Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Lilky nakrájejte na 1 cm široká kolečka, posypte solí a 30 min nechte "vyplakat". Pak lilky opláchněte vodou a pořádně vymačkejte přebytečnou vodu.
Lilky smažte na oleji pěkně dozlatova a pak je dejte okapat na papírový ubrousek.
Místo smažení lze lilky potřít olivovým olejem a upéct v troubě.
Na pánvi rozpalte olivový olej a vsypte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek, rajčata a maso.
Do směsi po chvíli přilijte červené víno, nechte ho odpařit a poté přidejte rajčatové pyré.
Po odpaření části tekutiny vložte skořici, bobkový list, cukr, sůl a pepř. Nechte pak na mírném ohni vřít, dokud se neodpaří většina tekutiny (cca 30 minut).
Na mírném ohni nechte na pánvi rozpustit máslo. Poté postupně přimíchávejte mouku, dokud nevznikne tužší pasta a pak postupně přilévejte ohřáté mléko.
Bešamel neustále míchejte, aby se nepřipálil. Poté odstavte z ohně, vmíchejte žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek a nastrouhaný sýr.
Připravte si zapékací misku o rozměrech alespoň 20*30 cm. Vymažte mísu máslem a na dno rozložte lilky, pak zalijte masovou směsí. Udělejte druhou řadu z lilků, přidejte bešamel a povrch uhlaďte stěrkou.
Musaku posypte nastrouhaným parmezánem a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C. Pečte asi 60 minut, dokud vršek pořádně nezhnědne.
Musaka se dá konzumovat i studená, po rozležení je naopak ještě lepší než čerstvá.
Podávejte samotné nebo se zeleninovým salátem a nejlépe se sklenicí červeného vína :-)