Tipy a rady Jak sušit ovoce? Víme, jak sušit (nejen) jablka nebo švestky

Sušení ovoce patří mezi nejstarší způsoby konzervace potravin

Sušení je jednou z nejstarších metod konzervování potravin. Při sušení se z potravin odstraňuje voda – což zpomaluje růst mikroorganismů. Kromě toho také potravina sníží svůj objem a hmotnost, což oceníte při skladování. (Sušené potraviny jsou skvělé třeba pro turistický výlet, kde potřebujete nést co nejméně kilo, ale zároveň se potřebujete kvalitně najíst.)

V čem je domácí sušení lepší než kupované sušené ovoce:

  • Většina komerčně prodávaného sušeného ovoce se namáčí před sušením do cukrového sirupu. Ovoce v koncentrovaném roztoku cukru stráví až 18 hodin. Výrobce jej před sušením sice opláchne v čisté vodě, aby odstranil přebytečný sirup, ale i tak do sebe ovoce cukr nasákne.
  • Další nevýhodou kupovaného sušeného ovoce je proces síření. Síření sice zachovává barvu, ale zbytečně obohatí ovoce o chemické konzervační látky.

Během domácího sušení ovoce máte celý výrobní proces pod kontrolou. Můžete jednoduše ovlivnit, jaké ovoce si usušíte, ale také to, zda využijete cukr nebo ne.

TIP: Pro milovníky masa jsme připravili také recept na domácí sušené maso.

Jaké ovoce na sušení vybrat?

Ne všechny druhy ovoce jsou vhodné k sušení. Zvolte ovoce, které si zachová své vlastnosti i po usušení. A samozřejmě zvolte takové druhy, které máte opravdu rádi a v kuchyni pro ně máte využití.

Asi nejoblíbenější jsou sušená jablka, ale můžete si usušit i švestky, ananas nebo třeba mango. Třeba z hroznového vína získáte 2 druhy sušeného ovoce: sultánky ze sladkého bílého nebo zeleného vína a rozinky, které jsou z velkých sladkých hroznů, jako je třeba odrůda Muškát.

Vždy sáhněte po zralém a pevném ovoci. Nezralé ovoce nemá výživovou hodnotu a hlavně se vám ani sušení nemusí povést. Nezralé plody nemají dostatečný obsah cukru a nebudou vám tolik chutnat.

TIP: Pokud jste milovníky hroznového vína, bude se vám líbit také článek Hroznové víno: Zpracujte ho 7 chutnými způsoby.

Ještě než se pustíte do samotného procesu sušení:

  • Před sušením ovoce důkladně omyjte pod tekoucí vodou a zbavte ho nečistot. Umyté ovoce osušte papírovou utěrkou. Pokud jde o bobule, umístěte je do cedníku a opláchněte.
  • Důležitá je také tloušťka řezu. Silné kusy ovoce se suší pomaleji než ty tenké. Velmi tenké kousky mají zase tendenci se přilepit na sušicí plato a je potom těžké je odstranit. Silnější kusy nemusí být ve středu úplně vyschlé a mohou během skladování zplesnivět.
  • Velké ovoce krájíme na plátky s přibližnou tloušťkou 3–6 mm. Drobné ovoce a bobule můžeme nechat v celku. Pokud ovšem bobulové ovoce obsahuje semínka, překrojte jej a semínka odstraňte. Dávejte si také pozor na to, aby bylo ovoce zbaveno všech stonků a listů.

Doporučená tloušťka řezu pro vybrané ovoce, abyste jej dobře usušili:

  • Ananas: 2–3 mm
  • Mango: 6–8 mm
  • Banán: 5 mm
  • Rajče: 3–5 mm
  • Jablka: 5–7 mm
  • Jahody: 5–6 mm
  • Švestky: na polovinu a pokládejte je rozkrojenou stranou dolů

Sušení ovoce na slunci? Za nás spíše ne

Sušení na slunci je nejjednodušším způsobem sušení. Takto se suší zejména rýže, obilí, rozinky nebo rajčata. Sušení na slunci ale nemáte plně pod kontrolou. Pro výrobu kvalitních sušených potravin využívejte raději troubu nebo sušičku ovoce.

Sušení ovoce v troubě

Sušení v troubě patří mezi oblíbené způsoby sušení ovoce. Troubu má v kuchyni každý a nemusíte dokupovat další spotřebič do kuchyně. Počítejte ale s tím, že sušení v troubě trvá opravdu dlouho – což se samozřejmě projeví na spotřebě elektřiny.

Pro sušení ovoce v troubě si také zakupte speciální síta – na plechu trvá sušení ještě déle, protože se teplý vzduch dostává k ovoci jen z jedné strany. Kromě toho také počítejte s tím, že musíte mít troubu po celou dobu sušení lehce otevřenou, aby mohla pára z ovoce unikat.

Postup, jak sušit ovoce v troubě:

  • Troubu předehřejte na minimální teplotu. Kousky skládejte do trouby až po jejím důkladném předehřátí. Jednotlivé plátky rozmístěte tak, aby se vzájemně nepřekrývaly.
  • Délka sušení závisí na druhu ovoce, přesné teplotě a tloušťce plátků. Sušení může trvat 4–12 hodin. Dávejte pozor na ovoce a sledujte, jestli se scvrkává (pozor ale, ať ovoce nespálíte).
  • Když je ovoce dostatečně vysušené, vyndejte ho z trouby. Mělo by mít spíše žvýkačkovou konzistenci než křupavou.

Jak sušit ovoce? Víme, jak sušit (nejen) jablka nebo švestky

Sušení ovoce v sušičce ušetří za elektřinu, ale i váš čas

Pokud si opravdu ujíždíte na sušeném ovoci, opravdu se vám vyplatí si pořídit sušičku na ovoce. Připravíte si v ní nejenom sušené švestky, ale také sušené maso nebo sušené houby. Kvalitní sušičku ovoce pořídíte už od 1000 Kč. Sušení ovoce v sušičce je opravdu rychlé a není tak náročné na spotřebu elektřiny jako v případě sušení v troubě.

Stačí, když ovoce nakrájíte, rozmístíte na jednotlivé rošty a nastavíte teplotu podle přiloženého návodu výrobce (a nebo rovnou zapnete požadovaný program sušení) a sušička se už o zbytek postará sama.

Jak skladovat sušené ovoce

Při dodržení správného skladování vám sušené ovoce vydrží až 1 rok. Ovoce skladujte ideálně v uzavíratelných vzduchotěsných nádobách. Sáhněte po skleněných zavařovačkách. Nádobu se sušeným ovocem umístěte na chladnější místo, kde na ni nesvítí slunce – uložte ji do spíže nebo na poličku. V létě se pak nebojte sušené ovoce skladovat v lednici.

Své zásoby sušeného ovoce pak pravidelně kontrolujte, zda neplesniví – pokud najdete známky hniloby, vyhoďte celý obsah nádoby.

Vytisknout stránku
Sdílet článek