Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Kokosové mléko je vysoce výživné a bohaté na vlákninu, vitaminy C, E, skupinu vitaminů B, minerály, železo, selen, vápník, hořčík a fosfor. V našich podmínkách je však dostupné hlavně v konzervované podobě, a tak je o tyto vitaminy trochu ochuzené. Jeho benefitem je, že na rozdíl od kravského mléka neobsahuje laktózu, takže si jeho „mléčnou“ chuť mohou užít i ti, kteří trpí intolerancí a nesnášenlivostí laktózy. Rostlinné kokosové mléko je oblíbenou surovinou hlavně u veganské komunity. Je základem smoothies, mléčných koktejlů, ale využívá se také jako alternativa kravského mléka při pečení, vaření nebo při relaxačních koupelích.
Hlavní složkou kokosů je kyselina laurová, kterou obsahuje také mléčný tuk mateřského mléka. V těle se přemění na prospěšnou sloučeninu nazvanou monolaurin, která má antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Proto se díky konzumaci kokosového mléka tělo chrání před infekcemi a viry.
Pokud máte po ruce opravdu čerstvé kokosové mléko, je potřeba ho vypít co nejdřív, nejlépe v den lisování. Konzervované kokosové mléko, podobně jako ostatní rostlinná mléka, je nutné skladovat podle údajů uvedených na obalu. Jeho obal vždy důkladně zkontrolujte, jestli není poškozen, protože to by mohlo kokosové mléko znehodnotit. Po otevření mléko vždy přelijte do vzduchotěsné nádoby, dobře uzavřete a skladujte v chladu. Spotřebujte ho do dvou až tří dnů.
Domácí kokosové mléko máte vyrobené za 10 minut a stačí vám na to dvě ingredience. Ukážeme vám, jak na to.
160 g sušeného neslazeného kokosu
750–1000 ml vody
špetku soli
1 polévkovou lžíci javorového sirupu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 polévkové lžíce kakaa
TIPY:
Kokosová voda je čirá tekutina ze středně mladého zeleného kokosu, má nízký obsahu tuku a je bohatá na lehce stravitelné uhlohydráty. Kokosové vodě se věnuje velká pozornost zejména proto, že podporuje důležitou léčbu akutního průjmu v rozvojových zemích. Říká se, že má podobný objem elektrolytů jako izotonické nápoje, proto je důležitá při dehydrataci organismu a po intenzivním cvičení.
Palmy produkují kokosové ořechy přibližně třináctkrát ročně, v plné úrodě tak může rozvinutý strom vyprodukovat 60 až 180 kokosových ořechů.
Zdroj: womenshealthmag.com, bbcgoodfood.com, healthline.com, minimalistbaker.com