Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vánoce jsou u nás křesťanským svátkem a 24. prosinec je den, který symbolizuje vyvrcholení půstu – adventu.
Na štědrovečerním stole by, co se týče tradičních receptů, neměly chybět pečené a vařené těstoviny, hrách, čočka, zelňačka s houbami, polévka z řepy a kořenové zeleniny. Ryby, bez kterých si většina lidí nedokáže Štědrý večer představit, byly charakteristické zejména pro bohaté městské obyvatelstvo.
V katolických rodinách se maso mohlo jíst až po půlnoci. V evangelických se tento den vařila zelňačka s klobásou a čerstvým či uzeným vepřovým masem. Na sousedním Slovensku se například jedly pirohy s brynzou anebo s tvarohem.
Ryby jsou známé vysokou hladinou omega-3 mastných kyselin, které sehrávají důležitou roli ve vývoji a růstu mozku. Právě losos, makrela, sardinky a treska obsahují nejvyšší podíl těchto zdraví prospěšných kyselin.
A co český kapr? Kapr žije v pomalu tekoucích vodách, a i když se většina z nás domnívá, že se jedná o českou rybu, původem pochází z Číny. Právě Číňané zjistili, že pokud se kapři přenesou z řeky do rybníka, tak se jim daří lépe a rostou rychleji. A od toho se odvíjí i jejich charakteristická intenzivní chuť.
Právě kapr je u nás nejpreferovanější volbou na vánoční stůl. Maso z kapra je velmi kvalitní. Ze zdravotního hlediska je cenné především pro obsah lehce stravitelných bílkovin a nízký obsah tuku.
Vůně Vánoc s sebou nese také vůni smaženého kapra. Vyzkoušejte našeho smaženého kapra v těstíčku s klasickým bramborovým salátem.
Pokud máte chuť na zdravý experiment, v troubě smažený kapr s bramborovým salátem bez majonézy je výborným pokrmem, který jste ještě nezkoušeli.
Losos přestává být záležitostí fit receptů a již dávno si našel svoje místo na štědrovečerním talíři. Pokud nemáte zkušenosti či trpělivost s vykostěním ryb, věřte, že vykostit rybu dokážete jedním tahem! Lehce dostupné jsou však i filety a steaky.
Lososa lze připravit na mnoho způsobů – pečeného s omáčkou či s vánočním kořením. Jedná se o velmi chutnou a kvalitní rybu.
Víte, proč má losos svou výraznou oranžovou barvu? V umělých chovech ho totiž krmí různými vitamíny a hlavně betakarotenem. Lososi žijící ve volné přírodě nemají tak intenzivní zbarvení jako ti z chovu.
Kromě ryb patří k tradiční vánoční klasice také smažená kuřecí prsa, kuřecí stehna či řízky z vepřové pečeně. Jak je připravit, aby byly co nejchutnější?
Vánoce však nejsou pouze o mase, ať už se jedná o kapra, lososa, nebo kuřecí či vepřové řízky. Jejich důležitou součástí jsou také vánoční saláty, které potěší všechny členy domácnosti. Vyzkoušejte recepty na originální vánoční saláty a překvapte chuťové buňky neotřelými variacemi.
Zdroj: slovenske-zvyky.webnode.sk, tojenapad.dobrenoviny.sk