Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Kokosový olej a výrobky z něho by měly být součástí vaší každodenní pestré stravy, ale na druhou stranu byste ho neměli konzumovat v nadměrném množství. I když má tento olej řadu benefitů, žádný extrém ve stravování není zdraví prospěšný.
Kokosový olej obsahuje lehce oxidované lipidy, které se na rozdíl od mastných kyselin s dlouhým řetězcem neukládají v tukové tkáni. Studie prokázaly, že když se konzumuje strava bohatá na tyto lipidy, dochází k větší ztrátě tuku než při stravě s vysokým obsahem mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Prokázáno je také to, že díky konzumaci kokosového tuku se cítíte sytější, tudíž je méně pravděpodobné, že budete mezi hlavními chody vyhledávat sladké nebo slané snacky.
Kokosový olej obsahuje přibližně 50 % kyseliny laurové. Strava bohatá na tuto složku reguluje hladinu cholesterolu.
Kokosový olej má antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky, je prospěšný také při léčbě akné. Pomáhá hojit rány a dodává pokožce kolagenní podporu. Můžete ho též použít jako čistič pokožky nebo na odstranění make-upu. Zmírňuje známky stárnutí a pokožka je po jeho použití jemná a omlazená.
Alzheimerova choroba se dnes lidově označuje jako cukrovka 3. typu. Předpokládá se, že vzestup této choroby je spojený s rostoucí obezitou a cukrovkou 2. typu. Právě kokosový olej obsahuje ketony, které pomáhají neuronům zůstat naživu a podporují aktivitu mozku.
Vyrábí se ze sušeného kokosu a představuje rafinovaný, bělený a dezodorizovaný produkt. Rafinovaný olej je celkem bez chuti, nemá ani vůni kokosu, lépe odolává vysokým teplotám a je výborný na smažení. Není tak čistý jako syrový kokosový, ale stále obsahuje mastné kyseliny a po výživové stránce se moc neodlišuje od panenského kokosového oleje.
Většina kokosových olejů dostupných v našich obchodech se rafinuje, pokud na nich není uvedeno něco jiného. Ne všechny rafinované oleje jsou stejné, proto se snažte obstarat si kvalitní nehydrogenovaný olej, který byl rafinován pomocí přírodních látek bez chemických procesů.
Rafinovaný olej bývá většinou levnější než panenský, takže pokud chcete ušetřit, vyberte si tento.
Panenský kokosový olej se vyrábí z prvního lisování čerstvého syrového kokosu mechanicky, bez přidání chemikálií. V závislosti na metodě zpracování může být vůně jemná nebo také velmi intenzivní. Pokud má však vzácný arganový olej příjemnou oříškovou chuť, má kvalitní syrový nerafinovaný panenský kokosový olej velmi jemnou kokosovou chuť a vůni.
Na trhu existuje množství značek a druhů kokosového oleje. Jeho cena se liší v závislosti na zdroji, způsobu výroby, balení a také na marketingu. Superdrahý olej ne vždy znamená, že je kvalitnější, důležité jsou následující parametry:
Barva – má být bílá, když je olej ztuhlý, a průhledná, pokud je v tekuté formě. Jakékoli jiné zbarvení může znamenat kontaminaci a zhoršenou kvalitu.
Aroma – panenský, nerafinovaný kokosový olej by měl mít vůni a chuť jako kokosový ořech. Jeho vůně by ale neměla být silná, pražená nebo uzená – to je známkou toho, že byl vystaven vysoké teplotě a ztratil množství živin. Pokud je naopak bez vůně a chuti, bude pravděpodobně rafinovaný.
Cena – nejvyšší cena neznamená nejvyšší kvalitu. Pokud máte možnost, kupujte ho ve velkých baleních, která jsou cenově výhodnější.
Kokosový olej můžete skladovat na tmavém místě až 2 roky. Na změny teplot reaguje rychle, při teplotě nad 25 stupňů zůstane v tekuté formě, při skladování v lednici se okamžitě přemění na tuhé máslo.
Zdroj: irenamacri.com, today.com