Zdravý životní styl Moderní a fit strava Granola – snídaňová vychytávka z 19. století

Dnešní snídaňové cereálie známe pod názvem granola, který přinesl John Harvey Kellogg. První granola byla vyvinutá v roce 1863 Jamesem Celbem Jacksonem. Jackson byl zdravotnický reformátor, ředitel lázní, v té době sanatoria. Podařilo se mu vyvinout jídlo na bázi obilí, které nazval „granula“. Při tvorbě názvu vycházel z latinského názvu pro obilí „granum“.

Od roku 1878 je známá moderní granola – ta od Kellogga. Už v roce 1881 jeho společnost prodávala dvě tuny granoly týdně. Původnímu vynálezci se zjevně nelíbilo použití jeho jména, a tak byl Kellogg nucený změnit název a z „granula“ se stala dnešní „granola“. Zajímavostí je, že v té době bylo populární nazývat všechny potravinářské produkty s koncovkou „ola“ a tak toto přejmenování jen pomohlo.

Postupem času však granolu zastínily kukuřičné vločky (nebo také jinak cornflaky) a autorská práva na tento název zanikla. Granola se stala všeobecným názvem, bez nároku na ochrannou známku. V 60. letech se granola spojovala se zdravým životním stylem, holistickým myšlením a s pojmy jako svobodná láska a sebepoznání. Na to však pan Jackson při vývoji nemyslel.

Granola dnes

Granola je převážně snídaňové jídlo, které se skládá z ovesných vloček, oříšků, sušeného ovoce a medu. Občas v ní najdete taky burisony, které jsou křehké a opražené do zlatohněda. Během pečení se celková směs míchá, aby se udržela sypká konzistence. Někdy se do granoly přidávají krom rozinek ještě oříšky a kousky čokolády. Všeobecně se granola považuje za zdravou snídaňovou alternativu, obzvláště když obsahuje různé druhy semínek. Například lněná semínka zlepšují trávení a obsahují užitečné omega mastné kyseliny. Granolu můžeme konzumovat v kombinaci s mlékem, jogurtem, medem, čerstvým ovocem. Můžeme si s ní ozdobit zmrzlinu nebo koláčky.

Na svačinu nebo výlet

Granola je výbornou volbou nejen na domácí snídaně, ale taky jako svačina pro děti nebo na rodinný výlet. Na turistické výlety je to ideální, lehká, výživná svačina s vysokým obsahem kalorií. Když ji smícháme s medem nebo javorovým sirupem a slisujeme ji do podoby tyčinky, dostaneme známkou müsli tyčinku. Vznikne tak ještě praktičtější svačina na outdoorové aktivity.


Domácí granola

Přestože jsme pohodlní a máme pocit, že jsme odkázaní pouze na jídlo ze supermarketů, tak víme, že co je domácí, to je nejlepší. Domácí granolu si můžete udělat lehko doma. Naší oblíbenou je domácí čokoládová granola – oblíbený recept pro dětí. Další výhodou domácí granoly je, že nemusíte důkladně studovat složení kupované granoly. Může vás totiž překvapit nepříjemně vysokým množstvím cukru a přidaných barviv.

I granola patří do kategorie skvělých nápadů na zdravé snídaně a svačiny pro celou rodinu. Při výrobě domácí granoly však buďte pozorní a důkladně vybírejte, co do ní použijete. Zvlášť, pokud jde o děti.

Na co si při výrobě domácí granoly dávat pozor?

  • Aby sušené ovoce, které do granoly přidáte nebylo přeslazené a neobsahovalo siřičitany. Siřičitany pomáhají potravinám udržet si barvu, fungují jako konzervant. Takovéto sušené ovoce sice vydrží déle, ale má vedlejší účinky. Pokud vás po konzumaci sušeného ovoce rozbolí břicho, pravděpodobně je způsobné právě siřičitany, které dráždí žaludek. Kromě konzervantů a aditiv obsahuje zpracované ovoce velké množství cukrů a oleje. Na etiketě se dokonce můžete dočíst, že ho je třeba před konzumací umýt.
  • Aby balení ořechů neobsahovalo ty, na které máte alergii. Často je na obalech s oříšky uvedená jen informace „směs ořechů“. Pokud máte alergii a máte problém s konkrétním druhem ořechů, raději se této směsi vyhněte.
  • Aby vločky, které použijete vyhovovaly všem v domácnosti. Pokud máte doma rodiče, sourozence nebo děti s intolerancí na lepek, použijte raději vločky bezlepkové. Dnes je na trhu hned několik možností od rýžových vloček, přes amarantové po kukuřičné nebo pohankové.
  • Nepřežeňte to s cukrem. Jasně, každý má rád sladké a někdo si snídani bez sladkého ani nedokáže představit. Myslete ovšem na svoje zdraví a použijte na doslazení med nebo ovocnou šťávu.

Víte, že?

Pufování je technologický postup, kdy za vysokého tlaku při teplotě okolo 150 ° dochází k vypařování tekutiny z pufované suroviny. Trvá to několik sekund a výhodou je, že pufovaná surovina neztrácí svoje vzácné výživné látky, které obsahuje.

Pufované rýžové chleby jsou u nás známe pod názvem polystyrénové chleby.

Zdroj: culinarylore.com, wikipedia.org

Publikováno: před 4 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7