Tipy a rady Top 5 italských a českých těstovinových jídel

Vybrali jsme pro Vás pět nejoblíbenějších italských a pět českých alternativ. Trefili jsme se do chuti i Vám?

1.   Tagliatelle Bolognese

Italové by Vám řekli, že boloňská omáčka neexistuje a znají jen boloňské ragú. Připravuje se z olivového oleje, slaniny, kořenové zeleniny, hovězího masa, rajčat, vína a koření. Toto ragú se podává s různými druhy těstovin. V Itálii je oblíbená kombinace s těstovinami tagliatelle nebo tradičními lasagne. Pokud Italovi řeknete, že máte rádi špagety Bolognese, asi se jen pousměje. Důvodem je omáčka, která se se špagetami špatně pojí, a proto je tato kombinace nevhodná.

Špagety si tedy připravte raději v bazalkové omáčce, která se k nim hodí skvěle.

2. Špagety Carbonara

Tato oblíbená „vajíčková omáčka“ se skvěle hodí ke špagetám. S jistotou neumíme říct, jestli byla nejdříve kolínka s vejci, nebo špagety Carbonara, ale to není důležité. Podstatné je, že Carbonara je moderní úprava těstovin, která se připravuje z čerstvých vajec, tvrdého sýra, pancetty a černého pepře. V Česku jsme zvyklí přidávat také smetanu, která ale v originálním receptu není použita. Krémovou konzistenci omáčky zajistí kombinace vajec, teplé vody a sýra.

3. Fettuccine Alfredo

Omáčka Alfredo se podává výhradně s fettuccine, protože tak se rozhodl Alfredo di Lelio v Římě už v minulém století. Alfredovi stačily na přípravu tohoto chutného receptu jen tři suroviny: fettuccine, máslo a parmezán. Američané si řekli, že nebudou troškařit, a přidali do tohoto krásného, jednoduchého a chutného receptu i brokolici, česnek, smetanu, krevety a kuřecí maso. Pokud se Vám zdá omáčka Alfredo příliš chudá, vyzkoušejte například naše penne s kuřecím masem. My mu to nepovíme.

4. Špagety Aglio olio

Dalším oblíbeným a ultrarychlým těstovinovým receptem jsou špagety Aglio olio. Co potřebujeme? Špagety, česnek, olivový olej a sůl. Nevíme snad o nikom, kdo tento recept nezná. A ano, tento recept musel vymyslet génius – je rychlý a velmi chutný.

5. Penne Arrabiata

Na závěr pánská volenka: rajčata, chilli, česnek a olivový olej. V překladu znamená arrabiata angry, tedy zlostný, za což může chilli. Tato omáčka je extra pikantní a podává se hlavně s penne. Oblíbená je nejen v Itálii, ale také u nás.

Italský žebříček máme hotový, pojďme se nyní společně podívat na české alternativy těstovinových jídel.

Top 5 italských a českých těstovinových jídel
1.   Kolínka s vejci

Jednodušší recept už neexistuje, pokud se to ještě receptem dá nazvat. K přípravě Vám stačí kolínka a vejce. Nesmí Vám chybět troška oleje, soli a černého pepře, ale věříme, že tyto suroviny máte vždy po ruce. Náročnější strávníci si tento recept vyšperkují ještě kečupem, ale najdete určitě také variantu se sýrem. Kreativitě se meze nekladou. Těžko byste hledali něco jednoduššího, ale přece jsme našli. Pokud nemáte chuť na kolínka s vejcem, zkuste náš těstovinový salát pro začátečníky.

2.   Flíčky se zelím

Toto jídlo se jí už odpradávna, je jednoduché, levné a syté. Hlávkové zelí je lehce dostupná a finančně nenáročná surovina. Flíčky se dříve vyráběly doma ručně. Zelí se nasekalo, opeklo s cukrem, kořením a při podávání se jídlo ještě vydatně posypalo moučkovým cukrem. Dnešní výživoví poradci by z tohoto pokrmu asi radost neměli. V minulosti se však neřešily intolerance a k výrobě se používala nejen pšeničná, ale také pohanková mouka, takže je známá i bezlepková varianta. Vyrobit si domácí těstoviny není vůbec náročné, s námi to zvládnete hravě i v bezlepkové verzi.

3.   Nudle s mákem, tvarohem nebo ořechy

Nudle s mákem, tvarohem či ořechy dnes najdete nejen ve školní jídelně, ale i v menu špičkových restaurací. Pokud je chcete nabízet ve výborné kvalitě, podmínkou jsou opět ručně vyrobené těstoviny. Nezapomeňte při jejich přípravě použít rozpuštěné máslo – makové nudle se v něm krásně obalí. Můžete je také podávat v podobě zapečených těstovin s ovocnou omáčkou. Fanoušky dělené stravy potěšíme nápadem servírovat takový oběd ve dvou chodech: první chod čisté nudle a druhý miska máku.

4.   Kuřecí perkelt nebo paprikáš s kolínky

Pro někoho oblíbené, pro někoho nenáviděné jídlo. Kuchařky ve školních jídelnách nám dokázaly způsobit trauma na celý život. Dalším dilematem je otázka, jestli se jedná o perkelt, nebo paprikáš. Spousta z nás si tyto dva recepty plete. Perkelt se připravuje bez smetany jako guláš, zatímto paprikáš obsahuje smetanu.

5.   Zapečené těstoviny na desítky způsobů

A kdyby jen se sýrem! I s hráškem, kukuřicí, paprikou, vejci, výběrem z chladničky. Kreativitě se při přípravě tohoto jídla meze nekladou. Ti zdatnější se mohou vrhnout na zapékané těstoviny s ricottou, kuřecím masem a špenátem.

Určitě s námi budete souhlasit, že těstoviny jsou velmi vděčným jídlem. Jsou univerzální, dají se lehce obměňovat a ve většině případů je můžeme připravit za pár minut. Jestli si vyberete italský, nebo český recept, je jen na Vás. Pokud Vám to čas a šikovnost dovolí, připravte si domácí těstoviny. Za skvělý gastro zážitek to rozhodně stojí.

Vytisknout stránku
Sdílet článek