obchodů, počasí nebo jednoduše nechuti vyrazit na nákup potravin. I v těchto situacích však chcete pro sebe a svou rodinu připravit sladký dezert nebo jinou pochoutku? To je zcela v pořádku, nedostatkem ingrediencí se nenechte odradit a vyzkoušejte naše ověřené tipy na náhrady.
Zjistíte s námi, že vejce můžete nahradit třeba i jablečným pyré a mouku rozdrcenými ovesnými vločkami.
Podobné tipy mohou pomoci také lidem, kteří dodržují speciální diety, například celiakům nebo těm, kterým dělá problémy zpracování laktózy či cholesterol a kvasinky.
Podívejte se s námi, jak vypéct začátečnické nedostatky v pečení
Obecně platí, že prášek do pečiva lehce nahradíte jedlou sodou. Ke směsi však lze přimíchat také vinný kámen. Náhrady pak vypadají následovně:
Mnozí z nás si myslí, že vejce při pečení nelze nijak jednoduše nahradit hlavně kvůli jejich specifické chuti a také schopnosti propojit jednotlivé ingredience a udržet je pohromadě. Za vejce však najdete náhradu poměrně snadno, a to hned v několika variantách:
Dalších možností, jak nahradit vejce, je přes celý tucet
Stolní olej se používá v mnoha receptech na pečení, ale u lidí, kteří se vyhýbají smaženým jídlům či vaří pouze na kokosovém oleji, může v kuchyni často chybět. Mnozí se ho snaží nahradit máslem, což je vhodné u pečení. Na nahrazování při smažení však pozor, jelikož se máslo začne rychle přepalovat a navíc má mnoho cholesterolu i nasycených tuků. Nenahrazujte jím olej často a při pečení se raději přikloňte ke zdravějším alternativám:
Pokud chceme nahrazovat účinky kvasnic, měli bychom dbát na základní reakci tvorby oxidu uhličitého v těstě (ten má na svědomí vzduchové bublinky vznikající v pečivu). I když jsme zvyklí vždy dávat těsto nakynout na teplé místo, s těmito náhradami ho dáváme bez čekání rovnou do trouby.
Pokud nevěříte náhradám, pořiďte si pro jistotu jedno sušené droždí do jídelní skříňky navíc. Na obalu vždy najdete, jaké množství budete potřebovat pro přípravu těsta, a také doporučení pro kynutí na teplém místě.
Bílá mouka dnes dělá problémy mnohým, a tak se ji snažíme všemožně nahradit. Tesco vychází svým zákazníkům vstříc a místo bílé mouky už v regálech nenacházíme pouze špaldovou mouku, ale také mouku kokosovou a další. Při přípravě konkrétních dezertů či chlebů si však vyhledejte recepty cíleně popsané pro jiný typ mouky. Může se stát, že jiná mouka bude jinak těžká či bude kynout jinou dobu, než jste zvyklí u bílé mouky.
Zjistěte, jak efektivně péct s bezlepkovými moukami
Bílý cukr se dnes stává „strašákem“, a tak se ho v receptech snažíme nahrazovat, čím se jen dá. Sladkou chuť cukru dokáže nahradit množství sladidel i zdravějších alternativ, ale nahradit jeho konzistenci při pečení tak jednoduché není. Pokud tedy doma nemáte cukr a chcete péct oblíbený koláč, zkuste si na internetu vyhledat stejný recept, ale bez cukru. Určitě takovou alternativu najdete. No a pokud vám o texturu nejde, nahraďte bílý cukr třeba takto:
Máme pro vás 10 dalších tipů, jak sladit zdravěji
Šlehačku i zakysanou smetanu používáme v nespočetném množství receptů. Kvůli jejich kratší době trvanlivosti nám však občas v lednici chybí. Nahraďte je tak jinými, častokrát mnohem zdravějšími variantami bez takového množství tuků a laktózy.
Zdroje: www.healthline.com, www.cookiesandcups.com, www.browneyedbaker.com, www.prostreno.cz