Zdravý životní styl Fitness Vynikající týdenní detoxikační dieta na očistu těla

Detoxikační týden pro odlehčení a pročistění organizmu začíná středou. Proč? Vysvětluje výživová poradkyně Zuzana Pavelková Šafářová: „Jídelníček začíná od středy záměrně. Je to kvůli načasování „polévkových dnů“, které jsou nejtěžší.“ Dny s minimálním příjmem energie a cukrů jsou trochu náročnější na psychiku, a tak můžete být mírně podráždění, co by asi nebylo vhodné, když jste v práci. „Během těchto dnů je lepší nepracovat. Na druhou stranu ani ležet při televizi zrovna není potřeba. Velmi vhodný je nenáročný pohyb s nízkou tepovou frekvencí, ideálně procházky v přírodě,“ doporučuje autorka detoxikačního jídelníčku. Pokud to zvládnete, polévkový den můžete držet až tři dny.

Než se do toho pustíte, přečtěte si ještě zásady detoxikace organizmu

Během detoxu vypijte alespoň 2 litry vody a čajů denně

STŘEDA

SNÍDANĚ
Ovesné vločky s jablkem, ořechy a skořicí (200 g), 1295 kJ
20 g jemných ovesných vloček
jablko
malá hrst vlašských či pekanových ořechů (20 g)
špetka skořice

Nastrouhejte jablko, přidejte ostatní ingredience, promíchejte a nechejte deset minut odstát, aby vločky natáhly šťávu z jablka a změkly.

SVAČINA
Avokádovo-vajíčková pomazánka s kváskovým pečivem, 1221kJ
krajíc kváskového pečiva
¼ avokáda
½ vařeného vajíčka
sůl, pepř, pokud chcete, přidejte také špetku chilli
citrónová nebo limetková šťáva na dochucení
2 cherry rajčátka

Vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou konzistenci. Podávejte s kváskovým chlebem a rajčátky.

OBĚD
Teplý zeleninový salát se sezónní zeleninou (250 g), 1304 kJ

SVAČINA
20 g vašských ořechů, 574 kJ

VEČEŘE
Fazolový guláš s rýží, mrkví a kvašenou zeleninou (250 g), 1586 kJ
½ cibule
½ mrkve
50 g dýně Hokkaido nebo máslové
1 menší hrnek fazolí
1 dcl zeleninového vývaru nebo vody
1 PL oleje
smetana
sůl, pepř
1 ČL červené papriky
majoránka
zázvor
dušená rýže (1 kopeček)
kvašená zelenina, např. zelí

Fazole ideálně den předem namočte a uvařte v nové vodě (lze vařit společně s anýzem či fenyklem, pokud trpíte na nadýmání). Lze použít i sterilizované fazole, ty již nemusíte namáčet. Cibuli nakrájejte na větší kostky, mrkev na proužky a dýni asi na 1 cm kostičky. Na oleji zpěňte cibulku se solí, orestujte, přidejte mrkev a dýni, zaprašte paprikou a podlijte vývarem. Poduste do změknutí zeleniny. Na posledních 5 minut přidejte uvařené fazole a povařte spolu. Dochuťte solí, majoránkou, šťávou ze zázvoru a smetanou a krátce povařte. Podávejte s rýží a kvašenou zeleninou.

CELKOVÁ ENERGIE – 6 000 kJ

ČTVRTEK

SNÍDANĚ
Jablečno-banánové smoothie se skořicí a zázvorem, 536 kJ
1 střední jablko
1/2 banánu
voda
1/2 lžíce chia semínek
skořice
malý kousek zázvoru

Chia semínka namočte na 30 minut do vody. Jablko oloupejte, vykrojte jádřinec. Vše rozmixujte ve vodě, ve které byla namočena semínka. Ozdobte skořicí.

OBĚD
Zapečené brambory s červenou řepou a kozím sýrem (200 g), 1185 kJ
3 menší brambory
1/2 menší červené řepy
17 g kozího sýru
1 vajíčko
1 dcl smetany
sůl, pepř
špetka muškátového oříšku

Brambory a řepu uvařte ve slupce, pak oloupejte. Do zapékací misky střídavě pokládejte nakrájené brambory a řepu. Zalijeme smetanou s rozšlehaným vajíčkem a kořením. Navrch položte sýr a krátce zapečte.

VEČEŘE
Pečený pstruh na bylinkách se zeleninovým salátkem (350 g), 1916 kJ
200g pstruha na bylinkách
rajčata
salátové listy
30 ml fermentovaného jablečného octu
5 g medu

Pstruha posypte bylinkami a upečte v troubě. Mezitím si připravte zálivku z octu a medu. Rajčátka a salát nakrájejte, zalejte zálivkou a podávejte s pečeným pstruhem.

CELKOVÁ ENERGIE – 3 637 kJ

PÁTEK

SNÍDANĚ
Postní jablečná kaše (150 g), 356 kJ
jablko, ideálně odrůda „Delicius“ nebo „Jonatan“
1/3 lžičky mleté skořice
špetka mletého hřebíčku

Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme. V hrnci je podlijeme vodou a krátce podusíme. Přidáme skořici a trošku mletého hřebíčku. Nejen pro vůni, ale především pro léčebné účinky.

OBĚD
Zeleninové rizoto (250 g), 1330 kJ
50 g rýže (nejlépe Basmati)
zeleninový vývar, nejlépe domácí
zelenina (např. mrkev, brokolice, hrášek, kukuřice,...), může být i mražená

Zeleninu orestujte na oleji. Pokud máte mraženou, nejdříve ji rozmrazte na páře. Rýži v jiném hrnci krátce orestujte na oleji. Přidejte zeleninu a zalijte vývarem. Osolte a opeřte. Vařte do změknutí.

VEČEŘE
Pečené batáty s dipem ze zakysané smetany (250 g), 1088 kJ
1 středně velký batát
olivový nebo slunečnicový olej
3 PL zakysané smetany
1/3 cibule
sůl a čerstvě mletý pepř

Batát omyjte, slupku ponechte a nakrájejte na čtverce. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem, osolte, opepřete. Pečte zhruba 30 až 60 min do měkka dle velikosti kusů v předem vyhřáté troubě na 185˚ C. Mezitím najemno nakrájenou cibuli při nízké teplotě pomalu orestujte na oleji do zlatova, vyjměte z pánve a nechte ji zvlášť zchladnout v misce. Poté k ní přimíchejte zakysanou smetanu, sůl a pepř.

CELKOVÁ ENERGIE - 2774 kJ

SOBOTA

SNÍDANĚ, OBĚD A VEČEŘE
Detoxikační zeleninová polévka (250 g),  470 kJ


Polévkový den můžete držet až tři dny.
CELKOVÁ ENERGIE – 1 410 kJ

NEDĚLE

SNÍDANĚ
Zeleninová šťáva, 250 kJ
6 listů kadeřávku
2 listy kapusty
½ okurky
2 stvoly řapíkatého celeru
1 cm kořene zázvoru
½ citrónu
½ jablka, nejlépe zeleného

Zeleninu omyjte, citron oloupejte a odblaňte, jablko rovněž oloupejte a vykrojte jádřinec. Vše rozmixujte.

SVAČINA

Datle plněné mandlemi, 360 kJ
4 sušené datle bez pecky
4 mandle loupané

Do datle místo pecky vložte mandli.

OBĚD
Rýže s napařenou růžičkovou kapustou a mrkví (250 g), 1330 kJ
50 g rýže, ideálně Basmati
4 hlavičky růžičkové kapusty
1 menší mrkev
syrová zelenina mix
1 PL olivového oleje

Zeleninu napařte a podávejte s vařenou rýží. Je možné dochutit lehce solí, pepřem a bylinkami. K jídlu přidejte přílohový salátek s olivovým olejem.

VEČEŘE
Polévka z červené řepy s kváskovým chlebem,  1256 kJ
75 g červené řepy
50 ml bílého jogurtu
3 ml octa
lžička másla
1 vejce
sůl, pepř
voda
krajíc kváskového chleba

Syrovou oloupanou řepu nastrouhejte a uvařte v osolené vodě. Jakmile je řepa měkká, vmíchejte do ní jogurt, smíchaný s vajíčkem, octem a máslem. Polévku chvíli ještě vařte a dochuťte.

CELKOVÁ ENERGIE  - 3200 kJ

PONDĚLÍ

SNÍDANĚ
Domácí zapečené műssli s bílým jogurtem, 912 kJ
30 g domácí müssli s ořechy, semínky a sušeným ovocem
150 g bílého jogurtu

SVAČINA
Řepovo-ovocný fresh, 280 kJ

150 g červené řepy
150 g mrkve
150 g jablek
Zeleninu a ovoce odšťavte. Čerstvě připravenou šťávu pijte pomalými doušky.

OBĚD
Polentová pizza se zeleninou a sýrem (250 g), 1228 kJ

65 g polenty
50 g cukety
50 g žluté papriky
50 g červené papriky
30 g červené cibule
30 g sýru
pár cherry rajčátek
40 g rajčatového pyré
oregano, čerstvá bazalka
1 stroužek česneku
olivový olej
20 g černých oliv
špetka drceného kmínu
sůl a pepř

Uvařte hustější polentovou kaši. Rozprostřete ji na plech s pečícím papírem. Rajčatové pyré rozetřete s česnekem a oreganem. Směsí potřeme kaši. Na ni poklaďte nakrájenou zeleninu, bazalku, sýr a dejte zapéct.

VEČEŘE
Kváskový chléb s uzeným lososem a zeleninou (250 g), 1500 kJ
krajíc kváskového chleba
tenká vrstva másla
100 g uzeného lososa
hrst rukoly
hrst cherry rajčátek

CELKOVÁ ENERGIE – 3920 kJ

ÚTERÝ

SNÍDANĚ
Kváskový chléb s tvarohovo-zeleninovou pomazánkou (150 g), 1200 kJ
50 g polotučného tvarohu
kousek salátové okurky a papriky
lžička olivového oleje
krajíc kváskového chleba

Salátovou okurku oloupejte, podélně rozkrojte a vydlabejte střed. Nakrájejte ji na malé kostičky, stejně jako i červenou papriku. Tvaroh vyšlehejte s olejem, ochuťte špetkou soli, přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.

SVAČINA
Banánovo-borůvkové pyré (120 g), 467 kJ

Vynikající týdenní detoxikační dieta na očistu těla

OBĚD
Zeleninový salát s  červenou řepou a sýrem Feta(250 g), 1855 kJ
listový salát (může být i rukola či polníček)
hrst nasekaných vlašských či pekanových ořechů
středně velká červená řepa, vařená
1 PL olivového oleje  
Feta sýr (cca 1/3 balení)

Řepu nakrájejte na větší kusy, sýr na malé, přidejte další ingredience a vše promíchejte.

SVAČINA
20 g pekanových ořechů, 574 kJ

VEČEŘE
Steak z tuňáka s vařeným bramborem (250 g), 1900 kJ
150 g steaku z tuňáka
100 g vařených brambor

Tuňáka z obou stran opečeme a podáváme s brambory.

CELKOVÁ ENERGIE – 6000 kJ

Vytisknout stránku
Sdílet článek