Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pokud patříte mezi ty, kteří mají neustálou chuť na sladké, měli byste si příjem cukru hlídat.
Přebytečný cukr nejenže zvyšuje riziko inzulínové rezistence a cukrovky 2. typu, ale je také spojován s kognitivní poruchou. Vhodný není ani pro naše nejmenší, kteří však často jeho konzumaci vyžadují. Můžete jim uvařit třeba vynikající kaši z quinoy, která je velmi zdravá a navíc neobsahuje žádný přidaný cukr. Naštěstí však existuje i široká škála přírodních náhražek, jež nám pomáhají snížit množství cukru ve stravě.
Snižování příjmu cukru má pozitivní vliv na naše zdraví. Vysoký příjem cukru je spojen s celou řadou zdravotních komplikací. Pojďme se ale podívat na pozitivní stránku věci a ukázat si alternativy, které nám na rozdíl od cukru neškodí. V současnosti totiž existuje několik druhů přírodních i umělých sladidel, která cukr plnohodnotně nahradí.
Proč je zdravější? Má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje však mnoho fruktózy, dokonce víc než kukuřičný sirup. Jeho nadměrným užíváním si přidáváte kilogramy navíc. Z tohoto důvodu není vhodný pro diabetiky, kteří současně bojují s nadváhou.
Agávový sirup je sladší než cukr, má dlouhou trvanlivost a dá se použít jako náhrada cukru takřka do všeho. Jeho chuť je podobná medu. Je dost tekutý, takže pozor na pečení, možná budete muset mírně upravit recept.
Je nerafinovaný, proto si zachovává všechny vitamíny a minerály a nezpůsobuje kolísání hladiny cukru v krvi. Má stejné množství kalorií jako běžný cukr. Pokud jste diabetici, tak si ho můžete dovolit, ale nepočítejte s tím, že díky němu zhubnete.
Kokosový cukr se dá použít jako náhrada běžného bílého anebo hnědého cukru a má univerzální použití v kuchyni. Pokud ho koupíte v příliš hrubé podobě, můžete ho rozmixovat na prášek a používat jako běžný práškový cukr. Vhodný je také na pečení.
Kokos patří mezi potraviny, které umíme v kuchyni kompletně zužitkovat. Využijete z něho olej, mouku, cukr a vodu. Kokosový olej, kokosový cukr, mléko i voda mají všestranné využití.
Med obsahuje méně fruktózy než agáve a je jediným přírodní sladidlem se zdravotními výhodami, mezi něž patří antibakteriální a protizánětlivé účinky. V našem těle se však rozkládá na glukózu a fruktózu stejně jako cukr, proto má i stejná zdravotní rizika jako cukr samotný.
Med je výborný ve smoothies, v pečivu, omáčkách, marinádách či v salátovém dresinku. Chuťově je sladší než cukr, a proto je zapotřebí snížit jeho objem v některých receptech.
Med má blahodárný účinek na celé tělo, medová masáž uvolní svaly a detoxikuje organismus.
Luo Han Guo pochází z jihovýchodní Asie. Buddhističtí mniši byli první, kteří toto ovoce, jež vypadá jako malá dýně, pěstovali už ve 13. století.
Čerstvé mnišské ovoce se kazí poměrně rychle. Tradičně se používá v sušené formě jako součást léčivých bylin. Dnes je to velmi oblíbené přírodní sladidlo. Výtažek z něho obsahuje látky, které jsou intenzivně sladké. Až natolik, že je 150–200x sladší než běžný cukr. Neobsahuje však žádné kalorie, proto pokud máte v plánu zhubnout, bude se vám toto sladidlo hodit. Používá se také ve formě extraktu. Pokud jste citliví na pachutě a aroma, buďte při jeho použití opatrní. Vzhledem k vysoké míře sladkosti je důležité důsledně přepočítat jeho obsah při použití v receptech.
Pasta z datlí je jednoduchým způsobem, jak si doma vyrobit přírodní sladidlo. Potřebujete na to jenom mixér, jeden hrnek sušených datlí bez pecky, vanilkový lusk a vodu.
Má podobné využití jako med, může se přidat do smoothies, pečení, omáček a marinád, ale znovu je třeba upozornit na to, abyste s ní byli opatrní, protože je sladší a tekutější než cukr.
Stévie patří mezi nová přírodní sladila. Vzhledem k tomu, že rostlinný extrakt ze stévie není kalorický, tak se po její konzumaci nepřibírá, a především je bezpečná pro diabetiky. Je rovněž několikanásobně sladší než cukr, takže na oslazení stačí jen malé množství.
Má výraznou chuť, proto si ji asi neoblíbíte v kávě či v čaji. K dostání je v různých formách – v prášku, v tekutém stavu, v tabletách. Proto je zapotřebí při vaření či pečení se stévií na začátku trochu experimentovat. Vyzkoušet můžete třeba náš americký jablečný koláč bez přidaného cukru.
Xylitol a jemu podobná sladidla jsou méně kalorická než běžný cukr, nezpůsobují zubní kaz ani nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Mají však vliv na hladinu cukru v krvi, takže diabetici s nimi musí nakládat opatrně. Při nadměrném užívání mají projímavé účinky.
Xylitol je dostupný v granulové formě, dobře se používá v nápojích, při vaření nebo pečení, ale jen tehdy, pokud recept nevyžaduje rozložení cukru do tekuté formy, protože xylitol nekaramelizuje.
Které sladidlo je vám ze všech uvedených nejvíc sympatické a umíte si představit, že ho vyměníte za cukr? Asi většina z vás odpoví, že med. Med je sladidlo, které se po cukru používá u nás historicky nejdéle.
Už v roce 2500 před n. l. používali lidé med na hojení ran. Egyptské malby vytvořené okolo roku 1530 před n. l. zobrazují recepty na masti s medem, které se používaly na léčbu onemocnění žaludku, na ledvinové kameny, slabosti a mdloby či zápach. Hippokrates používal med v případě horečky a jako obklad na rány a hnisavé vředy.
K výrobě 1 kg medu musí včela sesbírat nektar z nejméně tří milionů květů a překonat při tom celkovou trasu odpovídající délce průměru naší zeměkoule. Včela sbírá nejen nektar a pyl, ale také medovinu.
Během letu střádá pyl do košíku na zadních končetinách a přesune ho do úlu. V 10 gramech medu může být až 100 tisíc pylových zrn. A právě pomocí těchto zrn můžeme v případě pochybností určit, jaký má med původ.
Včelí med je bohatý na antioxidanty, což jsou ochranné prvky, které deaktivují volné radikály, jež mohou vést k vážným onemocněním. Při účinkování v těle med uvolní jeden elektron, který deaktivuje radikály agresivní pro zdravé buňky.
Zdroj: aplaceformom.com, farma-vcelicka.eu