Recepty Hlavní jídla Ryby Losos s bramborami a cibulí z jednoho plechu

Ingredience

4 lososové filety (s kůží)
1 lžička soli
1 lžička pepře
2 lžíce chilli pasty (pasty harissa)
2 lžičky kořene zázvoru (strouhaného čerstvého zázvoru)
1 stroužek česneku
½ pomeranče (šťáva z půlky pomeranče)
500 g brambor (nových malých)
1 červená cibule
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce čerstvé petrželky
4 plátky citronu

Postup přípravy

1

Troubu si předehřejeme na 220 °C. Lososa dáme na talíř a ochutíme ho polovičním množstvím soli a mletého pepře. V misce smícháme pastu harissa, zázvor, prolisovaný česnek a pomerančovou šťávu. Lžící naneseme směs na lososa (i na bocích) a necháme marinovat při pokojové teplotě.

2

Mezitím umyjeme brambory, osušíme je a překrojíme podélně na polovinu. Cibuli očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Ve velké míse smícháme brambory a cibuli s olivovým olejem a ochutíme zbylou solí a mletým pepřem. Zeleninu naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, přičemž necháme 4 místa na lososa, kterého přidáme později. Pečeme, dokud brambory nezačnou hnědnout a nejsou téměř hotové (asi 20 minut).

3

Plech vyndáme, přidáme lososa kůží dolů, navrch položíme plátky citrónu a dáme péct, dokud ryba nebude matná a upečená a brambory křupavé (ještě asi 8 minut).

4

Po upečení posypeme petrželovou natí.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3