Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Většina z nás navíc žije v bytě, a tak není překvapením, že se bylinky často pěstují na balkóně či za oknem.
V zimním období je čerstvých potravin jako šafránu, a proto je vhodné do jídel přidávat aspoň čerstvé bylinky. Konzumace bylinek v zimě má totiž mnoho benefitů. Mezi těmi hlavními se udává léčivá síla bylinek, a dokonce se často doporučuje jejich konzumace v těhotenství. Je však nutné poznamenat, že nastávajícím maminkám mohou pomoci i uškodit.
Víte ale vůbec, jak se o bylinky správně starat, aby přežily i zimní období? Které bylinky přezimování zvládnou nejlépe a kam je umístit, aby se jim dařilo? Více se dozvíte níže.
Bylinkám v zimě škodí nejen chlad, ale hlavně kombinace chladu a vlhkosti. Půda musí být dobře odvodněná, aby nezadržovala přebytečnou tekutinu. Vlhká půda funguje jako kostka ledu – zmrzne a zabije bylinky. Někdy jejich přežití nepomůže ani zasklený balkón. Proto je ideální, když je z venkovního prostředí přenesete přímo do bytu.
Nejlepší je přesadit bylinky do bytových květináčů nejpozději na konci podzimu. Důležité je přesadit bylinky do květináčů s dírkami s použitím misky, aby si tekutinu mohly absorbovat samy podle vlastních potřeb. Je třeba kontrolovat, zda je pod květináčem dostatek vody.
Oregano je aromatická bylinka, která je vysloveně vhodná na parapet, v ideálních podmínkách doroste do výšky více než 50 cm. Je charakteristické svým kompaktním růstem, proto se hodí zejména na pěstování v květináči. Potěší také jako ozdobná rostlina, protože je pokryté drobnými zelenými lístky a v létě kvete růžovými nebo fialovými květy. Z bylinky lze využít celé lístky včetně květů, buď přímo čerstvé, nebo sušené. Usušené bylinky skladujeme v tmavých uzavíratelných nádobách, nikoli na přímém slunci, aby se jejich příjemné aroma zachovalo co nejdéle.
Chilli papričky v bytě nepotřebují skoro nic. Pokud jsou na místě, kde mají dostatek světla, nemusíte se obávat, že byste jim mohli nějak uškodit. Jedna rostlina dokáže vyprodukovat až stovku malých papriček, a tak si i ti největší milovníci pikantních chutí vystačí s pár rostlinami, které navíc nezaberou téměř žádný prostor. Další výhodou jejich pěstování je velké množství různých chutí, barev a stupňů pálivosti. Vypěstované papričky se dají použít při běžném vaření, na přípravu omáček, a pokud jich máte přebytek, můžete je stejně jako oregano usušit, zamrazit, případně naložit do sladkokyselého nálevu.
Pažitka potřebuje v interiéru dostatek světla a občas také čerstvý vzduch zvenčí. Pravidelným řezem se pak znásobí objem natě. Nikdy ji však nezastřihujte úplně. Květináč si touto bylinkou můžete vysadit nahusto, nať pak bude drobnější, nebo lze použít jen jeden menší trs a nať bude hrubší.
Vyhovuje mu umístění na slunci a dobře propustná půda. Jeho stanoviště však musí být chráněno proti prudkému větru, což by se vám doma za oknem mělo podařit. Hospodyňkám se určitě vyplatí mít po ruce čerstvé větvičky tymiánu. Jeho čerstvé listy jsou prvotřídním a zdravým kořením. Tymián má výraznou chuť, a proto se používá také do svíčkové omáčky. Zvýrazňuje rovněž chuť masa, tudíž se přidává do vynikající hovězí pečeně na bylinkách s česnekem. Sušený tymián je pak vhodný na přípravu čajů, ale také do koupele či do sirupu proti kašli. Má zkrátka všestranné využití.
Pokud hledáte nejsilnější přírodní antimikrobiální a antiseptickou látku, využijte stoprocentní esenciální tymiánový olej. Olej z tymiánu je skvělý na podporu imunitního systému při boji s infekcemi a prospívá zdraví. Je skvělou pomůckou pro lidi, kteří často trpí nachlazením nebo různými alergiemi. Mohou ho používat jak děti, tak dospělí. Esenciální olej se získává destilací z kvetoucích vrchních listů tymiánu. Má intenzivní a specifickou vůni.
Tymián se často používá nejen v kuchyni, ale také do mýdel či bylinné mořské soli. Výborně dezinfikuje vzduch a odstraňuje nepříjemný zápach v kuchyni po intenzivním vaření. Podobně léčivé účinky má také hroznové víno.
Tymiánový čaj se připravuje z kvetoucí natě. Pokud trpíte chronickým kašlem, určitě vám pomůže jeho antiseptický účinek. Nemusíte ho však jenom pít, jeho kloktání pomůže při zánětu hrdla či dásní.
Postačí vám hrst čerstvého tymiánu a vroucí voda. Vodu přiveďte do varu a přidejte do ní tymián. Nechte aspoň 5 až 7 minut povařit a odstavte. Bylinky louhujte, dokud čaj nevychladne. Čaj pijte dvakrát denně, ráno a večer. Nezapomeňte si dát po dvou týdnech pauzu – bylinkové čaje se totiž obecně nemají používat dlouhodobě.
Zdroj: bhg.com, vitarian.sk, chovatelhospodar.sk