Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Krásné počasí láká rozpálit gril a spolu s rodinou a přáteli si pochutnat na čerstvých grilovaných klobáskách a voňavých kouscích masa, hamburgerech či grilované zelenině. Jenže kdo nic nedělá, nic nezkazí – a platí to i při grilování. Zejména v začátcích už nejeden grilmistr doplatil na svou chybu rozpadajícími se steaky nebo shořelými klobáskami. Ať už se učíte na chybách svých, nebo na chybách druhých, je dobré vědět, jaké nejčastější chyby se při grilování dělají a jak se jim vyhnout.
1. Nedostatečná příprava
Hodíte maso na gril a začínáte dělat salát, krájet chléb, chystat talíře... Mezitím se poohlížíte po grilovacích kleštích, abyste obrátili maso, a vtom vám vítr rozfouká tácky na grilování. Když se do toho nedočkaví hosté zeptají, kdy už to bude hotové, máte chuť explodovat. Kvalitní příprava je základem pohodového grilování. Přichystejte si nejprve maso a zeleninu na grilování. V dostatečném předstihu vše naložte do marinády nebo dochuťte. Udělejte salát, nakrájejte čerstvý chléb a nachystejte porce na grilování. Než se gril zahřeje, připravte si grilovací nářadí, nádobí, papírové utěrky a vše, co budete při grilování potřebovat.
Tip proti nudě hostů: Poproste ostatní, aby vám s přípravou pomohli. Rychleji jim uteče čas a vy se budete moci věnovat grilování.
2. Nevhodná teplota na grilování
Rozpálíte gril a hned na něj dáváte maso. To je pak zvenku křupavé a uvnitř nepropečené. Pokud děláte steaky, je to vítané, ale jíst nedopečenou klobásku není kdovíjak chutné. Grilu trvá několik minut, než se dostatečně rozpálí. Zejména pokud používáte gril na uhlí, dejte mu alespoň 20 minut, ideálně půl hodinky. Šedé žhnoucí uhlíky jsou signálem, že jsou dostatečně rozehřáté.
Podobně jako nízká teplota ani příliš horký gril není žádoucí. Jídlo se rychle spálí dočerna a už ho nepropečete. Řešením je uhlíky v grilu rovnoměrně rozdělit a průběžně je prohrabávat.
Tip na určení teploty grilu rukou: Podržte otevřenou dlaň nad grilem. Pokud vydržíte asi 5 vteřin, teplota je ještě nízká. Pozor! Neriskujte zdraví! Ruku nad grilem nedržte o nic déle, než vám káže instinkt, a odtáhněte ji hned, jak ucítíte vysokou teplotu!
3. Opékání v plamenech
Šlehající plameny jsou tak vzrušující! Možná. Ale ne tehdy, když je jejich zdrojem váš gril a ony právě likvidují vaše jídlo. Občasné vzplanutí ohně je v pořádku, způsobuje ho tuk kapající z jídla do ohně. Pokud je však plamínků mnoho nebo jsou velké, postříkejte gril trochou vody, aby se oheň uklidnil.
Tip proti ohni: Jídla s vysokým podílem tuku raději grilujte na tácku.
4. Příliš suché maso a připečená zelenina
Nikdo nemá rád suchý hamburger. Čím déle maso grilujete, tím více se vysušuje. Abyste se ujistili, že je propečené a přitom stále šťavnaté, používejte teploměr na grilování.
5. Jídlo propadává přes gril
Nakrájeli jste úhledné kousky jídla a nyní jen bezmocně přihlížíte, jak propadávají přes rošt do ohně. Co se stalo? Nuže, jídlo při tepelné úpravě mění tvar a vy jste na to zapomněli. Na grilování menších kousků, tenkých plátků nebo potravin, které mohou roztát, rozhodně používejte grilovací tácky. Z nich už nic neproklouzne.
6. Špízy se připekly na špejli
Ugrilovali jste dokonalé špízy, ale ony ne a ne se pustit špejle! Bojujete s masem, dokud všechny kousky nějak nedostanete dolů, ale jsou potrhané a ty chutné se drží špejle jako přitavené. Suché dřívko totiž nasálo tuk z masa a to se ke špejli připeklo. V ještě horším případě vám špejle na grilu začne hořet. Tomu zabráníte tak, že špejle na špízy před grilováním namočíte do vody, ideálně na noc. Maso z nich pak snadno sklouzne na talíř. Řešením je také použití grilovacích jehel.
7. Gril nevyužíváte naplno
Zatímco se na mřížce griluje maso, na uhlí grilujte brambory, zeleninu nebo ovoce zabalené do alobalu. Tak budete mít současně hotové maso i přílohu.
8. Zapomínáte na grilovací mřížku
Proti připalování masa na grilu je vhodné mřížku namazat. Chybou je, pokud to neuděláte vůbec nebo to přeženete. Příliš mnoho oleje bude stékat do ohně a kouřit. Stačí mřížku natřít kouskem slaniny nebo tuku z masa, případně potřít grilované maso tenoučkou vrstvou kvalitního oleje.
9. Nemyslíte na vegetariány
Grilované klobásy a maso nejsou jediný pokrm, který můžete při grilování nabízet! Existuje množství receptů na grilování pro vegetariány, které zachutnají i milovníkům nefalšovaných hamburgerů.
10. Časté otevírání grilu
Je lákavé neustále kontrolovat, co se děje v zakrytém grilu, ale odolejte tomu. Při každém otevření grilu se ztrácí teplo a tím se prodlužuje doba, za kterou si na svých grilovaných dobrotách pochutnáte.
11. Pícháte do masa vidličkou
Tato metoda vám sice pomůže zjistit, zda je maso už dostatečně propečené, ale zároveň šťavnaté masíčko zbavujete té chutné šťávy, která přes otvory po vidličce vytéká ven. Pro efektivní zjištění správného stupně propečení používejte digitální teploměr na vaření.
12. Maso krájíte hned po ugrilování
Tato chyba se netýká jen letní grilovačky, ale obecně pečení a grilování masa. Dopřejte hotovému kousku pět minut pod alobalem. Maso se uvolní, chutě se v něm krásně spojí a vy si vychutnáte opravdu dokonale ugrilovaný steak nebo kotletu.
Tip proti zchladnutí: Půl minuty na grilu z každé strany stačí na to, aby se maso ohřálo.
13. Nevyčistíte gril
Gril je potřeba čistit, dokud je teplý. Přečtěte si, jak správně vyčistit gril.
Další užitečné tipy a nejlepší recepty na grilování masa i zeleniny najdete na Hello Tesco.
Zdroj: www.goodhousekeeping.com, farmdrop.com, rd.com, doityourself.com