Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ryby jsou tradičním vánočním jídlem již přes 700 let. Rybí je jediné maso, které se může jíst během půstu a protože Vánocemi končí adventní půst, jiné maso pro katolíky ani nepřicházelo v úvahu. A tak to zůstalo dodnes i v nekatolických rodinách. Typickou vánoční rybou je kapr, filé z tresky, popularitě se začíná těšit losos.
Mezi tradičními vánočními jídly jsou ryby i fastfood
Ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. V Evropě se ročně průměrně sní 23 kilo ryb na člověka. My jsme stále hluboko pod průměrem. Přitom se ze zdravotního hlediska doporučuje jíst alespoň dvakrát týdně minimálně 120 g ryb. Ty spolu s mořskými plody patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit. Také jsou bohaté na vitamin D, který prospívá kostem, vitamíny skupiny B a další zdraví prospěšné látky.
Proč jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny vlastně zdravé?
Kromě toho, že snižují hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvyšují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu, jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny důležité, neboť:
Ryba bez kostí
Kapr je naše nejrozšířenější ryba, žebříčku oblíbenosti však kraluje treska, resp. filé a losos. Od častější konzumace kapra odrazují jeho tvrdé, pichlavé kosti, kvůli kterým je potřeba maso jíst velmi pozorně a opatrně, aby se nezapíchly do hrdla. Navíc jeho maso může mít nepříjemný nádech bahna. Toho se kapři zbavují během sádkovací, což je období po vylovení kapra z rybníka a jeho přesazení do čisté chladné vody. Zde se kapr zbaví všech zbytků potravy a trochu zhubne, následkem čehož je jeho maso pevnější a méně tučné, bez pachuti. Mnoho kostí najdete ještě i ve štice. Její maso je však tak lahodné, že to opatrné vybírání masa za to stojí.
Pokud máte obavy z kostičky v krku, klidně si dopřejte filety z aljašské tresky nebo lososa, případně z jesetera. Na výběr máte i z druhů ryb, ze kterých se kosti vytahují snadno:
Lososa, tuňáka, mořského ďasa, halibuta nebo pražmu můžete jíst bez obav.
Obecně platí, že sladkovodní ryby mají více kostí než mořské.
Filet z candáta s s kmínovým máslem a staročeský bramborový salát
Jak zbavit rybu kostí?
Kapr se často připravuje ve formě tzv. podkoviček. Prý, aby přinesl štěstí, ale spíše vám přinese starost s vybíráním kostí v lepším případě z kapří podkovičky, v horším z krku. Při krájení ryby na podkovičky totiž zůstávají v mase i úlomky kostí. Proto je lepší koupit rybu raději filetovanou, nebo celou a vykostit si ji doma. Na to vám stačí trocha zručnosti a ostrý nůž. Nejprve tupou stranou nože zbavte rybu šupin. Odřízněte hlavu a nařízněte rybu pod přední ploutví a řežte podél páteře k ocasu. Kopírujte páteř, abyste nepřišli o maso. Postupně odřízněte maso kolem žeber až po jejich konec. Získaný filet položte kůží na desku, přejděte po něm prstem, zjistěte, kde zůstaly kostičky a pinzetou je vytáhněte. Je to jednodušší, než to vypadá.
Kvalitní kuchyňský nůž: Víte, na co který využít?
Kupovat rybu mraženou, čerstvou nebo chlazenou?
Mražené a chlazené ryby jsou na pultech obchodů celoročně. Mražené ryby jsou nejlevnější, při jejich koupi si však všímejte údaje o čisté hmotnosti i tloušťce glazury. Čím tlustší je glazura a nižší čistá hmotnost, tím méně masa je v balení. Glazura chrání rybí maso před mrazem, který ho vysušuje.
Je lepší kupovat filety než celé ryby. Mraženou rybu rozmrazujte v lednici nebo ve studené vodě a zpracujte, dokud ještě není zcela rozmražená.
Rybího pachu se zbavíte, když rybu namočíte přes noc do mléka.
Tučné ryby postavě neublíží
Myslíte si, že rybí maso je pouze libové a tak ho můžete sníst, kolik chcete? Omyl! I mezi rybami se najdou druhy, které obsahují více tuku. Nemusíte se jich bát, právě naopak. Rybí tuk rozpouští vitamíny a právě v něm je nejvíce již zmíněných omega-3 mastných kyselin.
Libové ryby s tukem max. 2 g na 100 g:
Do 10 g tuku na 100 g váhy mají pstruh, tuňák, žralok, sumec kapr.
Více než 10 g tuku je v mase lososa, makrely, úhoře a sleďů.
Která ryba je nejlepší?
Nejlepší ryba je ta, která chutná vám. Oblíbený je losos s typickým růžovým masem bez kosti a s vyšším obsahem tuku, díky čemuž je jeho maso šťavnaté. Splést si ho můžete s vzhledově i chuťově podobným mořským pstruhem. Oba druhy jsou bohaté na vitamin B6 a B12.
Losos na másle s bylinkovou omáčkou
Kapr s vysokým obsahem bílkovin vám pomůže získat svalovou hmotu, sledi prospívají chudokrevným
Smažený kapr v netradičním trojobalu
Na tresce si pochutnáte nejen jako na filetech či čtverečcích rybího filé, ale i na pečené tresce v oleji.
Pečená treska v bylinkovém kabátku
I sardinky a šproty se jedí nejčastěji konzervované.
Sardinková pomazánka s tvarohem
Tuňák je vhodný pro přípravu steaků, chutný je i konzervovaný do salátů nebo pomazánek.
Těhotné ženy by tuňáka neměly jíst.
Steak z tuňáka marinovaný v olivovém oleji s citronovou šťávou
Zdroj: vaha.sk, aktuality.sk, cz-ryby.cz, stobklub.cz, abecedazdravi.cz, zuzanasafarova.cz