Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Trávíte-li volný čas s přáteli nebo rodinou, je velmi pravděpodobné, že když přijde hlad, objedná se pizza. Ale proč nespojit příjemné s užitečným a nezkusit si připravit vlastní těsto na pizzu? Můžete tak potěšit sebe i své blízké výjimečným chuťovým zážitkem.
Už sami Římané jedli něco, co bychom mohli nazvat pizzou. Plochý chléb konzumovali s bylinkami, různými omáčkami a sýrem. Dnešní pizza dostala svoji moderní podobu až v 18. století v Neapoli, kde se tento chléb pokrýval česnekem, bazalkou, sýrem a rajčaty. Vznikla tak dnes asi nejznámější neapolská pizza.
O století později přinesli italští emigranti pizzu do Spojených států amerických. Po druhé světové válce trh s pizzou expandoval a udělal z ní jedno z nejoblíbenějších jídel v Americe. Každoročně se sní čtyři miliardy pizz, přičemž většina se konzumuje v restauraci nebo pizzerii. V našich zeměpisných šířkách je též oblíbená donáška pizzy (pokud nevíte, kam s obalem, přečtěte si náš článek) nebo nákup její mražené podoby. Postupem času se klade stále větší důraz na vaření nebo pečení doma a domácí těsto na pizzu patří mezi vyhledávané pojmy.
Prapůvodní pizza patří nejen mezi nejznámější, ale také mezi nejpopulárnější druhy pizzy. Pokud jste milovníci ultra tenkého těsta na pizzu, vyberte si právě tuto. Neapolská pizza je extrémně křupavá, lehká a peče se v peci na dřevo. Těsto na pizzu se musí míchat zásadně ručně bez použití mixérů nebo jiných kuchyňských pomůcek. Její průměr je 35 cm. Existují jen dvě verze neapolské pizzy:
Na rozdíl od původní neapolské pizzy je americká pizza křupavá, ale zároveň dostatečně měkká na to, aby si ji mohl americký labužník přeložit na polovinu a konzumovat ji ve velkém. Nejoblíbenější je newyorská pizza, která svou jedinečnou chuť získává díky mouce s vysokým obsahem lepku a minerálům, které jsou přítomny v newyorské vodě. Fanatici a nadšenci jsou schopni newyorskou vodu přepravovat po celé zemi, jen aby připravili co nejlepší recept na pizzu.
Jemné a křupavé, přesně takové by mělo být pravé těsto na pizzu. Co na něj potřebujete?
Ať už se rozhodnete pro tradiční neapolskou pizzu, nebo pro její americkou verzi, máme pro vás pár tipů na naše recepty.
Domácí těsto je to nejchutnější. Vyzkoušejte naši domácí pizzu s rukolou a parmskou šunkou.
Pokud rádi experimentujete, tak pro vás máme chutnou pizzu z nekynutého těsta se salámem, olivami a chilli papričkami.
U dětí i dospělých jsou velmi oblíbení pizza šneci z kynutého těsta, potěší všechny generace na jakékoli oslavě nebo večírku.