Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Hroznové víno je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. To je důvod, proč je považováno za zdravou a prospěšnou složku v mnoha receptech.
100 gramů hroznů obsahuje:
Kalorie: 67
Tuk: 0,4 g
Nasycený tuk: 0,1 g
Cholesterol: 0 mg
Cukr: 16 g
Draslík: 191 mg
Vláknina: 0,9 g
Protein: 0,6 g
Vitamín C: 6%
Železo: 1%
Vápník: 1%
Vitamín B6: 5%
Vitamín A: 2%
Sacharidy: 17 g
Sodík: 2 mg
Mezi další benefity hroznů nepochybně patří to, že obsahují až 82 % vody, a tím poskytují způsob, jak udržet váš organismus hydratovaný.
Jak zpracovat hroznové víno? 7 chutnými způsoby!
Resveratrol – nejsilnější síla hroznů
Hrozny jsou plné silných antioxidantů – polyfenolů. Jedním z nich je resveratrol, přítomný ve slupce vinných hroznů. Proto byste měli jíst hrozny celé, nebo jako smoothie. Síla resveratrolu dokáže zpomalit růst nádorů zejména v prsou, ale i žaludku, lymfatickém systému, tlustém střevě či v případech rakoviny kůže. Resveratrol má protizánětlivé účinky, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, chrání cévy před účinky škodlivého cholesterolu, posiluje imunitu, a dokonce zlepšuje stav akné.
Hroznové smoothie vám dodá vitamíny a nastartuje váš den
Draslík v hroznovém víně se podílí na správné srdeční činnosti, snižuje riziko mozkové příhody, pomáhá udržovat dostatečnou hustotu kostí. Pokud vás trápí křeče, dopřejte si hrozny. Vysoký obsah vody a vláknina v hroznech si poradí s línými střevy a zácpou. Ale pokud to s hrozny přeženete, prožene vás.
Hrozny obsahují antioxidanty lutein a zeaxantin, které neutralizují volné radikály a tím chrání oči před věkem podmíněnou makulární degenerací, zákalem, poškozením sítnice. Astmatikům přináší úlevu v podobě zvlhčení sliznic, po čemž se jim lépe dýchá.
Hroznová jadérka vám pomohou se uzdravit
V hroznových zrnkách je velké množství aktivních zdraví prospěšných látek. Pokud jadérka z hroznů plivete, sami se ochuzujete o vitamín A, E, C, vitamíny skupiny B, ale i vápník, hořčík, železo a draslík. Hroznová jadérka jsou bohatá i na omega 3 mastné kyseliny.
Jadérka hroznů mají antioxidační účinek. Neutralizují volné radikály v těle, a tak působí preventivně proti zánětům, cévním onemocněním, tvorbě rakovinových nádorů.
Aminokyselina alfa-linolenová v zrnkách hroznů snižuje riziko, že vás skolí infarkt nebo vám zvápenatí cévy. Při problémech s vysokým tlakem, ledvinami a otoky si také dopřejte jadérka z hroznů. Hroznová jadérka zpomalují stárnutí buněk, a tedy i pokožku udržují zářivou a bez výrazných vrásek. Udělají dobře unaveným očím i bolavým hemoroidům. Hrozny s jadérky žvýkejte, i když hubnete nebo se právě dostáváte z nemoci. Při diabetu si hrozny odpírat nemusíte. Pro jistotu se však poraďte se svým lékařem.
Zdravá jsou i melounová jadérka. Čaj z nich prospěje zejména pánům
Hroznový olej vyhladí vlasy i vrásky
Z jadérek hroznů se vyrábí jedinečný hroznový olej s účinky podobnými jako hroznová jadérka. Na litr hroznového oleje je nutné vylisovat asi 200 kilo hroznů, což je přibližně 20 kilo jadérek. Tělo si s hroznovým olejem snadno poradí, ať už ho přijme zevnitř nebo zvenčí. Hroznový olej zvenčí zpevňuje pokožku, hydratuje ji, vlasy se po zábalu z hroznového oleje lesknou a jsou jemnější. Olejem z hroznových jadérek si natírejte popáleniny jizvy, menší ranky. Rychleji se zahojí. Blahodárně působí i na ekzémy a při psoriáze, jelikož v přesušené kůži udržuje vlhkost.
Hroznový cukr je energetická bomba pro mozek
Hroznový cukr čili glukóza, se velmi rychle dostává do krve, a tak je zdrojem okamžité energie při únavě nebo velkém psychickém zatížení. Glukóza je potřebná pro činnost mozku, urychluje zotavování se z nemoci a vyčerpání, je podpůrným prostředkem při nechutenství. Hroznový cukr by měli jíst starší a nemocní lidé a sportovci, ale dopřejte si ho i před zkouškou nebo jiným náročným psychickým výkonem. Hroznovému cukru by se měli vyhnout diabetici. Jeho pozitivní účinky byste ale neměli přehánět, protože nespotřebovaný se ukládá jako tuk.
Věděli jste, že ...
... mozek potřebuje denně 110–130 gramů glukózy?
Dejte si sušené rozinky pro krásný úsměv
Dostali jste chuť na sladké? Zobejte sušené rozinky. Koncentrovanou glukózou v rozinkách zaženete chuť na sladké i únavu. Navíc:
Nezapomínejte ale, že sušené rozinky jsou sice zdravé, ale sladké a jejich velké množství může neblaze ovlivnit vaši postavu.
Rozinky přidejte do palačinkových trhanců
Hroznová šťáva zmírňuje ranní nevolnost
Budoucí maminky, trpící ranními nevolnostmi, může z jejich trápení vysvobodit právě ráno vypitý pohár zředěné hroznové šťávy. Hroznová šťáva uklidní roztřesený žaludek a dodá tělu minerály a energii.
Hroznovou šťávu si připravíte i doma jednoduchým odšťavením v odšťavňovači. Pokud odšťavňovač nemáte, rozmixujte bobule hroznů a směs propasírujte přes husté sítko. Skladujte v chladničce, vypijte nejpozději 48 hodin.
Ranní nevolnosti mohou ohrozit budoucí maminku i dítě
Hroznová dieta na pročištění organismu
Hrozny jsou ideální na pročištění organismu. V rámci zdravé životosprávy ho střídejte s dalšími druhy ovoce. Jednou za čas tělu prospěje dvoudenní detoxikační hroznová kúra. Během této hroznové diety můžete sníst dvě kila hroznů denně, nebo 1,5 kila hroznů a litr hroznové šťávy. Přestože jsou hrozny plné vody, na vodu nezapomínejte a vypijte jí alespoň 1,5 litru. Hrozny vás zasytí a dodají energii, rozhýbou střeva, povzbudí ledviny. Připravte se tedy na častější návštěvy toalety. Po dvou dnech však budete o dvě kila lehčí.
Taková hroznová dieta je zátěží pro vaše tělo, proto by neměla trvat déle než 3 dny, a ne častěji než 4krát za rok.
Osvěžující letní dezert, to je cheesecake s hroznovým vínem
Zdroj: womenshealthmag.com, medicalnewstoday.com, womenhealthnetcs.netlify.com, supergreens.sk, zdravie.sk