Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Některé rostliny totiž vylučují určité látky, které jsou škodlivé pro jiné rostliny, což může vést k slabému růstu, a dokonce i odumření. Zde nepomůže ani prosazení ani žádné hnojivo. Ukažme si to na konkrétních příkladech.
Okurky jsou nejnáročnější, mrkev zas nejtolerantnější
Co se týče sousedů, okurky patří k nejvybíravější zelenině. Pokud chcete vypěstovat krásné a chutné okurky, nesaďte je v blízkosti rajčat, brambor, ředkviček ani jahod. Takové spojení určitě neskončí dobře. Než zasadíte okurky, ujistěte se, zda tam předtím nerostlo zelí, kapusta nebo květák. Naopak, hrášek, kopr, česnek, cibule a pórek, okurkám vůbec nepřekážejí. Rajčata zas nebudou růst u brambor, červeného zelí a samozřejmě okurek. Na druhé straně nemají žádný problém s paprikou. Vhodné je sázet rajčata společně s bazalkou, díky které bude jejich chuť ještě výraznější.
Kořenová zelenina je v podstatě ideálním sousedem. Mrkev patří k výjimečně tolerantním druhům. Rozumí si skoro s každou rostlinou. Jedinou výjimkou je salát, který se nesnese s petrželkou.
Aby květiny krásně kvetly a celou zahradu zalily barvami
I květy mají své potřeby a každý uvědomělý zahradník by je měl znát a věnovat jim pozornost. Pokud plánujete výsadbu cibulovin, nedávejte je do stejného záhonu, v jakém rostly loni. Změna místa jim udělá dobře. Vaše zahrada navíc nebude vypadat nudně.
Aksamitník rozkladitý vám však nemusí dělat starosti. Tato rostlina je velmi tolerantní a bude se jí líbit i na loňském záhoně.
NAŠE RADA
Jak co nejlépe využít stinná místa zahrady
Všechny rostliny potřebují k životu slunce, ale v každé zahradě najdeme místa s menším přísunem denního světla. Vznikají tehdy, když je zahrada orientována na severní stranu, nebo když je zastíněna stromy. Ale to neznamená, že takový prostor nemůžeme vhodně využít! Můžete tam zasadit angrešt nebo černý rybíz. V těchto podmínkách bude ovoce dozrávat trochu déle, ale odmění vás vynikající, jemnou chutí.