Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pokud i vy neustále přemýšlíte nad tím, co s tím hroznovým vínem udělat, jste na správné adrese! Možná vás to překvapí, ale hroznové víno zpracujete do chutného koláče (recept na koláč z hroznového vína), připravíte z něj zajímavý hroznový džem, ale také třeba domácí šťávu.
Nejprve se ale podíváme pod slupku. Hroznové víno obsahuje velké množství vitamínu B6. Jeho nedostatek se projevuje:
Kromě vitamínu B6 obsahují hrozny i vitamíny B1, B2 a B3, C, A, ale také kyselinu listovou, mangan, draslík. Pravidelná konzumace hroznů pomáhá udržovat v normě krevní tlak, srdce, ledviny, ale i psychiku. Pouze diabetici by se měli o konzumaci hroznů raději poradit se svým lékařem.
Hrozny jsou šťavnaté, dlouho nevydrží a měli byste je sníst (nebo jinak zpracovat) co nejdříve. Pokud si pěstujete vlastní hroznové víno, zacházejte s ním při sklizni opatrně, abyste jednotlivé kuličky vína nepotloukli. Dbejte také na správné skladování hroznového vína, ideálně v chladu lednice. Hrozny omyjte vždy až těsně před samotnou konzumací.
TIP: Udělejte si s námi pořádek v lednici. Mrkněte na článek Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé. Poradíme, jak skladovat jednotlivé kousky ovoce a zeleniny.
Než začnete z hroznů cokoli připravovat, na chvíli namočte celý trs hroznů do vody. Voda vyplaví případný nechtěný hmyz a odstraní i usazenou špínu. Postupně oberte jednotlivé bobule a nezapomeňte vždy zkontrolovat, jestli nejsou nahnilé nebo jinak poškozené. Otrhané bobule ještě jednou omyjte vodou.
Dejte si chvilku pauzu od tradičního alkoholového nápoje z hroznového vína a připravte si hroznovou šťávu. Čerstvě připravená domácí vylisovaná hroznová šťáva má antioxidační účinky a podle babských rad se doporučuje těm, kteří mají problém s krví. K výrobě šťávy potřebujete výkonný odšťavňovač nebo lis na ovoce. Vylisovanou šťávu vypijte co nejdříve, případně ji zmrazte nebo sterilizujte.
TIP: Vyzkoušejte také náš oblíbený recept na smoothie z hroznového vína.
Na recept na sirup z hroznového vína bez nutnosti sterilizace budete potřebovat:
Vodu s cukrem vařte v hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Omyté a očištěné hrozny odšťavněte v odšťavňovači nebo rozmixujte v mixéru a přeceďte přes síto. Smíchejte s cukrovým sirupem a nechte vychladnout. Vzniklou šťávu skladujte v chladničce. Jen počítejte s tím, že sirup musíte vypít co nejdříve, protože bez sterilizace dlouho nevydrží.
Na recept na marmeládu z hroznového vína budete potřebovat:
Hrozny dejte do hrnce a přidejte trochu vody, aby se bobule nepřipálily. Tento základ hroznové marmelády vařte na slabém ohni asi 15 minut a nezapomeňte pravidelně odebírat vzniklou pěnu. Poté celou směs přeceďte a dvakrát propasírujte. Do směsi přidejte cukr společně se šťávou z citronu a vařte ji tak dlouho, dokud marmeláda nezhoustne. Poté ji rovnoměrně umístěte do čistých sklenic – ty zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby marmeláda vychladla.
TIP: Máte rádi exotické chutě? Ochuťte hroznový džem hřebíčkem, badyánem, kardamomem, skořicí nebo vanilkou.
Na džem z hroznového vína s vínem budete potřebovat:
V hrnci rozmačkejte hrozny a zalijte je vínem. Směs za občasného míchání přiveďte k varu. Poté přidejte cukr společně s kyselinou. Džem za stálého míchání zredukujte na přiměřenou hustotu. Dejte jej do sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Na hroznový kompot budete potřebovat:
Oberte jednotlivé kuličky hroznů a přendejte je do zavařovacích sklenic (nesmí být naplněné úplně po okraj). Do každé sklenice vložte zhruba 5 kousků hřebíčku – záleží, jak moc jej máte rádi.
Poté si udělejte sladký nálev z vody, cukru a kyseliny citronové. Pořádně nálev promíchejte, aby se cukr rozpustil a nalijte jej do sklenic. Zavařovačky důkladně zavřete a sterilizujte 10 až 15 minut (přendejte je do velkého hrnce s vodou a ohřejte vodu na teplotu okolo 85 °C). Sklenice vytáhněte a nechte je opět vychladnout dnem vzhůru.
Máte rádi sušené rozinky? Udělejte si své vlastní! Domácí sušené rozinky mají oproti koupeným rozinkám jednu výhodu – nenajdete na nich stopy po oxidu siřičitém, který výrobci používají, aby rozinky neměnily barvu a neproběhla u nich oxidace.
Na sušení rozinek doporučujeme odrůdy bez zrníček, protože nemusíte řešit, jak z nich ta zrníčka odstraníte. Pokud vám semínka nevadí, nasušte si jakoukoliv odrůdu hroznů.
Hrozny nejprve oberte a jednotlivé bobule namočte do vody asi na hodinu. Slupka bobulí popraská a rychleji je usušíte. Velké bobule klidně rozřežte napůl. Pokud máte doma sušičku na ovoce, tak zvolte požadovaný program sušení, v klasické troubě sušte hrozny při teplotě 30 – 70 °C. Počítejte ale s tím, že hrozny vysušíte až za 10 hodin.
TIP: Domácí rozinky skvěle chutnají s palačinkou. Mrknete na náš recept na palačinkové trhance s rozinkami.
Pokud patříte mezi milovníky kandovaného ovoce, musíte vyzkoušet i kandované hrozny.
Hrozny nejprve krátce povařte. Vodu nevylívejte, ale využijte ji na přípravu cukerného roztoku – vsypte do něj zhruba 300 g cukru a přiveďte k varu. Hrozny poté přendejte do nádoby a zalijte připraveným cukerným roztokem. Další den vytáhněte z nádoby všechny bobule. Přidejte do sirupu opět trochu cukru a znovu jej přiveďte k varu. Ještě horkým roztokem znovu přelijte hroznové víno. Tento postup opakujte každý den po dobu zhruba 10 dní.
Po deseti dnech hrozny vytáhněte a nechte je okapat a pořádně je dosušte. Hotovo, právě jste si připravili kandované hroznové víno! Kandované ovoce skladujte v dobře uzavíratelné nádobě na tmavém místě.
TIP: Ještě nemáte dost? Zkuste recept na hruškové želé s hroznovým vínem a chilli.