Brání vám nemoc pochutnat si na sladkostech? Díky produktům s nízkým obsahem laktózy nemusí. Upečte si makový závin s nízkým obsahem laktózy.
500 g hladké mouky
200 ml mléka bez laktózy
40 g másla se sníženým obsahem laktózy
2 žloutky
30 g droždí
1 lžíce cukru
špetka soli
50 g cukru
380 ml mléka s nízkým obsahem laktózy
400 g mletého máku
1 vejce
Z mléka si oddělíme asi 50 ml na přípravu kvásku. Mléko lehce ohřejeme, vmícháme do něj lžíci cukru a droždí. Pečlivě zamícháme, aby se droždí rozpustilo. Kvásek uložíme na teplé místo, kde ho necháme vzejít.
Máslo necháme změknout. Mouku prosejeme a zapracujeme do ní žloutky, zbytek mléka, změklé máslo, sůl, a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 90 minut kynout na teplé místo. Během kynutí ho minimálně jednou prohněteme.
Mezitím si připravíme náplň. Mléko uvaříme, nasypeme do něj mák a cukr. Náplň vaříme asi 25 minut. Hotovou náplň necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme tenký plát. Poklademe na něj mák a srolujeme.
Předehřejeme si troubu na 180 °C, na plech s pečicím papírem dáme oba záviny, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme asi 35 minut dozlatova. Hotový závin necháme vychladnout a podáváme.
Více informací
Více informací
© 2019 Tesco Stores ČR a.s.