Linecké citronové cukroví

Ingredience

300 g hladké mouky
280 g másla
180 g moučkového cukru
200 g solamylu
1 vejce (1 - 2 žloutky dle velikosti)
prášek do pečiva
½ citronu (jen šťáva z půlky většího citronu)

Postup přípravy

1

Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solamylem a uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, citron. šťávu, mírně promícháme na kašičku (aby nám to pak zbytečně neprotékalo), přidáme tuk a rychle vypracujeme hladké těsto. Necháme jej chvíli v chladu odležet.

2

Těsto lze udělat i tzv. dopředu - pak zabalit do mikroten. sáčku, dát do chladničky a dělat z něj cukroví až třeba za den, dva. Odpočinuté těsto rozválíme na placku, né méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme - a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění - na 180°C, po pár minutách ztlumíme na 170°C a pečeme do bleda - asi 10 - 12 min.

3

Cukroví potírám rybízovou marmeládou . Pozor nehodí se ho formiček, je jen na vykrajované cukroví !

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3