Tipy a rady Velikonoční pečení: 12 receptů na zákusky a koláče

Hospodyňky, opásejte si zástěry a vytáhněte váhu, mísy, mixér a všechno náčiní, potřebné na pečení! Dali jsme pro vás dohromady ty nejlepší recepty na beránka, kynuté koláče, rolády a zákusky. Nezapomněli jsme ani na méně zkušené cukrářky či ty, kteří mouku nebo mléko nemohou. Jednoduše řečeno: Na těchto velikonočních receptech si zamlsá každý.

Zajíček z piškotového těsta bez vajec

Jednoduchý zajíček zaujme zejména děti. Pochutnají si na něm i ty, kterým by klasický piškot s vejci rozbolel bříško.

Suroviny:
225 g celozrnné pšeničné mouky
150 g krystalového cukru
250 ml vody
6 polévkových lžic oleje
2 čajové lžičky kypřícího prášku
džem

Krém:
250 g smetanového sýra
2 lžíce změklého másla
1 zralý banán
1 lžíce citronové šťávy
Kokos a lentilky na ozdobení

Postup:
Mouku, cukr, vodu, olej a kypřící prášek vymícháme na hladké těsto a vylijeme ho do kulaté formy na pečení, vystlané pečícím papírem. Všechny přísady na krém spolu vyšleháme dohladka. Vychladlý korpus prořízneme a z jedné části vykrojíme hlavičku a ocas. Druhou část potřeme džemem, krémem a posypeme kokosem. Lentilkami uděláme na hlavičce očka a nos, z tvrdého papíru vystřihneme uši.

Pečení:
Při 175 ° C pečeme asi 30 minut. Ve formě necháme ještě 10 minut chladnout a pak vyklopíme.

Jemné jogurtové pečivo bez vejce

Namísto lineckého těsta zkuste vykrajovat kytičky, srdíčka či vajíčka z tohoto těsta bez vajíčka. Uvidíte, jaké je křehké!

Suroviny:
500 g hladké mouky
250 g vepřového sádla nebo čistého rostlinného tuku
100 ml bílého jogurtu
100 g krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Džem na slepování
Práškový a vanilkový cukr na posypání

Postup:
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a rozválejte na asi půl centimetru. Vykrajujte tvary a pečte. Potom slepujte džemem a posypte práškovým a vanilkovým cukrem.

Pečení:
Při 150 ° C asi 15 minut

Mrkvové rohlíčky

Mrkvové koláče jsou nejchutnější způsob, jak jíst mrkev.

Recept na mrkvové rohlíčky s povidly naleznete na Hello Tesco

Bezlepkové kokosky

Bezlepkové kokosové pusinky s křupavou kůrkou a měkkým vnitřkem vám vydrží i dva týdny. Jen je třeba je dobře schovat.

Suroviny:
300 g krystalového cukru
150 g jemně strouhaného kokosu
3 bílky
3 PL citronové šťávy

Postup:
Bílky s cukrem vyšleháme nad párou do pevné hmoty. Přidáme kokos a citrónovou šťávu a ještě chvíli šleháme. Z hmoty dáváme na pečícím papírem vyložený plech hromádky, které necháme alespoň hodinu sušit na vzduchu. Pečeme, dokud nezačnou chytat narůžovělou barvu a dokud se nedají snadno odlepit od papíru.

Pečení:
Při 130 ° C asi 40 minut

Žerbó řezy

Klasický zákusek nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Žerbó řezy jsou možná o trošku náročnější na přípravu, ale s videonávodem se vám dozajista podaří.

Ořechové řezy bez mouky

Řezy z nadýchaného ořechového těsta a lahodné žloutkové polevy si zamilují nejen celiatici.

Suroviny:
6 vajec
350 g mletých vlašských ořechů
200 g krystalového cukru
250 g moučkového cukru
1 lžičku skořice
špetka soli

Postup:

Bílky vyšleháme do pěny, přidáme krystalový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Opatrně ho smícháme s ořechy a skořicí, vylijeme na plech a dáme péct. Na horký koláč natřeme žloutkovou polevu. Tu dostaneme vyšlehaním žloutků a práškového cukru do hladkého, téměř bílého krému. Necháme v chladu ztuhnout a krájíme na řezy.

Pečení: Při 180 ° C asi 20 - 25 minut

Ořechový zákusek bez mouky a cukru

Ani cukr, mouku a dokonce ani váhu nebudete na tento zákusek potřebovat.

Suroviny:
1 šálek mletých ořechů
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
3 vejce
1 kostka jemného tvarohu
2 žluté banány
3 lžíce kakaa

Postup:

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky smícháme s ořechy a javorovým sirupem nebo medem. Opatrně vmícháme sníh a upečeme. Z tvarohu, kakaa, banánů a sladidla vyšleháme krém, který natřeme na vychladlý korpus. Dáme do chladu ztuhnout a nakrájíme na kostičky.

Kynuté koláče

Dobře vykynuté a uhnětené těsto je základ pro jakoukoliv nádivku.

My doporučujeme každou - makovou, ořechovou, tvarohovou, povidlové.

Makový bezlepkový dort

Makový dort s mandlemi chutná tak lehce, že i když držíte dietu, nebudou vás mrzet ani tři snědené kousky.

Suroviny:
250 g mletého máku
200 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru
80 - 100 ml mléka
6 vajec

Postup:
Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přimícháme mák, mandle a mléko. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do makovo-mandlové hmoty. V dortové formě pečeme. Ozdobit můžeme čerstvým ovocem, případně šlehačkou nebo krémem.

Pečení:
Při 165 ° C pečeme 55 - 60 minut.

Čokoládová bábovka ze špaldové mouky

Proč by bábovka nemohla být slavnostním moučníkem, když je z kvalitní čokolády a šťavnatých pomerančů? Zde přejděte na recept na bábovku.

Ořechový, tvarohový, makový nebo kakaový závin

Závin již dlouhá léta obsazuje první příčky žebříčků oblíbenosti koláčů. Je jen na vás, jakou nádivkou ho naplníte.

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
100 g krystalového cukru
300 ml vlažného mléka
10 ml oleje
42 g droždí
1 vejce na potření
Nádivka dle chuti - mletý mák, mleté ​​ořechy, tvaroh, kakao, cukr, rozpuštěné máslo

Postup:
Do poloviny vlažného mléka rozdrtíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme nakynout. V míse smícháme prosátou mouku se zbytkem cukru, vlijeme kvasnice, olej a zpracováváme těsto. Pomalu přiléváme mléko podle potřeby, aby bylo těsto vláčné a odtrhalo se od mísy. Pak přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout. Z těsta vyválíme dva asi půl centimetru tlusté obdélníky a posypeme jejich zvolenou nádivkou a cukrem. Pokapeme rozpuštěným máslem, aby nádivka nebyla suchá, ale ani příliš mastná. Těsta svineme, přeneseme na plech a ještě chvíli necháme vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, upečeme a vychladlé nakrájíme.

Pečení:
Při 200 ° C pečeme asi 40 minut. Po upečení můžeme ještě potřít troškou oleje pro hezčí lesk.

Jablečný koláč z bramborového těsta

Není zvykem péct koláče z bramborového těsta. Zkuste to však jen jednou a jsme si jisti, že to nebude naposled.

Suroviny:
800 g brambor
150 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
800 g jablek
4 vejce
špetka soli
skořice

Postup:
Jablka očistíme, oloupeme, nastrouháme do mísy a posypeme skořicí podle chuti. V slupce uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přimícháme mouku, dvě vejce a sůl a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na tři části. První část rozválíme na plát, ten uložíme do papírem vystlaného pekáče a propícháme vidličkou. Z jablek slijeme šťávu a ještě jejich trochu vyždímáme. Polovinu jablek navrstvíme na těsto, přikryjeme ji druhým plátem těsta, propícháme, opět navrstvíme jablka a přikryjeme posledním plátem těsta. To propícháme vidličkou a dáme péct. Po 20 minutách pečení polijeme koláč zbylými dvěma vyšlehaných vajíčky a dopečeme.

Pečení:
Při 180 ° C pečeme asi 40 minut.

Velikonoční pečení: 12 receptů na zákusky a koláče

Receptů na zákusky a koláče máme pro vás ještě mnohem více.

Vytisknout stránku
Sdílet článek