Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Bohatá obloha je jednou z věcí, která odlišuje pravý americký hot dog od párku v rohlíku. Párek v rohlíku má s hot dogem pramálo společného, navíc se jedná o výhradně českou specialitu, avšak s německými kořeny. Nikde jinde na světě nenajdete stánky, kde by vám vsunuli teplý párek do rohlíku a tradičně se vás zeptali, zda si ho dáte s hořčicí, nebo kečupem.
Ačkoliv párky v rohlíku patří mezi oblíbené pochoutky rychlého občerstvení, jejich oblíbenost s příchodem hot dogů do Česka postupně klesá. Jakmile totiž okusíte grilovaný párek v podélně rozříznuté křupavé žemli, která je bohatě plněná cibulí, slaninou, salátem, lahodnou omáčkou a vlastně čímkoliv, na co si vzpomenete, ke klasickým párkům v rohlíku už se vrátíte jen těžko. Jednou z nejúžasnějších věcí na hot dogu je to, že nabízí nepřeberné množství variant a chuťových kombinací. Díky tomu si ho vychutnáte přesně s tím, na co máte zrovna chuť.
Většinu lidí by na první dobrou napadlo, že hot dog pochází z Ameriky. Kolem původu jídla, které v překladu znamená „horký pes", však panuje kontroverze.
Název hot dog údajně vzniknul na jednom takovém zápase, kde se tehdy kreslíř Ted Tady u stánkaře s občerstvením inspiroval k malbě jezevčíka v housce. A protože nevěděl, jak se německy píše dachshund (jezevčík), napsal pod obrázek Hot Dog. Prodejci si název oblíbili a po celém světě ho používají dodnes.
Jakmile hot dogy naservírujete na talíř, uvidíte, že se po nich během chvilky zapráší. Doporučujeme je proto podávat společně s přílohou, ať už klasickými hranolky, nebo třeba pečenými bramborami.
Pokud chcete jídlo trochu vyvážit, zvolte batátové hranolky, které snadno připravíte na grilovací desce či tácku. Ale dejte si pozor, protože chuťově jsou velmi návykové!
Batátové hranolky – recept
Dobrou chuť!
Pokud se někdy vydáte na road trip napříč Amerikou, dejte si malou výzvu a v každém regionu ochutnejte místní hot dog. Rozmanitost a různorodost hot dogů napříč americkými regiony vás (mile) překvapí a rozšíří vám obzory, s čím vším se dá hot dog servírovat a jak může chutnat.
Pro představu vám přinášíme malou ochutnávku těch nej:
Domovem New York dogu je pochopitelně New York, kde sice najdete nejrůznější styly hot dogů, avšak ten tradiční je proslulý svou jednoduchostí – skládá se pouze z košer hovězího párku, bohaté vrstvy zelí a hořčice.
Chicago dog pochází nečekaně z Chicaga. Jeho základem je vídeňský hovězí frankfurter dělaný na páře, vložený do makové žemle a překrytý rajčatovými plátky, celerovou solí, bílou a zelenou cibulkou, koprovými okurkami, naloženými papričkami a žlutou hořčicí.
Detroitský hot dog se podává spíše v mini variantě (ve formě sliderů). Tvoří je hovězí párky, žemle na páře, tradiční Coney Island omáčka, hořčice, nakrájená cibulka a extra porce čedaru.
Slaw dog je typický pro Západní Virginii, odkud údajně také pochází. Pokud si ho objednáte, dostanete hovězí párek pokrytý chilli coleslawem, syrovou cibulí, mletým masem na chilli nebo BBQ způsob.
V Seattlu vám naservírují frankfurtský (případně polský) grilovaný párek rozříznutý na půl, který vloží do opečené žemle potřené krémovým sýrem. Ten pak standardně doplní grilovanou cibulí, papričkami jalapeňos, grilovaným zelím a zalijí BBQ nebo Sriracha omáčkou.
Pokud se vám právě začaly sbíhat sliny, je nejvyšší čas, abyste si ugrilovali své vlastní domácí hot dogy. Připravili jsme pro vás recept na božské hot dogy s marinovaným zelím a cibulkou, na kterých si pochutná celá rodina.