Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Dalším důležitým faktorem je způsob přípravy a konzumace. Oblíbená kuřecí stehna či kuřecí prsa, hovězí maso na různé způsoby či losos – každé má svoje pro a proti.
Ryby mají nižší počet kalorií než červené maso, na druhou stranu obsahují víc rtuti než ostatní druhy masa. Měkkýši, mezi něž patří krab, humr či krevety, mají zase vysoký obsah cholesterolu. Ryby v chovu obsahují desetinásobně více potenciálně karcinogenních látek než ryby žijící volně v přírodě.
Jakékoli maso je velmi dobrým zdrojem bílkovin a mořské plody se navíc mohou pyšnit největším podílem zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin a nízkým obsahem nasycených tuků.
Pokud jste chudokrevní a chybí vám železo, tak vám červené maso může pomoci. Obsahuje totiž železo, které je biologicky dostupnější a lépe vstřebatelné než železo na rostlinné bázi. Nejlepší je maso hovězí, které má nejvyšší podíl železa na jednu porci.
Průměrná porce 150 gramů hovězího masa pokryje asi 25 % doporučené denní dávky železa, 200gramový steak dokonce až 30 %. Díky dobré vstřebatelnosti je vhodnější ho konzumovat se syrovou zeleninou, která obsahuje vitamin C. Červené maso navíc obsahuje zinek, selen a vitaminy skupiny B.
Lidé trpící anémií by tedy měli vědět, jak správně připravit steak. Velmi kvalitní bílkoviny jako hovězí maso obsahují také vajíčka, která rovněž posilují krev díky vitaminům skupiny B a velké dávce železa. Hovězí maso má obecně spoustu zdravotních benefitů, ale na druhou stranu zatěžuje tlusté střevo. Proto je nejvhodnější ho konzumovat společně se zeleninou, která střeva naopak pěkně vyčistí.
Neexistuje snad domácnost, kde by minimálně jeden z členů nezbožňoval řízky. Vepřová pečeně je na řízky ideální. Jedná se o velmi kvalitní část prasete, která se nejčastěji využívá na pečení v celku, dušení anebo právě na řízky. Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, draslík a sodík. Oblíbené je díky své neodolatelné chuti, ale vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně tučné maso, není radno to s jeho konzumací přehánět.
Červené maso čili hovězí, vepřové a jehněčí obsahuje víc nasycených tuků než drůbež, ryby nebo fazole. Nasycené a trans-mastné kyseliny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a mohou být příčinou kardiovaskulárních onemocnění.
Naopak maso z lososa je pro naše zdraví skvělé. Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách a v některých rostlinných bílkovinách, nám pomáhají proti onemocnění srdce a zabraňují vzniku mozkové mrtvice. Měli bychom tak ryby konzumovat častěji, a nikoli pouze v období Vánoc jako tradiční vánoční jídlo.
Snídaně
Oběd
Večeře
Zdroj: heart.org, bustle.com