Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Mezi nejoblíbenější způsoby zpracování paprik patří plnění - tedy plněné papriky. Dají se plnit masem i zeleninou a plněné je můžete vařit, péct nebo i grilovat. Jestli používáte jeden osvědčený recept na plněnou papriku, obohaťte svou kuchařku o další chutné recepty. A v neposlední řadě vám poradíme, jak inovovat přípravu plněných paprik.
Nestárnoucí klasika - plněné papriky v rajčatové omáčce a bez lepku
1. Jak rozříznout papriku
Červená, žlutá, oranžová nebo zelená - všechny jsou výborné, když přijde na plněnou papriku. Můžete použít jen jednu barvu nebo uvařit jedno jídlo z více barev. Každá z nich chutná trochu jinak sladce.
Než začnete papriky plnit, je potřeba je rozříznout a vydlabat semínka. Existují dva způsoby, jak papriku připravit k plnění. První variantou je odříznout vršky paprik se stopkami a pak je opatrně zbavit semínek. Na to si vezměte na pomoc nůž na zeleninu, který je kratší a užší.
Druhou variantou je, že papriku prostě rozříznete na dvě půlky - svisle či podélně. Takto připravené papriky se vám budou lépe plnit a navíc zkrátíte dobu pečení či vaření.
Výborná vegetariánská plněná paprika s ricottou, která zachutná všem
2. Nechte si vršky
Aby ani malá část paprik nepřišla nazmar, uříznuté vršky klidně rozkrájejte do náplně. Můžete je také využít k zakrytí již naplněných paprik a péct je s čepičkou. Zároveň bude jídlo na talíři vypadat esteticky a zajímavě.
Ani list nazmar: Využijte každou část zeleniny
3. Předvařte si papriky
Tenhle krok navíc vám ušetří celkový čas vaření plněných paprik a zároveň předejdete tomu, že bude náplň nepropečená nebo nedovařená. Před naplněním dejte papriky na pekáč, přilejte trochu vody, vývaru nebo rajčatového protlaku, přikryjte alobalem a dejte na pár minut do trouby. Předpřipravit papriky můžete i přímo nad plamenem na grilu.
4. Vhodné nádoby na pečení
Pokud pečete papriky v troubě na plechu, hrozí, že se plněné papriky převrátí a všechna výtečná šťáva z nich vyteče. I tento problém má řešení a to hned několik originálních. Máte doma formu na bábovku? Použijte ji i na papriky. Plněné papriky do nich těsně narovnáte a šťáva zůstane, kde má. Podobnou službu vám udělá i plech na muffiny a cupcaky! Jestli ale máte k dispozici jen plech nebo pekáč, zkuste trochu seříznout spodek paprik, aby byly stabilnější a v troubě se nepřevrátily.
5. Zužitkujte zbytky z lednice
Zbyla vám v lednici rýže, kuře nebo třeba boloňská omáčka? Jídlo nevyhazujte a přeměňte ho v náplně do paprik. Přidat můžete nakrájená rajčata, sýr či vajíčka, prostě cokoliv vám přijde pod ruku.
Na pánvi udělejte jíšku, přilejte smetanu na vaření a přimíchejte parmezán. Do směsi natrhejte kuřecí maso - klidně to, které vám zbylo ze včerejšího pečeného kuřete. Směsí naplňte papriky a nechte péct zhruba 30 - 35 minut.
Papriky, rajčata, mleté maso a špagety jsou výbornou kombinací. Klidně naplňte papriky boloňskou směsí od oběda a rovnou i se špagetami. Posypte parmezánem a pečte plněné papriky v troubě asi 30 minut, dokud nebudou papriky měkké.
Rozmíchejte vajíčka s mlékem, přidejte nastrouhaný sýr, trochu pažitky a osolte a opepřete. Směsí naplňte připravené papriky a pak už jen dejte do trouby zapéct
Jestli vám zbyla v lednici rýže od oběda či večeře, není nic jednoduššího, než na pánvi osmahnout česnek, rajčata a přidat rýži a například houby. Směsí naplňte papriky, dozdobte a dejte péct na 180 °C na půl hodiny.
Zkuste 7 nejlepších receptů na plněnou papriku
Příloha k plněným paprikám
Možná plněné papriky znáte podávané především s houskovým knedlíkem. K plněným paprikám v rajčatové omáčce je to jistě vhodná volba. Jenže receptů na plněné papriky jsou stovky, dejte šanci změně a pochutnejte si i na jiných přílohách.
Pro letní dny se hodí odlehčená verze osvědčené klasiky. Nejdříve uvařte rýži. Část odeberte a smíchejte s mletým masem, opepřete, osolte a naplňte směsí papriky. V hrnci nechte zesklovatět cibulku, přidejte nakrájená rajčata a počkej 3 minutky, než pustí šťávu. Do hrnce přidejte plněné papriky a zalejte vařící vodou tak, aby byly papriky ponořené. Vařte asi 25 minut a podávejte s rýží.
Na pánvi osmahněte cibulku, přidejte mleté maso. Ochuťte solí, pepřem, sladkou paprikou a bazalkou. Poté přilejte rajský protlak a povařte. Směs odložte a nechte vychladnout. Připravte si papriky a naplňte je vychladlou směsí. Papriky naskládejte do pekáče, přidejte na kolečka nakrájené brambory, posolte a zalejte je smetanou. Pak už jen půl hodiny pečte.
Také těstoviny se mohou hodit k plněným paprikám. Ty naplňte oblíbenou masovou směsí. Pak si připravte omáčku, ve které budete papriky i těstoviny péct. Česnek a cibuli zpěňte na pánvi, přidejte rajčatový protlak i rajčata krájená. Přilijte vývar nebo vodu, sůl, cukr a kdo má rád pálivé, může dochutit i pár lžičkami chilli omáčky. Do pekáče nasypte neuvařené těstoviny, položte k nim papriky a zalijte omáčkou. Pečte 30 - 40 minut a pokud je třeba, v průběhu pečení přilijte ještě vodu nebo vývar, aby těstoviny změkly.
Pokud plníte papriku směsí s kuskusem, není potřeba už připravovat žádnou přílohu, protože toto jídlo vás dostatečně zasytí. Stejně tak můžete papriky naplnit směsí s quinoou. Nejdříve si quinou uvařte. Poté na pánvi orestujte česnek a pánev sundejte z plotny. Vmíchejte quinoou, baby špenát a parmezán. Touto směsí naplňte papriky a do každé ještě přidejte lžičku rajčatového protlaku. Pečte, dokud nejsou papriky měkké.
Zkuste mnoho dalších receptů s paprikou
Zdroj: wideopeneats.com, delish.com, toprecepty.cz