Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vánoce jsou pro vás více svátky shonu než pohody? Sotva stíháte nakoupit dárky natož pečení?! Přitom stačí pouze hodinka času a ve vašem domově se rozhostí pravá vánoční atmosféra z vůně vanilky a napečených dobrot. Vždyť jich nemusí být hodně! A když do přípravy vánočního cukroví zapojíte i rodinu, zjistíte, že jste spolu strávili jeden nezapomenutelný večer. No tak proč to nezkusit – a potom nezopakovat?
Máme pro vás recepty na vánoční pečivo, na které nepotřebujete speciální přísady. Všechny nakoupíte pohodlně v Tescu.
Po skořicových hvězdičkách s mandlemi místo mouky se jen zapráší. Hlavně pokud jsou poblíž celiatici. Na bezlepkové skořicové hvězdičky potřebujete:
250 g mletých mandlí
170 g moučkového cukru
2 vejce
1 čajovou lžičku skořice
1 čajovou lžičku medu
šťávu z ½ citronu
K bílku z jednoho vejce přidejte pár kapek citrónové šťávy a vyšlehejte do tuhého sněhu. Jemně vmíchejte mleté mandle, 150 g prosátého moučkového cukru, skořici, med. Těsto rozválejte na pocukrované desce nebo mezi dvěma papíry na pečení a vykrajujte hvězdičky. Na polevu smíchejte druhý bílek se zbytkem moučkového cukru a pár kapkami citronové šťávy. Poleva má být hustá, jestliže je řídká, přidejte ještě cukr. Potřete s ní hvězdičky a pečte 10 minut při teplotě 130 °C.
Racio mandlové košíčky ze špaldové mouky
Vánoční klasika rozvoní celý dům vanilkovo-vánoční vůní, jakmile smícháte:
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
100 g másla nebo tuku na pečení
50 g mletých ořechů podle chuti (mandle, lískové , vlašské ořechy, 1 žloutek
2 lžičky vanilkového cukru
špetku soli
Těsto vyformujte do koule, dejte na hodinu do chladničky odpočinout a pak z něj tvarujte malé rohlíčky. Při teplotě 190 °C pečte 10 minut a ještě teplé obalujte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Postup na vanilkové rohlíčky bez vajec je stejný, jako u klasických vanilkových rohlíčků. Na těsto potřebujete:
100 g másla nebo tuku
70 g cukru
125 g hladké mouky
50 g mletých ořechů
2 lžičky vanilkového cukru
Zkuste změnu! Recept na kokosové rohlíčky je modifikací receptu na rohlíčky ořechové.
Těsto udělejte z:
30 g kokosu
80 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
¼ čajové lžičky jedlé sody
80 g másla
Těstem naplňte formičky na rohlíky a při 160 °C pečte asi 13 minut. Rohlíčky musí být světlé. Když vychladnou, namáčejte konce v rozpuštěné čokoládě.
Podle receptu na linecké cukroví uválejte těsto, na kterém se vyřádí všechna vaše vykrajovátka. Kousky spojujte džemem podle toho, kdo má jaký rád a tak si každý přijde na své! Jsou tak dobré, že rovnou udělejte dvojitou dávku.
Recept na linecké cukroví, které nepotřebuje odpočívat v chladničce a při 180 °C ho máte hotové do 10 minut.
200 g hladké mouky
100 g margarínu
75 g moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr
špetka kypřícího prášku
špetka soli
Hotové kousky obalte v moučkovém cukru a spojujte džemem.
Ať už přidáte do náplně kapku alkoholu, nebo je uděláte i pro děti, receptu na ořechové košíčky se nemusíte bát. Zvládnou ho i začátečníci.
Na těsto potřebujete.
225 g hladké mouky
150 g másla nebo tuku na pečení
75 g moučkového cukru
1 malou lžičku vanilkového cukru
1 malý žloutek
Vypracujte těsto a po hodině v chladničce z něj odeberte malé kousky, které vtlačte do košíčkových formiček. Při 170 °C je pečte asi 8 minut.
Mezitím si připravte náplň z 250 g mletých vlašských ořechů, 100 g cukru, 100 ml vody a 70 ml mléka. Z cukru a vody uvařte sirup. Mléko přiveďte k varu, přidejte ořechy a sirup, smíchejte a nechte vychladnout.
Vychladlé košíčky plňte náplní. Tu můžete polít polevou z rozpuštěné čokolády a ozdobit polovinou ořechu nebo lentilkami.
Na "brambory" z marcipánu s mandlí uprostřed si připravte:
125 g marcipánu
20 g hladké mouky
35 g mletých mandlí
40 g moučkového cukru
1 bílek
celé mandle
vodu
Marcipán zpracujte s bílkem, mletými mandlemi, cukrem, moukou a pár kapkami vody. Těsto, zabalené ve fólii, nechte hodinu v lednici. Pak z něj tvarujte menší kuličky – "brambory", vtlačte do nich mandli a pečte čtvrt hodiny při 150 °C.
Tento recept je na medvědí tlapky s kakaem. Ale vynikající jsou i bez něj.
Suroviny na medvědí tlapky jsou:
350 g hladké mouky
250 g tuku na pečení
130 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
1 vejce
1 vanilkový cukr
2 polévkové lžíce kakaa
špetka skořice
špetka mletého hřebíčku
Po hodině chlazení plňte těstem formičky a pečte při 170 °C asi 10 minut. Obalte v moučkovém cukru a schovejte před labužníky.
Tenoučké plátky italské speciality Cantuccini jsou vynikající k odpolední kávičce. Trošku náročnější příprava bude odměněna jedinečnou chutí.
Potřebujete:
250 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
25 g másla
2 velká vejce
špetku vanilkového cukru
trochu chemicky neošetřené pomerančové kůry
1 lžičku prášku do pečiva
špetku soli
nesolené pistácie nebo jiné ořechy
rozinky
brusinky
Máslo s cukrem, vejci, vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou vyšlehejte, přidejte mouku, kypřící prášek a zbylé ingredience. Vytvořte váleček, který zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Potom ho pečte (bez fólie) při teplotě 180 °C asi 20 minut. Vyjměte z trouby, zoubkovaným nožem nakrájejte na centimetr silné plátky a při teplotě 150 °C pečte ještě dalších 15 minut.
Bez pečení připravíte raw datlové kuličky
Dejte si od pečení na chvíli pauzu. Na nepečený fíkový salám nepotřebujete speciální přísady, stačí vám:
250 g sušených fíků, mohou být i datle, nebo obojí
200 g moučkového cukru
50 g kakaa
libovolné přísady jako mandle, ořechy, kandované ovoce, rozinky, nakrájené piškoty, ...
Vše rozemelte na masovém mlýnku, vytvarujte váleček, obalte ho v cukru, zabalte do alobalu a jako správný salám skladujte v chladu.
Nejen milovníci kávy si pochutnají na kávových zrnech, kvůli kterým není třeba zapínat troubu. Připravíte je z:
240 g rozdrcených piškotů
140 g rozpuštěného másla
50 g mletých ořechů
2 polévkových lžic kakaa
2 polévkových lžic instantní kávy
čokoládové polevy
přidat můžete lžíci ořechového nebo kávového likéru
Vše spolu smíchejte a nechte 15 minut odležet v chladu. Z hmoty vytvarujte ovály, v jejich středu udělejte tupou stranou nožem rýhu a namáčejte do čokolády.
Kokosové kuličky jsou téměř k nerozeznání od originálu. A že nemají oplatku? Nevadí! Jsou bez lepku a tak si je mohou bez obav dát i celiatici.
Na domácí kokosové kuličky "Raffaello" potřebujete:
200 g krystalového cukru
125 tuku na pečení
200 g sušeného mléka
125 ml vody
1 vanilkový cukr
mandle
kokos
Z cukru a vody uvařte sirup. V horkém sirupu rozpusťte margarín, přidejte kokos, vanilkový cukr, sušené mléko a vypracujte hmotu, kterou dejte na hodinu odpočinout. Z ní tvarujte kuličky s mandlí uprostřed. Obalte je v kokosu a položte do papírových košíčků.
Pokud máte méně času a více chuti, můžete si udělat ještě jednodušší domácí kokosové kuličky. Z:
200 g kondenzovaného mléka
250 g strouhaných mandlí
kokosu
Vypracujte hmotu, ze které tvarujte kuličky s mandlí a obalte je v kokosu.
Vánoce bez perníků se nepočítají! Upečte si je v zdravější verzi z žitné mouky