Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pálení žáhy je jednou z nejnepříjemnějších potíží spojených s trávicím systémem. Nejčastěji bývá důsledkem chybného stravování a někdy signalizuje onemocnění. Projevuje se pálením, pociťovaným také jako pálení v jícnu, a kyselou chutí v ústech. V rámci boje s pálením žáhy stačí přejít na vhodnou stravu, která zmírní nepříjemné projevy. Pálení žáhy, jinak také nazývané reflux, je důsledkem snížené fyzické aktivity a většího obsahu tuku v každodenních jídlech. Nadváha nebo obezita tyto potíže podporuje a osoby s nadváhou se s nimi potýkají častěji.
Vzhledem k tomu, že pálení žáhy vede k závažnějším komplikacím nebo je již příznakem onemocnění, léčba by měla být podpořena správnou dietou. Seznam pokrmů, které si musíte upřít, je dlouhý a pro mnohé to může být nepříjemné – obsahuje tučné výrobky, rychlé občerstvení, smažené maso, ostré koření, cibuli, rajčata, čokoládu, citrusy, kávu, alkohol a sycené slazené nápoje obsahující benzoát sodný, sorbát draselný nebo arabskou gumu. Dobrým krokem může být paleo strava, protože odmítá uvedené produkty. V dietě proti pálení žáhy jde o kontrolu nad vylučováním žaludečních šťáv a zvýšení podílu zásadotvorných produktů neutralizujících tuto kyselinu, což minimalizuje její škodlivé účinky na sliznici.
Nejlepším přítelem našeho žaludku je zelenina zelené barvy
V případě pálení žáhy bychom si ji měli oblíbit ještě více, zvláště listovou. Zelenina se zásaditou reakcí, jako je řepa, mrkev, okurky a brambory, napomůže udržovat žaludeční tekutiny pod kontrolou. Snídani a večeři můžete obohatit o vejce a mléčné výrobky – kefír, jogurty a mléko. Snižují pocit pálení, a to i pálení v krku. Pálení v jícnu dále zmírní přípravky obsahující vápník a hořčík, například mandle. S luštěninami musíte opatrně – nejlépe je omezit se pouze na zelený hrášek a zelené fazole. Můžete vařit obědy s libovým kuřecím masem a obecně byste měli ve své kuchyni raději vařit než smažit. Jídla vařená v páře si uchovávají většinu vitamínů a mají skvělý vliv na udržování správné tělesné váhy. Mezi jídly si můžete dát vývar ze lněného semínka, které má účinky prospěšné pro celý trávicí trakt. Ovoce, kromě zmíněných citrusových plodů, bude také působit blahodárně, ale nemělo by se to s ním přehánět. Omezte jeho množství, přinejmenším zpočátku, a sledujte reakce svého organismu na jeho spotřebu. U ostatních jídel postupujte podle stejné zásady. Jezte ryby ve velkém množství, ale po malých kouscích, pozor na kosti. Všechny polotovary nebo vlastnoručně připravená jídla budou vhodnější než hotová jídla zakoupená v obchodech. Závěrečné, ale stejně důležité rady o zdravém životním stylu. Pijte hodně vody, jezte častěji, ale méně a ne později než tři hodiny před spaním. Pokud odpočíváte nebo máte sedavou práci – pamatujte na rovné držení těla, když se pokládáte – nedělejte to ihned po jídle.
Teď už víte, co vám pomůže. Vše nakoupíte pohodlně online s Tesco!