Tipy a rady Vejce – jíst, či nejíst?

Během nákupu vajec bychom měli dbát hlavně na čerstvost, kvalitu a zemi původu. Kvalitě vajíček přirozeně odpovídá jejich cena. Většině z nás záleží na podmínkách chovu slepic, a proto upřednostňujeme vejce z podestýlkového a volného chovu. Vejce se nakupují převážně v supermarketech, ale stále více se dostávají do popředí nákupy z lokálních zdrojů nebo přímo od sousedů a farem.

Kolik vajíček denně?

Názory odborníků na konzumaci konkrétního počtu vajíček denně se různí. U většiny lidí nemá konzumace vajíček negativní dopad na hladinu cholesterolu, k tomu dochází přibližně u třetiny populace z důvodu předcházejícího nepříznivého zdravotního stavu.

Výsledky klinických studií dokazují, že konzumace sedmi vajec týdně způsobuje následující:

  • Vzroste hladina dobrého cholesterolu.
  • Hladina celkového cholesterolu a zlého cholesterolu se nemění.
  • Díky omega-3 mastným kyselinám dochází naopak v krvi ke snížení látek, které způsobují mrtvici a kardiovaskulární onemocnění.
  • Dochází k nárůstu hladiny antioxidantů.

Stravitelnost vajec je 95–98% a jejich výživovou hodnotu je možné porovnat s mlékem.

Zdravotní benefity

Vejce patří mezi oblíbené zdroje bílkovin a výživových látek. Jedno vejce obsahuje průměrně šest až osm gramů bílkovin, obdobné množství tuku a žádné sacharidy. Mají také vysoký obsah vitamínů D a B12. Při jejich konzumaci svůj organismus obohatíme o selen, folát, zinek, jód, vápník a železo. Zařazují se mezi plnohodnotné potraviny, které obsahují látky potřebné pro zdravé fungování organismu.

Nejkvalitnější vajíčka? Z domácího chovu

Pokud chcete konzumovat kvalitní vajíčka, měli byste si zjistit, jestli má slepice dostatečný výběh. Potřebuje na něj asi 10 metrů čtverečních. Samozřejmě čím více, tím lépe. Slepice by se měla pást, měla by mít prostor, kde může hrabat.

O podmínkách chovu nosnic a původu vajec se můžete dozvědět z informací uvedených na obalu, ale také na každé skořápce. Co jednotlivá čísla znamenají?

0 – ekologická zemědělská výroba

1 – chov ve volných podmínkách

2 – chov na podestýlce

3 – chov v klecích

Klecový chov se vyznačuje omezeným prostorem ohraničeným klecí. V podestýlkovém chovu se životní prostor slepic zdvojnásobí, podestýlka je tvořena slámou a mříže klecí jsou odstraněny. Ve volném chovu mají slepice ještě více prostoru a možnost volného výběhu. V ekologickém chovu je volný výběh samozřejmostí a garancí je též ekologické krmivo.

Vejce – jíst, či nejíst?
Vejce natvrdo, naměkko či smažená

Pokud se rozhodnete udělat si vajíčka natvrdo, naměkko nebo si je připravit jako omeletu či smaženici, dopřejte si k nim také čerstvou zeleninu. Dosáhnete tak nutričně bohatého jídla, které vás nejen zasytí, ale dodá vašemu tělu i všechny potřebné živiny.

Při vaření vajec natvrdo je důležité začít se studenou vodou, přidat kypřicí prášek, a jakmile jsou uvařená, použít takzvanou ledovou koupel. Kypřicí prášek chemicky reaguje s vaječnou skořápkou, díky čemuž je skořápka křehčí a natvrdo uvařená vejce se z ní lépe vyloupnou. Nehrozí, že spolu se skořápkou vytrhnete kousky vajíčka.

Nejčastější způsoby vaření vajec:

  • První způsobem, jak uvařit vejce natvrdo, je vložit ho do vroucí vody, následně trochu stáhnout plamen a vařit ho 9 až 10 minut.
  • Druhým způsobem je ponoření vajíček do studené vody – tím snížíte pravděpodobnost, že vám po vyndání z lednice ve vroucí vodě popraskají a vytečou. Od bodu varu vajíčka vařte 7 až 8 minut. Čas vaření závisí na počtu vajíček, velikosti hrnce a podobně.
  • Pokud chcete vejce naměkko, přiveďte vodu k varu, následně do ní vložte vejce a hlídejte si čas. Délka vaření závisí na počtu vajíček, která máte v hrnci. Pokud vaříte jedno až dvě vejce, naměkko budou uvařená za 3 až 4 minuty. V případě, že jich vaříte více, přidejte ještě pár vteřin navrch.
  • Pokud si stále nejste jisti, prostudujte si, jak dlouho máte perfektně vařená vejce vařit.

Receptů z vajec je spousta, zkuste dračí vejce nebo ptačí mléko.

Kromě vaření nachází vejce rovněž využití v době Velikonoc, kdy se barví do různých barev. Hitem minulých Velikonoc byla přírodně zbarvená vejce, která vdechnou velikonočním svátkům krásu a originalitu.

Vejce jsou kuriózní surovinou, která se dá použít na tisíce způsobů. Přečtěte si 25 zajímavostí o vejcích, o nichž jste dosud neměli tušení.

Správné skladování

Aby byla vejce ve stravě opravdu prospěšná a nezpůsobila nám zdravotní problémy, je třeba vědět, jak je správně skladovat.

Jak skladovat vajíčka, aby se nám nezkazila?

  • Uchovávejte vejce v lednici při teplotě 4 stupně nebo méně po celou dobu skladování. Kupujte je pouze od dodavatelů, kteří je uchovávají v lednici.
  • Vyřaďte prasklá nebo znečištěná vejce.
  • Dostatečně vejce uvařte, dokud není žloutek s bílkem pevný. Vejce musí být vařené na vnitřní teplotu 71 °C nebo více po dobu 15 minut.
  • Konzumujte vejce a potraviny obsahující vejce hned po uvaření.

Zdroj: vetis.sk, ekonomika.sme.sk, nazdravie.sk, ruvz.sk, online-recepty.sk

Vytisknout stránku
Sdílet článek