Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Falafel v pita chlebu bez lepku

Ingredience

Pita chléb
2 hrnky bezlepkové mouky
1 lžíce sušeného droždí
1 lžíce moučkového cukru
½ lžičky soli
1 hrnek vody (vlažné)
Falafel
2 šálky cizrny ve slaném nálevu
1 šálek jarní cibule (posekané)
½ hrnku čerstvé petrželky (nasekané)
4 stroužky česneku (posekaného)
1 lžíce mletého kmínu
2 lžičky soli
½ lžičky pepře
drcené chilli
slunečnicový olej (na smažení)
Naplň
rajče
okurka
červená cibule
hlávkový salát

Postup přípravy

1

Do mísy nasypeme bezlepkovou směs, droždí, cukr, sůl a vše promícháme. Postupně přiléváme vlažnou vodu a míchačkou vymícháváme vznikající hmotu. Jakmile je hmota konzistentní, hněteme ji cca 10 minut. Když je těsto měkké a jemné, vložíme do směsí vysypané mísy a necháme cca hodinu kynout.

2

Nakynuté těsto rozdělíme na tři části a z každé z nich vytvarujeme kouli, kterou necháme chvíli odpočinout. Každou kouli následně rozválíme na kulatou placku. Vyválené placky necháme opět několik minut odpočinout.

3

Následně si rozehřejeme troubu na 200-220 °C. Placky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a rychle jej vložíme do trouby. Během 4 minut by se měly placky krásně nafouknout. Poté je rychle otočíme a pečeme už jen 1-1,5 minuty.

4

Po vyndání z trouby placky okamžitě splácneme, ihned přiklopíme mezi dva talíře a necháme vychladnout.

5

Pro přípravu falafelu si den předem na noc namočíme cizrnu, aby byla měkká a zároveň křupavá. Další den ji dáme do mixéru společně s petrželkou a česnekem a vše pořádně rozmixujeme. Směs následně osolíme, opepříme, přidáme chilli a dáme na 20-30 minut odpočinout do lednice.

6

Po vytažení z lednice ze směsi vytvarujeme pevné kuličky, které následně na pánvi smažíme na oleji dozlatova.

7

Hotovými kuličkami následně plníme na půl rozkrojenou pitu. Pro dochucení do pity také přidáme nakrájená rajčátka, okurku, červenou cibuli a salátek.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3