Tipy a rady Udělejte si domácí těsto na pizzu jako praví Italové

Trávíte-li volný čas s přáteli nebo rodinou, je velmi pravděpodobné, že když přijde hlad, objedná se pizza. Ale proč nespojit příjemné s užitečným a nezkusit si připravit vlastní těsto na pizzu? Můžete tak potěšit sebe i své blízké výjimečným chuťovým zážitkem.

Historie

Už sami Římané jedli něco, co bychom mohli nazvat pizzou. Plochý chléb konzumovali s bylinkami, různými omáčkami a sýrem. Dnešní pizza dostala svoji moderní podobu až v 18. století v Neapoli, kde se tento chléb pokrýval česnekem, bazalkou, sýrem a rajčaty. Vznikla tak dnes asi nejznámější neapolská pizza.

O století později přinesli italští emigranti pizzu do Spojených států amerických. Po druhé světové válce trh s pizzou expandoval a udělal z ní jedno z nejoblíbenějších jídel v Americe. Každoročně se sní čtyři miliardy pizz, přičemž většina se konzumuje v restauraci nebo pizzerii. V našich zeměpisných šířkách je též oblíbená donáška pizzy (pokud nevíte, kam s obalem, přečtěte si náš článek) nebo nákup její mražené podoby. Postupem času se klade stále větší důraz na vaření nebo pečení doma a domácí těsto na pizzu patří mezi vyhledávané pojmy.

Dva nejznámější druhy pizzy

Neapolská pizza

Prapůvodní pizza patří nejen mezi nejznámější, ale také mezi nejpopulárnější druhy pizzy. Pokud jste milovníci ultra tenkého těsta na pizzu, vyberte si právě tuto. Neapolská pizza je extrémně křupavá, lehká a peče se v peci na dřevo. Těsto na pizzu se musí míchat zásadně ručně bez použití mixérů nebo jiných kuchyňských pomůcek. Její průměr je 35 cm. Existují jen dvě verze neapolské pizzy:

  • pizza Marinara (námořnická pizza), ve které nesmí chybět rajčata, česnek, oregano a olivový olej,
  • pizza Margherita, do níž se přidávají rajčata, mozzarella, bazalka a olivový olej.

Americká pizza

Na rozdíl od původní neapolské pizzy je americká pizza křupavá, ale zároveň dostatečně měkká na to, aby si ji mohl americký labužník přeložit na polovinu a konzumovat ji ve velkém. Nejoblíbenější je newyorská pizza, která svou jedinečnou chuť získává díky mouce s vysokým obsahem lepku a minerálům, které jsou přítomny v newyorské vodě. Fanatici a nadšenci jsou schopni newyorskou vodu přepravovat po celé zemi, jen aby připravili co nejlepší recept na pizzu.

Udělejte si domácí těsto na pizzu jako praví Italové
Recept na nejlepší těsto na pizzu

Jemné a křupavé, přesně takové by mělo být pravé těsto na pizzu. Co na něj potřebujete?

Suroviny:

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 250 stupňů.
  2. Vodu nalijte do odměrky a rozpusťte v ní droždí. Voda by měla být vlažná, aby se v ní droždí lépe rozpustilo. Promíchejte a nechte krátce vykynout.
  3. Do mísy, ve které budete ručně míchat těsto, dejte mouku, trochu mořské soli a postupně přilévejte droždí rozpuštěné ve vodě.
  4. Těsto na pizzu důkladně promíchejte, aby vznikla nelepkavá hmota.
  5. Pokud se vám těsto stále lepí, přidejte trochu mouky a promíchejte ho.
  6. Z těsta vytvarujte bochník, přikryjte ho utěrkou a nechte 15 minut kynout.
  7. Po uplynutí času těsto promíchejte, položte na moukou poprášenou desku, zakryjte utěrkou a nechte kynout 30 minut.
  8. Po půl hodině těsto roztáhněte na kruh o průměru cca 35 cm, dávejte pozor, aby se vám neroztrhlo.
  9. Plech posypte krupicí a položte na něj roztáhnuté těsto na pizzu.
  10. Přidejte oblíbené suroviny a pečte na 200 stupňů cca 7 až 10 minut.

Recepty na pizzu na nekonečně mnoho způsobů

Ať už se rozhodnete pro tradiční neapolskou pizzu, nebo pro její americkou verzi, máme pro vás pár tipů na naše recepty.

Domácí těsto je to nejchutnější. Vyzkoušejte naši domácí pizzu s rukolou a parmskou šunkou.

Pokud rádi experimentujete, tak pro vás máme chutnou pizzu z nekynutého těsta se salámem, olivami a chilli papričkami.

U dětí i dospělých jsou velmi oblíbení pizza šneci z kynutého těsta, potěší všechny generace na jakékoli oslavě nebo večírku.

Pizzoviny

  • Světovým rekordmanem v jedení pizzy je Patrick Bertoletti – snědl za 10 minut 47 kousků ze16 druhů pizzy.
  • Asi 17 % všech restaurací na světě tvoří pizzerie.
  • Američané pizzu milují tolik, že měsíc říjen vyhlásili Národním měsícem pizzy. Jenom v USA je přes 69 000 pizzerií.
  • Největší pizzu na světě upekli v Havaně na Floridě. Byla složená z 90 000 kousků.
  • V celosvětovém průzkumu se nejoblíbenější přílohou staly feferonky a nejméně oblíbenou ančovičky.
  • Devátý únor je Mezinárodním dnem pizzy. Podle průzkumů 82 % obyvatel Itálie tvrdí, že je to jejich nejoblíbenější jídlo. Průměrný Ital sní 45 pizz ročně.
Vytisknout stránku
Sdílet článek