Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Někomu se vybaví vůně léta a pochoutka z babiččiny zahrádky, jinému nebezpečný alergen, kvůli kterému zahájil prázdniny v nemocnici. Jisté ale je, že je zná naprosto každý.
První si na jahodách pochutnávali Francouzi, kteří je kolem roku 1300 přesunuli z přírody na své zahrádky. Později, v roce 1714, byly do Francie dovezeny chilské jahody. Na rozdíl od těch lesních rostly chilské jahody do větší velikosti.
Obecně jsou oceňovány pro své specifické aroma, krásnou barvu a hlavně sladkost. Konzumovat je můžeme zastudena v podobě džusu, zmrzliny či koktejlů. Syntetická chuť jahod a jejich aroma se často vyskytují v parfémech, ve rtěnkách, v bonbonech apod.
Alergie se může objevit v jakémkoliv věku, na jahody ovšem bývají nejčastěji alergické děti. Projevuje se většinou podobně jako kopřivka – červené pupínky, které svědí, obvykle se vyskytují na nohách, rukách a obličeji. Naštěstí děti mohou z této alergie vyrůst. A co je pozitivní, jahody mají vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listové a draslíku, což je pro děti zdravé. Skvělé jsou také na hubnutí, protože sklenice jahod obsahuje asi jen 55 kalorií. Přečtěte si více o alergii na jahody.
Zralé jahody mají červenou barvu bez jakýchkoliv známek bílých nebo zelených míst. Běžně se sklízejí ráno, když opadne rosa. Sníst je musíte okamžitě, protože jejich kvalita se po sklizni celkem rychle snižuje. Už po pěti hodinách ztrácejí svou charakteristickou vůni a vitamíny. Pokud je nesníte hned po sklizni, neskladujte je déle než tři dny. Děti určitě potěší banánová autíčka s jahodami.
Jahodový shake nebo jahody se smetanou a cukrem nejspíš známe všichni z dětství. Ale tím to nekončí. Jahody můžete připravit nejen nasladko, ale i naslano, v tradiční variantě nebo neobvyklé, od jednoduchých ovocných koláčů přes zmrzlinu a jahodovo-banánové nanuky až po jahodové carpaccio nebo letní ledovou polévku – jahodové gazpacho.
Možná že to na vás působí poněkud exoticky, ale určitě si tuto variantu zamilujete. Chutná božsky. A také vás skvěle ochladí.
Co potřebujeme:
Všechny ingredience řádně omyjeme, poté smícháme dohromady. Necháme na 4–6 hodin v chladu a podáváme.
Pokud vaše dítě nemá na jahody alergii, doporučujeme je pěstovat a poté z nich připravovat různé koláče. Nebo třeba jahodovotvarohové knedlíky a rýžovou kaši s jahodami – oba pokrmy jsou ideální a zdravou svačinkou do školy.
Zkuste také čerstvé jahody s tvarohem jako rychlou svačinku pro děti.
Zdroj: uvm.edu, wikipedia.com, myrecipes.com