Tipy a rady Zelí bílé, červená, čínské: Znáte rozdíly?

Všechny druhy zelí mají prokazatelně protizánětlivé a protirakovinné účinky. Obsažené látky regulují krevní tlak, chrání srdce a přispívají k dobré kondici cév. Doporučuje ho i odbornice na výživu: "Zelí přináší našemu tělu množství minerálů a vitamínů. Patří mezi ně především vitamín K, který je důležitý pro pevné kosti a krevní srážlivost, vitamin C jako silný antioxidant, betakaroten, ze kterého si vytvoříme vitamin A pro dobrý zrak, kyselina listová, železo, vápník, ale i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. A mnohé další. Pravidelná konzumace zelí zafunguje jako skvělá "anti-aging" péče pro zpomalení stárnutí," vyjmenovává pozitiva zelí Zuzana Pavelková Šafářová.

"Jako nejzdravější se uvádí červené zelí kvůli vyššímu obsahu provitaminu A, železa a vitamínu C. Nicméně doporučuji typy střídat. Každý typ má jinou chuť a jiné vhodné použití. Ze zelí doporučuji připravit si zelí kvašené a konzumovat ho po celou zimu. Zelí bych doporučila jíst jak v syrové podobě, například v salátech, bagetách, tak i tepelně upravené. Někteří se bohužel kvůli nadýmavému účinku zelí zříkají. Lze tomu předejít použitím koření jako je například kmín, anýz, fenykl či saturejka při tepelné úpravě. Výbornou prevencí proti nadýmání je vypití fenyklového čaje po snědení zelí," doporučuje Zuzana Pavelková Šafářová.

Zelí se však vyhýbejte, pokud máte poruchu:

  • štítné žlázy
  • slinivky
  • žlučníku
  • srážlivosti krve
  • střev, projevující se plynatostí

Obyčejnému zelí či hlávkovému zelí se v našich podmínkách dobře daří. Cenově patří k nejlevnějším druhům zeleniny a to je dobře, protože je plné vitamínů a v kuchyni univerzální. Zelí můžete vařit, dusit, péct, kvasit, konzervovat, můžete ho jíst syrové v salátech či kvašené.

Ze stejného rodu jako zelí jsou:

  • hlávková kapusta
  • kadeřavá kapusta neboli kadeřávek
  • růžičková kapusta
  • květák
  • brokolice
  • kedluben

Rychlé kyselé zelí 



Červené nebo bílé – hlávkové zelí je v kuchyni všestranné

Hlávkové zelí vás v obchodě nejednou překvapí. Vezmete do ruky na pohled malou hlávku z pevně svinutých listů bílé nebo bordó-fialové barvy a už ze zvyku čekáte něco lehkého. Dobrá hlávka zelí je však těžší, než by se zdálo. Proto se při nákupu zelí pouze na zrak nespoléhejte. "Malá hlávka" je tedy dost nejednoznačná měřítko.

Rozdíly jsou také v barvě. Červené zelí je chuťově o něco jemnější, i na talíři vypadá lépe. Má o něco více vitamínu C, draslíku, železa než jeho bílá varianta, účinky na zdraví mají obě zelí stejné. A jak je použít na vaření?

Bramborové knedlíky plněné masem a červeným zelím 

Bílé zelí použijte na:

  • saláty
  • nakládání
  • flíčky
  • zelníky
  • segedínský guláš
  • zelné polévky
  • přílohu k masu
  • plněné zelné listy
  • pečení

Červené zelí má trochu užší využití. Je vhodné zejména jako dušená příloha k masu, součást salátů, pečené či sterilizované.

Pečená husa s červeným zelím a knedlíky bez lepku  


Nechcete jíst zelí, protože vás nadýmá? Čím déle ho budete vařit, tím bude bezpečnější. Také pomáhá přidání kmínu, fenyklu, kopru, hřebíčku nebo koriandru.

Jaký je rozdíl mezi čínským a pekingským zelím?

Byly časy, kdy se pod pojmem "čínské zelí" prodávalo ve skutečnosti zelí pekingské. Některé hospodyňky ho tak nazývají dodnes. Je to chyba, protože se jedná o dva různé druhy zeleniny.

Pekingské zelí

Elipsovité listy s bílým středem a kudrnatými zelenými a žlutozelenými okraji tvoří oválnou hlávku. Dobře se skladuje, na chladném místě vydrží i tři týdny. Pekingské zelí je chuťově jemnější než naše zelí, což ho předurčuje k použití ve studené kuchyni. Chutné je i v polévkách či plněné mletým masem.

Čínské zelí

V obchodech se s ním můžete setkat i pod názvem Pak Choi. Polovzpřímené zelené listy s výraznými žilkami a širokým bílým stonkem nevytvářejí hlávku, ale tvoří listovou růžici. V chladu vydrží dva týdny, v kuchyni ho využijete ať už jako syrové nebo vařené v polévce, pod dušeným masem, v asijských jídlech.

Kvašené zelí je nejzdravější

Nejzdravějším způsobem zpracování zelí je kvašení. Kysané zelí je zdrojem vitamínu C a vlákniny, stejně tak i fytonutrientů chránících před vznikem rakoviny. Kyselina mléčná v kysaném zelí působí ve střevech jako přírodní probiotikum. Pouhých 200 g syrového kysaného zelí pokryje denní dávku vitamínu C a má více laktobacilů než bílý jogurt.

Pravidelně si ho dopřejte zejména pokud jste vegetariáni nebo vegani. Vitamín B12 najdete v kysaném zelí v takovém množství, v jakém se běžně nachází v živočišných produktech. Je důležitý pro mozek, nervy, svaly, kosti, krvinky.

Syrové kysané zelí má více laktobacilů než bílý jogurt.

Kvašené zelí si odpusťte, když máte problémy s plynatostí, vysokým krevním tlakem, histaminovou intolerancí.

Zdroj: izahradkar.sk, zdravie.sk, healthyline.com, fitastyl.sk,  Zuzana Pavelková Šafářová

Publikováno: před 12 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
35 min.
Dezerty

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7