Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Čekanka obecná je známá i pod názvem čekanka polní, koření svatého Petra či kávový plevel. Ve starém Egyptě byla považována za kouzelnou bylinku, protože měla údajně přinášet krásu a úspěch. Má krásně fialové květy a zároveň blahodárné účinky. Bohužel je stále neznámou rostlinou, která je nemilosrdně sečena či vytrhávána.
Kromě čekanky obecné, která běžně roste na loukách, známe ještě několik dalších druhů:
Pochází z Itálie. Má vysoký obsah vitamínu B1, betakarotenu, kyseliny listové, železa, fosforu, draslíku, zinku i vlákniny. Má málo kalorií, a je proto vhodná při redukčních dietách.
Jak napovídá název, tento druh čekanky je vzhledově podobný salátu. Listy jsou tvrdší a nahořklé. Obsahuje ale hodně vitamínu C, povzbuzuje chuť k jídlu a pozitivně ovlivňuje činnost střev. Vhodná je do salátů, na vaření i dušení.
Populární je především v Belgii, Holandsku a Anglii. Obsahuje inulin a látky podporující krvetvorbu a krevní oběh. Je bohatá na vitamín B a C, přispívá k obnově sil při stavech vyčerpání. Používá se do salátů a vhodná je i na zapékání.
Rostlinu je možné pěstovat i na zahradě. Půda musí mít dostatek humusu, měla by být vlhčí. Čekanka totiž nemá ráda sucho. Co se týká sklizně, kořeny se sklízí v září až říjnu, listy a nať od července do září. Nezapomeňte na květy, které pak můžete usušit přirozeným teplem, čímž ztratí svou modrou barvu. Kořen, který se sklízí na podzim, se suší při teplotě 40–50 stupňů v sušičce.
Při sušení je potřeba kořen umýt, nakrájet a nechat usušit. Sušenou rostlinu skladujte mimo dosah světla, vlhka a tepla.
Čekanka patří do čeledi hvězdnicovitých a využívá se v léčitelství zejména pro své protizánětlivé účinky, ale také mírně povzbuzuje trávení.
Čekanka je výborná zastudena, ale neublíží jí ani tepelná úprava. Pražení a dušení na másle a smetaně nebo zapékání – to jsou nejznámější způsoby jejího využití v teplé kuchyni. Vařená má hnědošedé zbarvení, kluzký povrch a sladší, jemnější chuť, především když přidáte máslo
Čekanka skvěle ladí s vajíčky, sýrem a šunkou. Je to hlavně proto, že z ní tyto potraviny umí vytáhnout hořkost. Nezklame ani milovníky krémových polévek.
Čekanku rozpulte, očistěte od listů a vyřízněte střed kvůli hořkosti. Orestujte na pánvi. Nechte okapat, vložte do zapékací misky s máslem, proložte šunkou a nastrouhaným sýrem. Vrstvěte. Přidejte rajčata nakrájená na osminky, okořeňte a zapečte. Podávejte s bramborovým pyré.
Z čekanky se připravují výborné čerstvé saláty. Skvělý je salát z jablek, vlašských ořechů a rokfóru nebo jiného plísňového sýru. Jablka můžete vyměnit také za hrušky. O trochu exotičtěji zní kombinace s kozím sýrem a citrusy. Výborné jsou k čekance i rozinky. Můžete ji podávat rozkrojenou na čtvrtiny nebo rozdělenou na jednotlivé lístky, které se perfektně namáčí do dipů, smetanových nebo pikantních omáček, bylinkových nebo křenových jogurtů a dressingů. Skvěle poslouží také jako salátový základ.
Jak postupovat? Nejprve čekanku očistěte ve vodě, potom ji osušte a dejte do salátové mísy. Pokapejte citronovou šťávou, přidejte olivový olej, promíchejte a nechte odstát. Čekankou můžete nahradit ostatní listové saláty. Výborně se hodí do salátu s ořechy a sýrem nebo s kuřetem a pomerančem.
Věděli jste, že se z čekanky vyrábí nápoj podobný kávě? Oblíbili si ho především ti, kteří si ze zdravotních důvodů nemohou vychutnávat kávu.
Zdroj: zdravina.sk, gastroslovnik.sk, olivemagazine.com, foodandwine.com