Recepty Hlavní jídla S masem Řecká musaka podle tradičního receptu

Ingredience

Masová směs
750 g mletého hovězího masa
2 ks červené cibule
2 stroužky česneku
400 g loupaných rajčat
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžička krystalového cukru
1 hrnek červeného vína
1 ks bobkového listu
1 špetka mleté skořice
¼ hrnku olivového oleje
sůl
mletý černý pepř
Základ
6 ks lilku
slunečnicový olej (na smažení)
Bešamelová omáčka
900 ml mléka
120 g másla
120 g hladké mouky
1 špetka muškátového oříšku
2 vejce (žloutky)
100 g parmazánu

Postup přípravy

1

Lilky nakrájejte na 1 cm široká kolečka, posypte solí a 30 min nechte "vyplakat". Pak lilky opláchněte vodou a pořádně vymačkejte přebytečnou vodu.

2

Lilky smažte na oleji pěkně dozlatova a pak je dejte okapat na papírový ubrousek.

3

Místo smažení lze lilky potřít olivovým olejem a upéct v troubě.

4

Na pánvi rozpalte olivový olej a vsypte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek, rajčata a maso.

5

Do směsi po chvíli přilijte červené víno, nechte ho odpařit a poté přidejte rajčatové pyré.

6

Po odpaření části tekutiny vložte skořici, bobkový list, cukr, sůl a pepř. Nechte pak na mírném ohni vřít, dokud se neodpaří většina tekutiny (cca 30 minut).

7

Na mírném ohni nechte na pánvi rozpustit máslo. Poté postupně přimíchávejte mouku, dokud nevznikne tužší pasta a pak postupně přilévejte ohřáté mléko.

8

Bešamel neustále míchejte, aby se nepřipálil. Poté odstavte z ohně, vmíchejte žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek a nastrouhaný sýr.

9

Připravte si zapékací misku o rozměrech alespoň 20*30 cm. Vymažte mísu máslem a na dno rozložte lilky, pak zalijte masovou směsí. Udělejte druhou řadu z lilků, přidejte bešamel a povrch uhlaďte stěrkou.

10

Musaku posypte nastrouhaným parmezánem a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C. Pečte asi 60 minut, dokud vršek pořádně nezhnědne.

11

Musaka se dá konzumovat i studená, po rozležení je naopak ještě lepší než čerstvá.

12

Podávejte samotné nebo se zeleninovým salátem a nejlépe se sklenicí červeného vína :-)

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3