Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Hospodyňky, opásejte si zástěry a vytáhněte váhu, mísy, mixér a všechno náčiní, potřebné na pečení! Dali jsme pro vás dohromady ty nejlepší recepty na beránka, kynuté koláče, rolády a zákusky. Nezapomněli jsme ani na méně zkušené cukrářky či ty, kteří mouku nebo mléko nemohou. Jednoduše řečeno: Na těchto velikonočních receptech si zamlsá každý.
Jednoduchý zajíček zaujme zejména děti. Pochutnají si na něm i ty, kterým by klasický piškot s vejci rozbolel bříško.
Suroviny:
225 g celozrnné pšeničné mouky
150 g krystalového cukru
250 ml vody
6 polévkových lžic oleje
2 čajové lžičky kypřícího prášku
džem
Krém:
250 g smetanového sýra
2 lžíce změklého másla
1 zralý banán
1 lžíce citronové šťávy
Kokos a lentilky na ozdobení
Postup:
Mouku, cukr, vodu, olej a kypřící prášek vymícháme na hladké těsto a vylijeme ho do kulaté formy na pečení, vystlané pečícím papírem. Všechny přísady na krém spolu vyšleháme dohladka. Vychladlý korpus prořízneme a z jedné části vykrojíme hlavičku a ocas. Druhou část potřeme džemem, krémem a posypeme kokosem. Lentilkami uděláme na hlavičce očka a nos, z tvrdého papíru vystřihneme uši.
Pečení:
Při 175 ° C pečeme asi 30 minut. Ve formě necháme ještě 10 minut chladnout a pak vyklopíme.
Namísto lineckého těsta zkuste vykrajovat kytičky, srdíčka či vajíčka z tohoto těsta bez vajíčka. Uvidíte, jaké je křehké!
Suroviny:
500 g hladké mouky
250 g vepřového sádla nebo čistého rostlinného tuku
100 ml bílého jogurtu
100 g krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Džem na slepování
Práškový a vanilkový cukr na posypání
Postup:
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a rozválejte na asi půl centimetru. Vykrajujte tvary a pečte. Potom slepujte džemem a posypte práškovým a vanilkovým cukrem.
Pečení:
Při 150 ° C asi 15 minut
Mrkvové koláče jsou nejchutnější způsob, jak jíst mrkev.
Recept na mrkvové rohlíčky s povidly naleznete na Hello Tesco
Bezlepkové kokosové pusinky s křupavou kůrkou a měkkým vnitřkem vám vydrží i dva týdny. Jen je třeba je dobře schovat.
Suroviny:
300 g krystalového cukru
150 g jemně strouhaného kokosu
3 bílky
3 PL citronové šťávy
Postup:
Bílky s cukrem vyšleháme nad párou do pevné hmoty. Přidáme kokos a citrónovou šťávu a ještě chvíli šleháme. Z hmoty dáváme na pečícím papírem vyložený plech hromádky, které necháme alespoň hodinu sušit na vzduchu. Pečeme, dokud nezačnou chytat narůžovělou barvu a dokud se nedají snadno odlepit od papíru.
Pečení:
Při 130 ° C asi 40 minut
Klasický zákusek nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Žerbó řezy jsou možná o trošku náročnější na přípravu, ale s videonávodem se vám dozajista podaří.
Řezy z nadýchaného ořechového těsta a lahodné žloutkové polevy si zamilují nejen celiatici.
Suroviny:
6 vajec
350 g mletých vlašských ořechů
200 g krystalového cukru
250 g moučkového cukru
1 lžičku skořice
špetka soli
Postup:
Bílky vyšleháme do pěny, přidáme krystalový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Opatrně ho smícháme s ořechy a skořicí, vylijeme na plech a dáme péct. Na horký koláč natřeme žloutkovou polevu. Tu dostaneme vyšlehaním žloutků a práškového cukru do hladkého, téměř bílého krému. Necháme v chladu ztuhnout a krájíme na řezy.
Pečení: Při 180 ° C asi 20 - 25 minut
Ani cukr, mouku a dokonce ani váhu nebudete na tento zákusek potřebovat.
Suroviny:
1 šálek mletých ořechů
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
3 vejce
1 kostka jemného tvarohu
2 žluté banány
3 lžíce kakaa
Postup:
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky smícháme s ořechy a javorovým sirupem nebo medem. Opatrně vmícháme sníh a upečeme. Z tvarohu, kakaa, banánů a sladidla vyšleháme krém, který natřeme na vychladlý korpus. Dáme do chladu ztuhnout a nakrájíme na kostičky.
Dobře vykynuté a uhnětené těsto je základ pro jakoukoliv nádivku.
My doporučujeme každou - makovou, ořechovou, tvarohovou, povidlové.
Makový dort s mandlemi chutná tak lehce, že i když držíte dietu, nebudou vás mrzet ani tři snědené kousky.
Suroviny:
250 g mletého máku
200 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru
80 - 100 ml mléka
6 vajec
Postup:
Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přimícháme mák, mandle a mléko. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do makovo-mandlové hmoty. V dortové formě pečeme. Ozdobit můžeme čerstvým ovocem, případně šlehačkou nebo krémem.
Pečení:
Při 165 ° C pečeme 55 - 60 minut.
Proč by bábovka nemohla být slavnostním moučníkem, když je z kvalitní čokolády a šťavnatých pomerančů? Zde přejděte na recept na bábovku.
Závin již dlouhá léta obsazuje první příčky žebříčků oblíbenosti koláčů. Je jen na vás, jakou nádivkou ho naplníte.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
100 g krystalového cukru
300 ml vlažného mléka
10 ml oleje
42 g droždí
1 vejce na potření
Nádivka dle chuti - mletý mák, mleté ořechy, tvaroh, kakao, cukr, rozpuštěné máslo
Postup:
Do poloviny vlažného mléka rozdrtíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme nakynout. V míse smícháme prosátou mouku se zbytkem cukru, vlijeme kvasnice, olej a zpracováváme těsto. Pomalu přiléváme mléko podle potřeby, aby bylo těsto vláčné a odtrhalo se od mísy. Pak přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout. Z těsta vyválíme dva asi půl centimetru tlusté obdélníky a posypeme jejich zvolenou nádivkou a cukrem. Pokapeme rozpuštěným máslem, aby nádivka nebyla suchá, ale ani příliš mastná. Těsta svineme, přeneseme na plech a ještě chvíli necháme vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, upečeme a vychladlé nakrájíme.
Pečení:
Při 200 ° C pečeme asi 40 minut. Po upečení můžeme ještě potřít troškou oleje pro hezčí lesk.
Není zvykem péct koláče z bramborového těsta. Zkuste to však jen jednou a jsme si jisti, že to nebude naposled.
Suroviny:
800 g brambor
150 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
800 g jablek
4 vejce
špetka soli
skořice
Postup:
Jablka očistíme, oloupeme, nastrouháme do mísy a posypeme skořicí podle chuti. V slupce uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přimícháme mouku, dvě vejce a sůl a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na tři části. První část rozválíme na plát, ten uložíme do papírem vystlaného pekáče a propícháme vidličkou. Z jablek slijeme šťávu a ještě jejich trochu vyždímáme. Polovinu jablek navrstvíme na těsto, přikryjeme ji druhým plátem těsta, propícháme, opět navrstvíme jablka a přikryjeme posledním plátem těsta. To propícháme vidličkou a dáme péct. Po 20 minutách pečení polijeme koláč zbylými dvěma vyšlehaných vajíčky a dopečeme.
Pečení:
Při 180 ° C pečeme asi 40 minut.